 
        
        Testi_z_MVUM_2016_ фелль
.docxТестові завдання
з методики викладання української мови
студентки 34 групи
ННІ педагогіки
Фелль І. Д.
1. Розвиток усного мовлення, формування елементарних аналітико-синтетичних умінь, підготовка дітей до письма – основні завдання … .
| a). Підсумкового періоду навчання грамоти. | b). Добукварного періоду навчання грамоти. | c). Букварного періоду навчання грамоти. | 
| d). Післябукварного періоду навчання грамоти. | e). Основного періоду навчання грамоти. | 
 | 
2. Письмо під тактування – це … .
| a). Вправа (написання літер під рахунок) з метою вироблення приблизно однакового темпу та плавності письма. | b). Обведення контурів літер "сухим пером". | c). "Мозковий штурм". | 
| d). Інтерактивна вправа. | e). Письмо літер з поясненням процесу написання. | 
 | 
3. Набуття учнями елементарних знань про мовлення передбачає:
| a). Мовно-мовленнєва змістова лінія. | b). Мовленнєва змістова лінія. | c). Соціокультурна змістова лінія. | 
| d). Мовна змістова лінія. | e). Діяльнісна змістова лінія. | 
 | 
4. У добукварний період навчання грамоти перевага надається таким видам мовленнєвої діяльності:
| a). Читання, письмо. | b). Говоріння, письмо. | c). Аудіювання, читання. | 
| d). Аудіювання, говоріння. | e). Говоріння, читання. | 
 | 
5. Скількома буквами позначаються на письмі 6 голосних звуків української мови?
| a). 12. | b). 8. | c). 7. | 
| d). 10. | e). 6. | 
 | 
6. Залежно від кількості учнів і характеру їх взаємодії між собою та з учителем розрізняють такі форми навчальної діяльності:
| a). Фронтальна, індивідуальна, групова. | b). Індивідуальна, парна, групова. | c). Однорідна, індивідуальна, групова. | 
| d). Диференційована, фронтальна, індивідуальна. | e). Кооперативна, фронтальна, індивідуальна. | 
 | 
7. Відповідно до програмних вимог школярі починають знайомитися з голосними та приголосними звуками в … .
| a). Добукварний чи букварний період на розсуд учителя | b). Добукварний період. | c). Букварний період. | 
| d). Післябукварний період. | e). 2 класі. | 
 | 
8. Продовжіть речення: "У слові стільки складів, скільки в ньому…".
| a). Букв. | b). Приголосних звуків. | c). Голосних ненаголошених звуків. | 
| d). Приголосних твердих звуків. | e). Голосних звуків. | 
 | 
9. Формування початкових мовних понять у період навчання грамоти відбувається за такими етапами:
| a). Узагальнення істотних ознак явища; введення терміна; ознайомлення з умовною позначкою; вправи на закріплення. | b). Проведення підготовчої роботи (5-10 днів); узагальнення істотних ознак явища; введення терміна; вправи на закріплення. | c). Спостереження за мовним явищем на основі "живого мовлення"; висновки за допомогою вчителя; введення терміна; ознайомлення з умовною позначкою; закріплення знань, умінь і навичок шляхом виконання вправ. | |
| d). Проведення підготовчої роботи (5-10 днів), аналіз, синтез, порівняння. | e). Аналіз, синтез, порівняння. | 
 | 
 | 
| 
 | |||
10. Вкажіть, що з названого не вивчається першокласниками в добукварний період навчання грамоти.
| a). Текст. | b). Слово. | c). Речення за метою висловлювання. | 
| d). Мовні звуки. | e). Склад. | 
 | 
11. Первинне зразкове читання тексту в "Букварі", як правило, здійснюється:
| a). Учні читають текст напівголосно ("бджілками"). | b). Учні читають текст мовчки. | c). Вчителем. | 
| d). Вчителем та кращими учнями. | e). Підготовленим учнем. | 
 | 
12. Формування загальнонавчальних умінь і навичок передбачає:
| a). Діяльнісна змістова лінія. | b). Мовно-мовленнєва змістова лінія. | c). Мовленнєва змістова лінія | 
| d). Мовна змістова лінія. | e). Соціокультурна змістова лінія. | 
 | 
13. Початкові уявлення про текст формуються :
| a). У післябукварний період навчання грамоти. | b). У добукварний період навчання грамоти. | c). У 2 класі. | 
| d). У 3 класі. | e). У букварний період навчання грамоти. | 
 | 
14. Оберіть правильний варіант звукової моделі слова осінь.
| a). [ ●ʹ ─ ● ═ ]. | b). [ ● = ●ʹ ─ ]. | c). [ ●ʹ ─ ─ ● = ]. | 
| d). [ ●ʹ ═ ● ═ ]. | e). [ ═ ● ─ ─ ●ʹ ]. | 
 | 
15. Навчальний предмет "Українська мова" відповідно до Державного стандарту початкової загальної освіти будується за такими змістовими лініями:
| a). Мовленнєва, мовна, соціокультурна, діяльнісна. | b). Навчальна, розвивальна, виховна. | c). Компетентнісна, діяльнісна, навчальна, соціокультурна. | 
| d). Мовленнєва, писемна, інформаційна. | e). Мовна, мовленнєва, соціокультурна. | 
 | 
16. Звуковий аналітико-синтетичний метод навчання грамоти передбачає реалізацію принципу:
| a). "Від звука до букви". | b). "Від букви до слова". | c). "Від букви до звука". | 
| d). "Від конкретного до загального". | e). "Від загального до конкретного". | 
 | 
17. Згідно з вимогами навчальної програми, робота над реченням у початковій школі починається:
| a). У букварний період навчання грамоти. | b). У 2 класі. | c). У 3 класі. | 
| d). У післябукварний період навчання грамоти. | e). У добукварний період навчання грамоти. | 
 | 
18. На початковому етапі навчання грамоти особлива увага приділяється таким загальнонавчальним умінням та навичкам:
| a). Організаційним, загальномовленнєвим, загальнопізнавальним. | b). Організаційним, загальнопізнавальним, контрольно-оцінним. | c). Загальномовленнєвим, загальнопізнавальним, контрольно-оцінним. | 
| d). Загальнодидактичним, лінгвометодичним, організаційним, контрольно-оцінним. | e). Організаційним, загальномовленнєвим, загальнопізнавальним, контрольно-оцінним. | 
 | 
19. Конструювання на уроках української мови – це:
| a). Складання речення за ілюстрацією. | b). Побудова схеми поданого речення. | c). Здійснення звуко-буквеного аналізу. | 
| d). Робота з тематичними групами слів. | e). Побудова речень, добір слів, складів або звуків до поданих схем, моделей чи фішок. | 
 | 
20. Для розвитку уважності та читацької зіркості використовують таку ігрову форму читання:
| a). Читання "бджілками". | b). Читання Незнайком. | c). Напівголосне читання. | 
| d). "Вовк та Заєць". | e). Мовчазне читання. | 
 | 
21. Навчання грамоти в 1 класі поділяється на такі періоди:
| a). Добукварний, післябукварний. | b). Добукварний, букварний, підготовчий. | c). Добукварний, букварний, основний. | 
| d). Добукварний, букварний, післябукварний. | e). Букварний, післябукварний. | 
 | 
22. Визначте рядок, у якому в усіх словах є спільний звук.
| a). Рідня, чистенький, слон, черешня. | b). День, тінь, ніжний, кошеня. | c). Сутінки, долоня, стіна, яблуня. | 
| d). Вітання, мережаний, олень, знання. | e). Весняний, сукня, цуценя, сонце. | 
 | 
23. Проведення словникової роботи, як правило, здійснюється:
| a). На початку уроку читання. | b). Перед первинним читанням тексту. | c). Під час читання тексту. | 
| d). Після першого читання тексту. | e). Після бесіди за прочитаним текстом. | 
 | 
24. Вкажіть, яка з перерахованих навичок письма не формується в добукварний період навчання грамоти.
| a). Положення ручки (олівця) в руці під час письма. | b). Орієнтування на сторінці зошита та в графічній сітці. | c). Зображення ліній і фігур, штрихування, розфарбовування. | 
| d). Типи поєднань малих букв. | e). Зображення ліній, схожих на елементи букв. | 
 | 
25. Письмо через кальку – це … .
| a). Вправа з письма для закріплення графічних навичок. | b). Орфографічна вправа. | c). Підготовча вправа з письма. | 
| d). Заштриховування контурних малюнків. | e). Метод навчання каліграфії. | 
 | 
26. Метод навчання грамоти, який полягає в необхідності навчати школярів сприймати графічні образи невеликих слів цілісно, називається:
| a). Аналітичний метод. | b). Аналітико-синтетичний метод. | c). Індуктивно-дедуктивний метод. | 
| d). Синтетичний метод. | e). Метод цілих слів. | 
 | 
27. Сучасна методика визначає такі види мовленнєвої діяльності:
| a). Слухання, говоріння, читання, письмо. | b). Аудіювання, читання, письмо. | c). Говоріння, читання, письмо. | 
| d). Слухання, розуміння, письмо, читання. | e). Аудіювання, говоріння, читання, письмо. | 
 | 
28. Послідовність фонетичного аналізу в 1 класі має бути такою:
| a). Поділ слова на склади; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика; визначення наголошеного складу; називання букв. | b). Чітке промовляння слова; називання букв; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика. | c). Поділ слова на склади; визначення наголошеного складу; називання букв; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика. | 
| d). Чітке промовляння слова; визначення наголошеного складу; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика. | e). Чітке промовляння слова; поділ його на склади; визначення наголошеного складу; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика. | 
 | 
29. Опрацювання сюжетної ілюстрації до тексту має таку послідовність:
| a). Розгляд ілюстрації дітьми, добір дітьми запитань до ілюстрації та відповіді на них. | b). Розгляд ілюстрації дітьми, бесіда за нею, добір дітьми запитань до ілюстрації та відповіді на них. | c). Розгляд ілюстрації дітьми, бесіда за нею. | 
| d). Словесне малювання, "екранізація" прочитаного. | e). Добір дітьми запитань до ілюстрації, словесне малювання. | 
 | 
30. Утворення складу з трьох звуків, добір до поданого складу подібного, але з іншим приголосним – це приклади … .
| a). Способів звукового синтезу. | b). Прийомів звукового синтезу. | c). Способів звукового аналізу. | 
| d). Прийомів звукового аналізу. | e). Реалізації методу цілих слів. | 
 | 
31. Вкажіть, який прийом допомагає школярам визначити наголошений склад у слові.
| a). Простукування слова. | b). Вимова слова з питальною інтонацією. | c). Прийом звукового аналізу. | 
| d). Прийом звукового синтезу. | e). Піднесення тильної сторони долоні до підборіддя. | 
 | 
32. Оберіть правильний варіант звукової моделі слова взуття.
| a). [ ● ─ ● ═ : ●ʹ ]. | b). [ ─ ─ ● ═ ●ʹ ]. | c). [ ─ ─ ● ─ : ●ʹ ]. | 
| d). [ ─ ─ ●ʹ ═: ● ]. | e).[ ─ ─ ● ═ : ●ʹ ]. | 
 | 
33. Для формування навичок усвідомленого читання слів у колонках на сторінках "Букваря" найефективнішою є така форма читання:
| a). "Вовк та Заєць". | b). До першої помилки. | c). Вибіркове. | 
| d). "Ланцюжком". | e). "Естафетою". | 
 | 
34. Оберіть правильний варіант звукової моделі слова земля.
| a). [ ─ ─ ● ═ ●ʹ ]. | b). [ ● ─ ● ═ : ●ʹ ]. | c). [ ─ ─ ● ─ : ●ʹ ]. | 
| d). [ ─ ● ─ ═ ●ʹ ]. | e). [ ─ ─ ●ʹ ═ : ● ]. | 
 | 
35. Під час вимови яких звуків струмінь видихуваного повітря натрапляє на найбільшу перешкоду?
| a). Приголосних дзвінких. | b). Приголосних м'яких. | c). Голосних наголошених. 
 | 
| d). Голосних ненаголошених. | e). Голосних. | 
36. Методика навчання грамоти – це:
| a). Система навчально-тренувальних вправ з української мови. | b). Розділ методики викладання української мови в початковій школі. | c). Сучасний звуковий аналітико-синтетичний метод. | 
| d). Прийоми звукового аналізу та синтезу. | e). Вчення про фонетичну і графічну системи української мови. | 
 | 
37. Побудова звукових схем простих за будовою слів з використанням умовних позначень вперше здійснюється:
| a). У 1 класі (добукварний період навчання грамоти). | b). У 3 класі. | c). У 1 класі (післябукварний період навчання грамоти). 
 | 
| d). У 2 класі. | e). У 1 класі (букварний період навчання грамоти). | 
38. У добукварний період навчання грамоти на уроках письма школярі вчаться:
| a). Писати елементи літер та найпростіші букви за генетичним методом. | b). Зображувати різноманітні лінії, писати літери в алфавітному порядку. | c). Зображувати різноманітні лінії, писати елементи літер. | 
| d). Писати елементи літер, усі букви алфавіту. | e). Зображувати різноманітні лінії, писати елементи літер та з’єднувати букви. | 
 | 
39. Оберіть правильну послідовність звукового аналізу.
| a). Сприймання слова на слух; поділ слова на склади; визначення наголошеного складу; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика. | b). Сприймання слова на слух; визначення наголошеного складу; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика; поділ слова на склади. | c). Сприймання слова на слух; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика; поділ слова на склади; визначення наголошеного складу. | 
| d). Поділ слова на склади; сприймання слова на слух; визначення наголошеного складу; послідовне називання звуків, їх коротка характеристика. | e). Сприймання слова на слух; визначення наголошеного складу; послідовне називання звуків; поділ слова на склади; коротка характеристика звуків. | 
 | 
40. Роботу за сюжетною ілюстрацією до тексту "Букваря" необхідно проводити:
| a). Після читання тексту. | b). На початку уроку. | c). Під час читання тексту. | 
| d). Після словникової роботи. | e). Перед читанням тексту. | 
 | 
41. Оберіть правильний варіант звукової моделі слова яблуня.
| a). [ ═ ● ─ ─ ●ʹ ═ ● ]. | b). [ ═ ●ʹ ─ ● ═ ● ]. | c). [ ═ ● ─ ─ ● ═ ●ʹ ]. | 
| d). [ ─ ●ʹ ─ ─ ● ═ ● ]. | e). [ ═ ●ʹ ─ ─ ● ═ ● ]. | 
 | 
42. Вкажіть, яка послідовність основних етапів уроку навчання грамоти (читання) є правильною:
| a). Робота над новим звуком. Актуалізація опорних знань. Ознайомлення з новою буквою. Робота з "Букварем". | b). Актуалізація опорних знань. Ознайомлення з новою буквою. Робота з "Букварем". Робота над новим звуком. | c). Актуалізація опорних знань. Робота над новим звуком. Ознайомлення з новою буквою. Робота з "Букварем". | 
| d). Робота з "Букварем". Робота над новим звуком. Ознайомлення з новою буквою. | e). Ознайомлення з новою буквою. Робота над новим звуком. Робота з "Букварем". | 
 | 
43. Методика викладання української мови досліджує:
| a). Процес оволодіння українською мовою. | b). Дидактичні принципи як підґрунтя навчального процесу. | c). Практику роботи вчителів початкових класів. | 
| d). Вимоги шкільної програми. | e). Зміст і методи навчання мови. | 
 | 
44. Формування загальних уявлень про мову як засіб спілкування, пізнання, впливу передбачає:
| a). Мовленнєва змістова лінія. | b). Мовно-мовленнєва змістова лінія. | c). Діяльнісна змістова лінія. | 
| d). Мовна змістова лінія. | e). Соціокультурна змістова лінія. | 
 | 
45. Діяльність мовця, сукупність практичних умінь людини, які формуються в процесі спілкування, – це:
| a). Слухання. | b). Аудіювання. | c). Мовлення. | 
| d). Мова. | e). Мислення. | 
 | 
46. Уперше з поняттям "текст" учні ознайомлюються :
| a). У післябукварний період навчання грамоти. | b). У добукварний період навчання грамоти. | c). У букварний період навчання грамоти. | 
| d). У 3 класі. | e). У 2 класі. | 
 | 
47. Визначте правильний варіант формулювання:
| a). Буква ю вживається для пом’якшення попереднього приголосного звука в слові "люк". | b). Буква ю вживається для пом’якшення попередньої приголосної букви в слові "люк". | c). Буква ю позначає м'якість попередньої приголосної букви в слові "люк". | 
| d). Буква ю позначає м'якість попереднього приголосного звука в слові "люк". | e). Звук [л´] у слові "люк" м'який, тому що після нього вживається буква ю. | 
 | 
48. Підготовчі вправи з письма – це:
| a). Засвоєння з’єднань літер, письмо через кальку, за трафаретами, письмо вологим пензликом на дошці. | b). Написання найпростіших літер, письмо за трафаретами, письмо вологим пензликом на дошці. | c). "Письмо" в повітрі, письмо через кальку, за трафаретами, письмо вологим пензликом на дошці, "сухим пером" або зворотним кінцем ручки. 
 | 
| d). "Письмо" в повітрі, написання складів, письмо за трафаретами, письмо вологим пензликом на дошці, "сухим пером" або зворотним кінцем ручки. | e). Письмо через кальку, за трафаретами, письмо вологим пензликом на дошці, поелементний аналіз літер. | 
49. Вкажіть, який прийом допомагає виявити участь голосу і шуму під час вимовляння звука та визначити, дзвінкий він чи глухий:
| a). Прийом звукового аналізу. | b). Беззвучне вимовляння пар звуків. | c). Піднесення тильної сторони долоні до підборіддя. 
 | 
| d). Прикладання кінчиків пальців до шиї на місці гортані. | e). Використання дзеркальця. | 
