Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STOMAT METOD 2015 С.Р..doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
334.85 Кб
Скачать

Тема 5. Гігієнічні проблеми харчування в умовах забрудненого навколишнього середовища та шкідливих виробництв. Лікувально-профілактичне харчування

Актуальність теми

З харчовими продуктами в організм людини надходить 70 - 90 % шкідливих речовин. До основних забруднювачів харчових продуктів належать сполуки, що утворилися у процесі технологічного та кулінарного оброблення, харчові добавки, а також домішки (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди). Раціональне харчування в умовах забрудненого довкілля сприяє підвищенню резистентності організму.

У комплексі оздоровчих заходів, спрямованих на збереження й зміцнення здоров'я робітників, важливе значення набуває організація лікувально-профілактичного харчування в умовах виробництва. Лікувально-профілактичне харчування входить як обов'язковий компонент у систему запобіжних та оздоровчих заходів, спрямованих на обмеження негативної дії на організм шкідливих чинників виробничого середовища, підвищення захисних сил й реактивності організму, попередження професійних захворювань та отруєнь.

Навчальні цілі

Знати основні джерела забруднення продуктів харчування; основні контамінати харчових продуктів (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

Оволодіти знаннями про харчові добавки, їх класифікацію, призначення та застосування у харчовій промисловості; соціально-гігієнічні проблеми пов'язані із їх використанням.

Засвоїти поняття про біологічно-активні добавки та генетично-модифіковані продукти.

Ознайомитися з основними принципами екологічно-захисного та лікувально-профілактичного харчування.

Оволодіти знаннями про види лікувально-профілактичного харчування та продукти лікувально-профілактичного призначення.

Базові знання та вміння

Знати фізіологію і біохімію травлення, фізіолого-гігієнічне значення білків, жирів вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин у харчуванні здорової

людини (нормальна фізіологія, біохімія, гігієна та екологія).

Вміти обгрунтувати фізіолого-біохімічні вимоги до харчування, рекомендовані величини потреб в енергії і харчових речовинах для різних груп населення України (1999 р.) (фізіологія, біохімія, гігієна та екологія).

Знати харчові отруєння спричинені домішками хімічних речовин, основні принципи профілактики (гігієна та екологія).

Зміст теми

Основні джерела та шляхи забруднення харчових продуктів шкідливими хімічними речовинами. Контамінати у продовольчій сировині та харчових продуктах (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

Основи харчування в екологічно несприятливому довкіллі. Лікувально-профілактичне харчування, види. Раціони лікувально-профілактичного харчування. Поняття про продукти лікувально-профілактичного призначення. Класифікація.

Науково-технічний прогрес та його вплив на якість продуктів харчування. Поняття про харчові добавки, їх класифікацію, призначення та застосування у харчовій промисловості. Поняття про біологічно-активні добавки. Поняття про генетично-модифіковані продукти.

Рекомендована література:

Основна:

  1. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 1 / Т.І. Аністратенко, Т.М. Білко, О.В. Благодарова та ін.,; За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 247-290.

  2. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 2 / В.І. Ципріян, І.Т. Матасар, В.І. Слободкін та ін.; За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 227-251.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 86-98.

Додаткова:

  1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко -Львів: Світ, 2001. – С. 147-158.

  2. Гігієна харчування з основами нутриціології / За ред. В.І. Ципріяна. – К.: Здоров'я, 1999. – С. 164-188, 332 – 345, 366-384.

  3. Ванханен В.Д., Ванханен В.В., Ципріян В.І. Нутриціологія: Підручник. – Донецьк: Донеччина, 2001. – С. 218-224.

  4. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – С. 454-458.

  5. Даценко І.І. Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.415-421.

  6. Азбука харчування. / За ред. Г.І. Столмакової, І. О. Мартинюка. – Львів, Світ, 1993. – С. 10-43.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]