Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Епілепсія.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
24.53 Кб
Скачать

Діагноз

Діагностикою епілепсії займаються неврологи і епілептології. Основним методом обстеження пацієнтів з діагнозом «епілепсія» є ЕЕГ, яка не має протипоказань. ЕЕГ проводять всім без винятку пацієнтам в цілях виявлення епілептичної активності. Частіше другий спостерігаються такі варіанти епілептичної активності, як гострі хвилі, спайки (пики), комплекси «пік – повільна хвиля», «гостра хвиля – повільна хвиля». Сучасні методи комп'ютерного аналізу ЕЕГ дозволяють визначити локалізація джерела патологічної біоелектричної активності. При проведенні ЕЕГ під час нападу епілептична активність реєструється в більшості випадків, в інтеріктальном періоді ЕЕГ нормальна у 50% пацієнтів. ЕЕГ у поєднанні з функціональними пробами (фотостимуляції, гіпервентиляції) зміни виявляють у більшості випадків. Необхідно підкреслити, що відсутність епілептичної активності на ЕЕГ (із застосуванням функціональних проб або без них) не виключає наявність епілепсії. У таких випадках проводять повторне обстеження або відеомоніторинг проведеної ЕЕГ. Для діагностики епілепсії найбільшу цінність середовища нейровізуалізаційних методів дослідження представляє МРТ головного мозку, проведення якої показано всім пацієнтам з локальним початком епілептичних припадків. МРТ дозволяє виявити захворювання, що вплинули на провокувати характер нападів (аневризма, пухлина) або етіологічні фактори епілепсії (мезіальний темпоральний склероз). Пацієнтам з діагнозом «фармакорезістетная епілепсія» у зв'язку з подальшим направленням на хірургічне лікування також проводять МРТ для визначення локалізації ураження ЦНС. У ряді випадків (пацієнти похилого віку) необхідне проведення додаткових досліджень: біохімічний аналіз крові, огляд очного дна, ЕКГ.

Лікування епілепсії

Всі методи лікування епілепсії направлений на припинення нападів, поліпшення якості життя і припинення прийому лікарських засобів (на стадії ремісії). У 70% випадків адекватне і своєчасне лікування призводити до припинення нападів епілепсії. Перш ніж призначати протиепілептичні препарати необхідно провести Детальне клінічне обстеження, проаналізувати результати МРТ і ЕЕГ. Пацієнт і його сім'я Повинні бути проінформовані не тільки про правила прийому препаратів, але і в можливі побічні ефекти. Показаннями до госпіталізації є: вперше в житті розвинувся епілептичних напад, епілептичних статус і необхідність хірургічного лікування епілепсії. Одним із принципів медикаментозного лікування епілепсії є монотерапія. Препарат призначають у мінімальній дозі з подальшим її збільшенням до припинення нападів. У разі недостатності дози необхідно перевірити регулярність прийому препарату і з'ясувати, чи досягнуто максимально переносима доза. Застосування більшості протиепілептичних препаратів вимагає постійного моніторингу їх концентрації в крові. Лікування прегабаліном, леветірацетамом, вальпроєвою кислотою починають з клінічно ефективної дози, при призначенні ламотриджину, топірамату, карбамазепіну необхідно проводить повільне титрування дози.

Лікування вперше діагностованою епілепсії починають як з традиційних (карбамазепін та вальпроєва кислота), так і з новітніх протиепілептичних препаратів (топірамат, окскарбазепін, леветирацетам), зареєстрованих для застосування в режимі монотерапії. При виборі між традиційними і новітніх препаратами необхідно взяти до уваги індивідуальні особливості пацієнта (вік, стать, супутня патологія). Для лікування неідентифікованих нападів епілепсії застосовують вальпроєву кислоту. При призначенні того чи іншого протиепілептичного препарату слід прагнути до мінімально можливій частоті його прийому (до 2 разів / добу). За рахунок стабільної концентрації в плазмі препаратів пролонгованої дії більш ефективні. Доза препарату, призначена літні пацієнтові, створює більш високу концентрацію в крові, ніж Аналогічна доза препарату, призначена пацієнту молодого віку, тому необхідно починати лікування з малих доз з наступним їх титрування. Відміну препарату проводять поступово, Враховуючи форму епілепсії, її прогноз і можливість поновлення нападів.

Фармакорезистентній епілепсії (триваючі напади, неефективність адекватного протиепілептичного лікування) вимагають додаткового обстеження пацієнта для вирішення питання про оперативне лікування. Передопераційне обстеження повинно включати в себе відео-ЕЕГ реєстрацію нападів, отримання достовірних даних про локалізацію, анатомічних особливостях і характері поширення епілептогенного зони (МРТ). На основі результатів перерахованих вище досліджень визначається характер оперативного втручання:

  • хірургічне видалення епілептогенного тканини мозку (кортикальна топетомія, лобектомія, гемісферектомію, мультілобектомія)

  • селективна операція (Амігдала-гіппокампектомія)

  • каллозотомія і функціональне стереотаксичної втручання;

вагус-стимуляція.

Існують строгі показання до кожного з вищеперелічених хірургічних втручань. Їх проведення можливе тільки в спеціалізованих нейрохірургічних клініках, розташовуючому відповідною технікою, і за участю висококваліфікованих фахівців (нейрохірург, нейрорадіології, нейропсихології, нейрофізіолога та ін)