Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bioh_nervn_tkani_ukr.pdf
Скачиваний:
58
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
146.91 Кб
Скачать

Біохімія нервової тканини

Особливості хімічного складу мозку

У сірій речовині мозку, яка являє собою скупчення нейронів, вміст води складає 84%, а сухого залишку – 16%. З останнього половина припадає на білки і третина - на ліпіди.

Відростки нейронів утворюють білу речовину мозку, яка містить значно менше води (70%) та більше сухого залишку (30%). На відміну від сірої речовини в сухому залишку білої вміст ліпідів в двічі більший ніж білків.

Порівняно з іншими тканинами хімічний склад мозку дуже відрізняється, що пояснюється наявністю гематоенцефалічного бар’єру, який володіє вибірковою проникністю для різних метаболітів.

 

Співвідношення основних компонентів мозку

Вміст в %

Сіра речовина

Біла речовина

Вода

84

70

Сухий залишок

16

30

Білки

8

9

Ліпіди

5

17

Мінеральні речовини

1

3

1. Ліпіди

Функції ліпідів в нервовій тканині:

Пластична: входять до складу клітинних мембран нейронів.

Функція діелектриків (забезпечують надійну електричну ізоляцію) обумовлена переважно мієліном (білково-ліпідний комплекс, який на 90% складається з фосфогліцеридів, холестерину та цереброзидів).

Захисна. Гангліозіди є дуже активними антиоксидантами - інгібіторами перекисного окислення ліпідів (ПОЛ).

Регуляторна. Інозитфосфатиди є попередниками біологічно активних речовин.

Унервовій тканині в порівнянні з іншими тканинами організму вміст ліпідів дуже високий. Особливістю ліпідного спектру нервової тканини є відсутність нейтральних жирів, низький вміст жирних кислот, високий вміст складних ліпідів (фоcфота гліколіпідів). Ефіри холестерину відмічаються лише в ділянках активної мієлінізації. Сам

холестерин синтезується інтенсивно тільки в мозку, що розвивається.

2. Білки

До простих білків нервової тканини відносяться: нейроальбуміни, нейроглобуліни, гістони та нейросклеропротеїни (структурно-опорні білки). До останніх належать нейроколагени, нейроеластини, нейростроміни.

Складні білки поділяються на нуклеопротеїни, ліпопротеїни, протеоліпіди, фосфопротеїни та глікопротеїни.

Специфічними білками нервової тканини являються:

1.Білок S-100 (білок Мура), відноситься до білків типу кальмодуліну, сприяє зв’язуванню кальцію, стимулює фосфорилування білків і тим самим впливає на ядерноцитоплазматичний транспорт речовин. Переважно розташований в нейроглії.

2.Білок 10-В бере участь в процесі пам’яті.

3.Білки мембран синаптичних пухірців (синапсин І, синаптин, синаптофізин та ін.) приймають участь у зв’язуванні з поверхнею пухирців компонентів цитосклета, регуляції вивільнення нейромедіаторів із пухирців у синаптичну мембрану

3.Ферменти

До нейроспецифічних ферментів відносяться: енолаза (білок 14-3-2), ВВ ізофермент креатинфосфокінази (КФК ВВ), глутаматдекарбоксилаза, аргіназа, лейцинамінопептидаза, ацетилхолінестераза.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]