Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod-ap-denna2-2013.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
283.65 Кб
Скачать

Двнз «Прикарпатський національний університет

імені Василя Стефаника»

Юридичний інститут

БАГАЙ Н.О.

АГРАРНЕ ПРАВО УКРАЇНИ:

методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної форми навчання

Івано-Франківськ - 2013

ББК 67.9(4УКР)

Рекомендовано до друку Вченою радою Юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника (протокол № __ від _________2013 р.).

Рецензенти:

Багай Н.О. Аграрне право України: методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної форми навчання [текст] / Н.О.Багай. - Івано-Франківськ: Юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2013. – 39 с.

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів денної форми навчання спеціальності «правознавство» з курсу «Аграрне право України» розроблені на основі навчального плану студентів спеціальності «правознавство» Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. До них включено програму курсу, завдання для самостійної роботи, питання для самоконтролю, а також список літератури і нормативно-правових актів, рекомендованих для вивчення курсу.

ББК 67.9(4УКР)

©Багай Н.О., 2013

©Прикарпатський національний

університет імені Василя Стефаника, 2013

ВСТУП

Вивчення аграрного права України – невід’ємна частина правової освіти студентів юридичних спеціальностей. Особливого значення набуває дослідження загальнотеоретичних засад аграрного права в сучасний період реформування економіки, здійснення аграрної і земельної реформи.

Аграрне право України є комплексною галуззю права, що має свій предмет, метод, принципи, систему, джерела. Специфіка аграрного права як галузі права зумовлена унікальністю процесу виробництва сільськогосподарської продукції, що полягає у поєднанні сільськогосподарської праці з використанням корисних властивостей земель сільськогосподарського призначення.

Норми аграрного права відіграють важливу роль у забезпеченні реалізації аграрної політики держави. Вирішення економічних та соціальних проблем села, всього агропромислового комплексу значною мірою залежать від їх правового забезпечення.

Сучасний етап розвитку аграрного права України характеризується розширенням кола суб’єктів аграрних правовідносин. Так, в Україні створено законодавчу базу для розвитку різних форм господарювання на селі: державних, комунальних і приватних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських товариств, фермерських господарств, приватних аграрних підприємств та ін. В умовах проведення аграрної реформи в Україні спостерігається також розширення системи аграрного права за рахунок виникнення нових аграрно-правових інститутів (інституту аграрної реформи; сільськогосподарської оренди; приватної власності на землю; фермерства тощо).

Аграрне право України є обов’язковою навчальною дисципліною. У процесі її вивчення забезпечується поглиблення знань у сфері земельних, трудових, майнових, організаційних, соціальних та інших відносин, що виникають в сфері сільськогосподарського виробництва, виявлення їх специфіки, а також оволодіння нормативно-правовим матеріалом, необхідним у майбутній трудовій діяльності студентів.

Метою курсу є формування знань про особливості правового регулювання земельних, трудових, майнових, організаційних, соціальних та інших відносин, що виникають у сфері сільськогосподарського виробництва, вироблення навиків правильного застосування нормативно-правових актів аграрного законодавства України.

Курс «Аграрне право України» включає вивчення предмета і системи аграрного права України, джерел аграрного права, суб’єктів аграрного права, аналіз правового становища колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, фермерських господарств, дослідження правового регулювання ведення особистих селянських господарств, державного регулювання сільського господарства, правового забезпечення соціального розвитку села.В межах особливої частини курсу аналізуватиметься правове регулювання використання земель у сільському господарств, правовий режим майна сільськогосподарських підприємств, правове регулювання внутрішньогосподарського управління сільськогосподарськими підприємствами, виробничо-господарської, фінансової і зовнішньоекономічної діяльності сільськогосподарських підприємств, трудових відносин у сільськогосподарських підприємствах, договірні відносини аграрних суб’єктів, особливості захисту прав сільськогосподарських товаровиробників.

Вивчення курсу аграрного права здійснюється як у формі лекцій, так і у формі практичних занять та самостійної роботи студентів. Практичні заняття покликані забезпечити глибше засвоєння матеріалу, оволодіння практичними навиками застосування аграрного законодавства. У зв’язку з цим на кожне заняття виноситься розгляд теоретичних питань і вирішення практичних завдань. Короткі методичні вказівки, розроблені до кожної теми, повинні допомогти студентам у виборі методики вивчення теми.

Готуючись до практичних занять, студентам необхідно вивчити теоретичні питання, які винесені для обговорення, опрацювати рекомендовану літературу і законодавство. Студент повинен вчитися творчо мислити, тому є недоцільним повторення на практичному занятті матеріалу, викладеного в лекції і підручнику. Необхідно вивчати додаткову літературу, формуючи свою власну наукову позицію, особливо зі спірних, дискусійних питань.

Вирішення практичних завдань потрібно починати з уважного вивчення фабули завдання і визначення фактичних обставин, що мають юридичне значення. Потім необхідно визначити особливості аграрних відносин, їх характер, склад, що дасть змогу вірно підібрати необхідний інститут та норму для врегулювання даних відносин. Вирішення завдання може вважатись обґрунтованим, якщо воно супроводжується посиланням на відповідні нормативно-правові акти. Відповіді на всі завдання повинні бути викладені в письмовій формі.

В результаті вивчення курсу «Аграрне право України» студенти повинні знати загальнотеоретичні засади аграрного права як галузі права, науки та навчальної дисципліни, оволодіти знаннями про аграрне законодавство України, особливості правового статусу учасників аграрних відносин, а також вивчити основні засади правового регулювання земельних, трудових, майнових, організаційних та інших відносин у сфері сільськогосподарського виробництва, засвоїти особливості правового механізму охорони і захисту земельних, трудових, майнових та інших прав суб’єктів аграрних відносин; уміти правильно застосовувати нормативно-правові акти аграрного законодавства при вирішенні конкретних спірних ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]