Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

тестові завдання ЦЗ

.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Внаслідок вибуху на підприємстві вщент зруйновано дві будівлі, балансова вартість яких складає 2 млн гривень (мінімальний розмір заробітної плати на момент аварії складав 800 гривень). До якого рівня відноситься ця НС?

Хто веде Державний реєстр ОПН і видає суб'єкту господарської діяльності свідоцтво про державну реєстрацію ОПН?

Як називається об'єкт, на якому використовуються, виготовляються, переробляються, зберігаються або транспортуються одна або кілька небезпечних речовин у кількості, що дорівнює або перевищує нормативно установлені порогові маси?

Внаслідок повені в двох районах Івано-Франківської області порушено водо-, газо-, електропостачання , затоплено основні магістралі, загинуло 4 чоловік. Згідно прогнозу циклонічна активність триватиме ще 4-5 днів. Попередні збитки складають приблизно 42 млн гривень. Розмір мінімальної заробітної плати на час НС - 800 грн. До якого рівня відноситься ця НС?

Хто проводить державну реєстрацію потенційно небезпечних об'єктів?

Як називається об'єкт, на якому використовуються, виготовляються, переробляються, зберігаються або транспортуються небезпечні речовини, біологічні препарати, що за певних обставин можуть створити реальну загрозу виникнення аварії?

Коли переглядається план локалізації і ліквідації аварій?

Коли розробляється превентивний план заходів ЦЗ?

Коли зміст плану ЦЗ доводиться до зацікавлених осіб, в частині що їх стосується?

Хто розробляє розділ плану з транспортного забезпечення евакуації?

В якому розділі плану заходів ЦЗ розміщують карти з нанесенням можливої обстановки у разі виникнення вірогідних аварій і катастроф?

Як називається комплекс заходів , що здійснюється для всіх категорій населення в окремих регіонах держави у разі виникнення НС техногенного чи природного характеру?

Які евакуаційні органи відповідають за планування, організацію, проведення евакуації, приймання і розміщення населення ?

Коли ведеться оперативний план ліквідації НС?

Планування заходів ЦЗ відбувається у три етапи. На якому з них проводиться вивчення довідкових матеріалів і методики розрахунків?

Хто розробляє план приймання і розміщення евакуйованого населення?

В якому розділі плану заходів ЦЗ подаються розрахунки сил та засобів, що залучаються до виконання завдань під час загрози та виникнення НС?

Як називається комплекс заходів , що здійснюються для окремих категорій населення (студентів, учнів інтернатів, вихованців дитячих будинків та ін.) у разі виникнення НС техногенного чи природного характеру ?

Які евакуаційні органи розгортаються на зовнішній межі зон радіоактивного або хімічного забруднення?

Як називається точка, яка є джерелом землетрусу?

Як називається точка на поверхні землі, яка є проекцією осередку землетрусу?

До якого ступеня вогнестійкості відносяться будинки з несучими і загороджувальними конструкціями з природних або штучних кам'яних матеріалів, бетону, залізобетону з дерев'яними перекриттями, захищеними штукатуркою?

До якої категорії за вибухопожежною небезпекою відноситься склад, на якому знаходяться рідини з температурою спалаху в межах 28-61 градуса С?

До якої категорії відноситься будинок, в якому сумарна площа приміщень категорії А, Б, В складає 20% (3000 м.кв) від сумарної площі всіх розташованих у ньому приміщень і ці приміщення обладнані установками автоматичного пожежогасіння?

Яка фаза пожежі є найбільш тривалою?

До якого ступеня вогнестійкості відносяться будинки з несучими і загороджувальними конструкціями з цільної або клеєної деревини, захищеної штукатуркою або іншими листовими чи плитовими матеріалами, з дерев'яним перекриттям з вогнезахисною обробкою?

До якої категорії за вибухопожежною небезпекою відносяться цехи теплової обробки металу, газогенераторні станції, котельні?

До якої категорії відноситься будинок, в якому сумарна площа приміщень категорії А та Б складає 15% (800.кв.м) від сумарної площі всіх розташованих у ньому приміщень і ці приміщення обладнані установками автоматичного пожежогасіння?

При вигоранні якого відсотка початкової маси наступає максимальна швидкість горіння?

Які з перелічених заходів не підвищують вогнестійкість металевих конструкцій?

Який вид пожежі найбільш ймовірний в міських районах з густотою забудови 15 - 20 % та будинками першого - другого ступенів вогнестійкості?

Які з перелічених факторів сприяють виникненню вогняного шторму?

Які з перелічених конструкцій забезпечують противибуховий захист?

Як називається протипожежна перешкода, яка відділяє одне приміщення від іншого у межах поверху?

Коли вмикають світильники евакуаційного освітлення на шляхах евакуації з будівель?

Які характеристики повітряно-механічної піни визначають її вогнегасні властивості?

Які системи використовуються для створення водяних завіс з метою попередження розповсюдження вогню та протипожежного захисту в умовах підвищеної пожежної небезпеки?

Які вогнегасники використовують лише для гасіння пожеж класу А (горіння твердих речовин)?

Скільки вогнегасників повинно бути в офісному приміщенні площею 40 кв. м, в якому знаходяться персональні комп'ютери?

Назвіть радіаційні характеристики ( дозу опромінення за рік та потужність дози через годину після аварії ) на зовнішній межі зони радіаційної небезпеки (зони М) при аваріях на АЕС

Яка щільність забруднення ґрунту радіоактивним цезієм у зоні безумовного (обов'язкового) відселення?

Назвіть радіаційні характеристики ( дозу опромінення за рік та потужність дози через годину після аварії ) на зовнішній межі зони сильного забруднення (зони Б) при аваріях на АЕС:

Яка щільність забруднення ґрунту радіоактивним цезієм у зоні гарантованого добровільного відселення?

Яка ефективна доза опромінення населення за рік у зоні безумовного (обов'язкового) відселення?

Яка ефективна доза опромінення населення за рік у зоні гарантованого (добровільного) відселення?

Як називається опромінення тіла людини та окремих її органів від джерел іонізуючих випромінювань, що знаходяться в самому тілі?

Яких вимог слід дотримуватися щодо вибору земельної ділянки для підприємств з радіаційно-ядерною технологією?

Яким має бути коефіцієнт ослаблення радіації захисних споруд для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні довкола атомних станцій?

Який мінімальний радіус санітарно-захисної зони навколо АС ( для реакторів з потужністю 1000 МВт) ?

Як називається територія, на якій рівень опромінення людей в умовах нормальної експлуатації атомної станції може перевищити ліміт дози?

Як називається територія, на якій можливий вплив радіоактивних скидів і викидів радіаційно-ядерного об'єкту у випадку технічних інцидентів та аномалій, і де опромінення населення може досягати встановленого ліміту дози?

Як називаються ефекти радіаційного впливу, що виявляються тільки у разі перевищення певного дозового порогу, і тяжкість наслідків яких залежить від величини отриманої дози?

Як називаються наслідки радіаційного впливу, ймовірність виникнення яких існує при будь-яких дозах іонізуючого випромінювання , хоча відносна тяжкість їх проявів від дози не залежить?

Які особливості проведення евакуації населення в умовах радіоактивного забруднення місцевості?

Який режим роботи фільтровентиляційних установок застосовується у сховищах на період проходження радіоактивної хмари?

Коли слід розпочинати використання препаратів стабільного йоду у разі радіаційної аварії, щоб воно було найефективнішим?

Які режими радіаційного захисту розроблені для захисту персоналу підприємств?

У якій фазі радіаційної аварії основним джерелом внутрішнього опромінення людей є інгаляційне надходження радіоізотопів йоду і телуру?

Які використовують критерії для прийняття рішення щодо часткової і загальної евакуації населення на ранній фазі розвитку радіаційної аварії?

Які з перелічених об'єктів не відносяться до ХНО?

Як називається зона, на зовнішній межі якої 50% людей втрачають працездатність?

Як називається кількість НХР, які спричиняють при інгаляційному (через органи дихання) надходженні смертельний результат у 50% уражених?

Як називається хмара НХР, яка виникає протягом певного часу внаслідок випаровування НХР з підстильної поверхні?

Як називається територія, у межах якої під впливом зміни напряму вітру може виникнути переміщення хмари НХР з небезпечними для людини концентраціями?

Який ступінь хімічної небезпеки ХНО, якщо до прогнозованої зони хімічного забруднення потрапляє 980 людей?

Який ступінь хімічної небезпеки АТО, якщо до зони можливого хімічного забруднення входить 53% території?

Як називається територія, в межах якої внаслідок впливу НХР виникли масові ураження людей і сільськогосподарських тварин?

Яка кількість НХР враховується при довгостроковому прогнозуванні аварії на мирний час?

Який розлив НХР враховується при довгостроковому (оперативному) прогнозуванні аварії, якщо ХНО розміщений в сейсмічно небезпечній зоні?

Які метеоумови враховуються при довгостроковому прогнозуванні?

Який із зазначених ступенів вертикальної стійкості повітря перешкоджає розсіюванню НХР по висоті і сприяє збереженню високих концентрацій НХР у повітрі?

Зона можливого забруднення у разі аварії на ХНО може мати форму кола, півкола, сектора. Від чого це залежить?

Як слід поводитися населенню у разі отримання сигналу про аварію з викидом хлору?

Які заходи проводяться з метою локалізації аварій з викидом НХР?

Як називається епідемічна ситуація, коли рівень захворюваності людей на інфекційні хвороби не перевищує багаторічні показники, проте існують сприятливі умови для поширення цих хвороб?

Які з перелічених дій не відносяться до режиму карантину?

Який термін використовують для позначення значного розповсюдження інфекційних хвороб серед тварин?

Якими протигазами повинно користуватися населення у разі аварії з викидом НХР?

Як називається територія довкола ХНО, на якій забороняється розміщення житлових будинків, дитячих, лікувально-оздоровчих закладів тощо?

Як називається територія, межі якої можуть бути вкриті водою внаслідок стихійного лиха або гідродинамічної аварії?

Як називається ділянка річки між двома сусідніми греблями?

Як називається територія, в межах якої поширюється хвиля прориву, яка спричиняє втрати людей, руйнування будинків і споруд та інші матеріальні збитки?

Як називається протока в тілі греблі, косі?

Причиною виникнення природної надзвичайної ситуації може бути:

Причиною виникнення природної надзвичайної ситуації може бути:

Під інтенсивністю (силою) землетрусу розуміють:

Систематичні спостереження за сейсмічністю, деформацією земної поверхні, магнітним полем Землі здійснює:

Обвал - це:

В якій області найбільший ризик виникнення дуже великих селевих потоків?

Залежно від властивостей снігу лавини не бувають:

Циклони - це:

Буря - це:

Яких смерчів не існує:

Вкажіть невірний варіант відповіді. Залежно від часу попередження гідрометеорологічні прогнози повеней поділяються на:

Цунамі - це:

Вкажіть невірний варіант відповіді. Основними характеристиками цунамі є:

Що не відноситься до факторів ураження фізичної дії техногенної надзвичайної ситуації:

Що не відноситься до факторів ураження фізичної дії техногенної надзвичайної ситуації:

Якого параметру фактору ураження не має повітряна ударна хвиля, що виникає внаслідок вибухів легкозаймистих і вибухових речовин:

Якого параметру фактору ураження не має хвиля тиску в ґрунті, що виникає внаслідок вибухів легкозаймистих і вибухових речовин:

Якого параметру фактору ураження не має сейсмічна вибухова хвиля, що виникає внаслідок потужних вибухів вибухових речовин:

Якого параметру фактору ураження не має хвиля прориву гідротехнічних споруд, що виникає внаслідок прориву гребель, шлюзів, дамб тощо:

Якого параметру фактору ураження не має екстремальний нагрів середовища, що виникає при пожежах, вибухах легкозаймистих і вибухових речовин:

Якого параметру фактору ураження не має теплове випромінювання, що виникає при пожежах, вибухах:

Якого параметру фактору ураження не має іонізуюче випромінювання, що виникає при аваріях (катастрофах) з викидом радіоактивних речовин:

Якого методичного підходу для ймовірнісної оцінки ризику виникнення НС не існує:

Якого класу збитків не існує відповідно до методики оцінки збитків від наслідків НС:

Ідентифікація об'єктів підвищеної небезпеки - це:

В скільки груп об'єднуються категорії небезпечних речовин за видами аварій, що можуть статися виходячи з властивостей небезпечних речовин, та за впливом уражаючих факторів цих аварій?