Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

riven-II

.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
284.67 Кб
Скачать

Алгоритм вивчення і формування мотивів учіння: 2.Виявлення вікових можливостей мотивації. 3.Вивчення вихідного рівня мотивації. 5.Вивчення індивідуальних особливостей мотивації. 7.Формування необхідних мотивів. 8.Оцінка досягнень і планування подальших дій.

Аналізуючи альтернативні твердження, знайдіть вимоги принципу виховання особистості в колективі. 4.Забезпечення паралельної педагогічної дії. 5.Участь учнів у роботі органів самоврядування. 6.Формування сталих позитивних традицій в учнівському колективі.

Аналізуючи альтернативні твердження, знайдіть вимоги принципу комплексного підходу до виховання. 2.Єдність виховання і самовиховання. 4.Постійне вивчення рівня вихованості учня і внесення коректив у виховну роботу. 5.Органічне поєднання всіх видів діяльності учнів в цілісний процес їх розвитку. 6.Єдність форм, методів і прийомів виховання.

Аналізуючи альтернативні твердження, знайдіть вимоги принципу особистісного підходу у вихованні. 1.Враховувати основні особистісні якості – спрямованість особистості, її життєві плани та ціннісні орієнтації. 4.Робити опору на вікові та індивідуальні особливості вихованців. 5.«Бачити» всіх учнів і кожного зокрема. 6.Вивчати внутрішній світ вихованця, аналізувати його досвід.

Аналізуючи альтернативні твердження, знайдіть вимоги принципу цілеспрямованості виховання. 1.Наявність перспективи у вихованні. 2.Підпорядкованість виховної роботи загальній меті. 3.Нетерпимість до стихійності у вихованні. 6.Проектування рівня вихованості особистості відповідно до поставленої мети.

Виберіть методи навчання. 1. Бесіда. 2.Лекція. 3.Розповідь. 4.Інструктаж. 5.Пояснення. 6.Робота з книгою. 9.Диспут. 10.Дискусія. 12.Дослідницький. 13.Пояснювально-ілюстративний. 15.Індуктивний. 16.Вправи. 17.Практичні роботи. 18.Лабораторний. 19.Самоконтроль. 21.Традуктивний.

Виберіть правильні відповіді. Рівні засвоєння знань: 2.Творчий. 4.Реконструктивний. 5.Репродуктивний.

Виберіть правильну відповідь. Навчальна програма містить: 3.Пояснювальну записку про цілі вивчення предмета, основні вимоги до знань і вмінь учнів, форми та методи навчання, які рекомендовано використовувати. 4.Рекомендовану літературу. 5.Перелік навчального обладнання і наочних посібників. 7.Тематичний зміст матеріалу, що вивчається. 8.Рекомендації щодо реалізації міжпредметних і міжкурсових зв’язків. 9.Перелік основних світоглядних питань.

Види діяльності: 2.Навчальна. 3.Трудова. 5.Художня. Вкажіть стадії розвитку колективу: 1.Друга. 2.Друга. 3.Перша. 4.Друга. 5.Третя. 6.Друга.

Види контролю за місцем застосування у навчальному процесі і дидактичною метою: 3.Періодичний. 4.Тематичний. 6.Самоконтроль.

Визначіть вид контролю за його метою. 1.Періодичний. 2.Періодичний. 3.Підсумковий. 4.Поточний. 5.Поточний. 6.Попередній. 7.Попередній. 8.Самоконтроль. 9.Підсумковий.

Визначіть вимоги до перевірки та оцінки успішності учнів за їх змістом (1.Вимога, яка передбачає використання достатньої кількості прийомів та методів контролю.): 1.Оптимальність. 2.Індивідуальний характер. 3.Систематичність. 4.Тематична спрямованість.

Визначіть вимоги до перевірки та оцінки успішності учнів за їх змістом (1.Вимога, яка передбачає врахування всіх проявів навчальної діяльності учнів, встановлення зв’язку з усіма видами їх роботи на уроці.): 1.Всебічність. 2.Об’єктивність. 3.Єдність вимог. 4.Оптимальність.

Визначіть критерії оцінки за їх характеристиками (1.Критерій оцінки, під яким розуміють...): 1.Глибина. 2.Повнота. 3.Оперативність. 4.Якість.

Визначіть критерії оцінки за їх характеристиками (1.Критерій оцінки, який передбачає...): 1.Міцність. 2.Гнучкість. 3.Систематичність.

Визначіть методи виховання за їх характеристикою (Метод виховання, який передбачає...): 1.Заохочення. 2.Вправа. 3.Диспут.

Визначіть методи виховання за їх характеристикою (Метод контролю за ефект...): 1.Доручення. 2.Лекція. 3.Створення виховних ситуацій.

Визначіть методи виховання за їх характеристикою(Метод формування і закріплення...): 1.Змагання. 2.Педагогічна вимога. 3.Привчання.

Визначіть рівень засвоєння знань за його якісною характеристикою: 1.Репродуктивний. 2.Творчий. 3.Реконструктивний.

Визначіть функції контролю за їх характеристиками: 1.Освітня. 2.Розвивальна. 3.Діагностична.4.Оцінювальна.

Визначіть функції контролю знань за їх характеристиками: 1.Управлінська. 2.Прогностична. 3.Стимулююча. 4.Виховна.

Визначте методи навчання за рівнем пізнавальної активності учнів, аналізуючи їх конкретні навчальні дії: 1.Пояснювально-ілюстративний. 2.Дослідницький. 3.Репродуктивний. 4.Проблемного викладу. 5.Частково-пошуковий.

Визначте методи навчання за рівнем пізнавальної активності учнів, аналізуючи професійні дії вчителя. 1.Репродуктивний. 2.Дослідницький. 3.Пояснювально-ілюстративний. 4.Проблемного викладу. 5.Частково-пошуковий.

Визначте основні компоненти процесу навчання за змістом діяльності вчителя та учня. 1.Контрольно-регулювальний. 2.Оцінювально-результ. 3.Цільовий. 4.Стимулююче-мотиваційний. 5.Контрольно-регулювальний. 6.Оцінювально-результ. 7.Операційно-дійовий. 8.Змістовий. 9.Операційно-дійовий. 10.Контрольно-регулювальний.

Визначте основні функції підручника (освітня, виховна, розвивальна, управлінська, дослідницька) за їх зовнішнім проявом. 1.Розвивальна. 2.Освітня. 3.Освітня. 4.Управлінська. 5.Виховна. 6.Виховна. 7.Управлінська. 8.Дослідницька.

Визначте особливості повноцінних знань за змістом основних параметрів. -Має прояв у швидкості знаходження способів застосування знань в інших умовах – 4.Гнучкість. -Визначається кількістю знань про об’єкт, що вивчається – 1.Повнота. -Передбачає вміння застосовувати знання в подібних ситуаціях – 3.Оперативність. -Передбачає утворення певної структури знань, яка відповідна структурі наукової теорії – 6.Системність. -Має прояв через розуміння зв’язку між знаннями, через розуміння шляхів оволодіння ними – 7.Усвідомленість. -Характеризується числом усвідомлених істотних зв’язків даного знання з іншими, що до нього належать – 2.Глибина. -Має прояв у здатності підводити конкретні знання під загальні – 5.Узагальненість.

Визначте принципи підбору змісту підручника за вказаними вимогами: -Урахування вікових особливостей учнів – 4.Доступність. -Взаємозв’язок з іншими предметами – 5.Системність -Знайомство з новими науковими ідеями – 1.Науковість.

Визначте тип уроку за дидактичною метою. 1.Урок контролю і корекції. 2.Комбінований урок. 3.Урок узагальнення і систематизації. 4.Урок формування нових знань. 5.Урок застосування знань, умінь і навичок. 6.Урок формування вмінь і навичок.

Визначте, в яких позиціях сформульовані: а)загальна ціль... 5.Усебічний і гармонійний розвиток особистості. б)скл. част. вих. 3.Трудове виховання і політехнічна освіта. 4.Естетичне виховання. 6.Розумове виховання. 9.Фізичне виховання. 11.Моральне виховання. в)кон. завд. вих. 7.Ідейно-політичне виховання. 8.Формування творчої, працелюбної особистості. 12.Виховання громадянина. 13.Формування екологічної культури людини. 14.Розвиток індивідуальних здібностей і талантів.

Визначте, на яке запитання можна знайти відповідь у методі навчання? 1.Що виступає джерелом пізнання нового? 2.На якій рівень самостійності та активності учнів сподівається вчитель? 3.Яка форма мислення домінує у навчанні?

Високий рівень вихованості особистості характеризується: 1.Наявністю стійкого і позитивного досвіду поведінки. 3.Проявом активної позиції.

Відмінність дитячого колективу від інших типів колективів: 2.Специфічна діяльність. 3.Послідовна мінливість складу. 4.Відсутність життєвого досвіду.

Вкажіть вимоги до процесу навчання, які випливають із принципу індивідуального підходу. 1.Враховувати рівень розумового розвитку учня. 2.Здійснювати аналіз досвіду учнів. 3.Вивчати мотиви учіння школярів. 4.Надавати індивідуальну допомогу учням у навчанні. 5.Враховувати рівень пізнавальної і практичної самостійності учня. 6.Враховувати рівень вольового розвитку учня. 7.Об’єднувати в диференційовані підгрупи учнів, які мають однакові навчальні можл.

Вкажіть вимоги, які випливають із принципу доступності в навчанні. 1.Вибирати головне, суттєве в емпіричному компоненті змісту (властивості, ознаки, функції). 3.Забезпечувати відповідність обсягу домашнього завдання встановленим нормам. 4.Використовувати достатню кількість фактів, прикладів для формування ядра знань – теорій, ідей, законів. 8.Надавати диференційовану допомогу учням у навчанні. 9.Об’єм знань і темп навчання вибирати з урахуванням реальних можливостей учнів.

Вкажіть вимоги, які висуває до процесу навчання принцип ґрунтовності навчання. 1.Послідовно застосовувати всю систему дидактичних принципів, законів і закономірностей. 4.Здійснювати засвоєння матеріалу певними частинами. 5.Виконувати оптимальну кількість навчальних вправ. 6.Систематично і правильно будувати повторення вивченого матеріалу. 7.Домагатися осмисленого засвоєння знань. 9.Здійснювати установку на запам’ятовування знань.

Вкажіть вимоги, які висуває до процесу навчання принцип міцності знань, умінь і навичок. 1.Повторювати навчальний матеріал за розділами і структурними смисловими частинами. 2.Запам’ятовувати навчальний матеріал в поєднанні з пройденим раніше. 3.Виділяти при повторенні основні, провідні ідеї. 4.Використовувати самостійну роботу учнів (творче застосування знань). 6.Постійно звертатися до раніше засвоєних знань для їх поглиблення.

Вкажіть вимоги, які висуває до процесу навчання принцип систематичності і послідовності навчання. 1.Встановлювати міжпредметні зв’язки і співвідношення між поняттями під час вивчення теми, навчального предмета. 4.Використовувати логічні операції аналізу та синтезу. 7.Забезпечувати послідовність етапів засвоєння знань. 8.Здійснювати планомірний порядок навчання. 10.Визначати місце нового матеріалу в структурі теми чи розділу.

Вкажіть етапи педагогічного дослідження, що відсутні в переліку: 3.Формулювання гіпотези і теоретичне обґрунтування об’єкту дослідження. 5.Проведення експериментального дослідження. 8.Складання й оформлення наукового звіту чи дисертаційної роботи.

Вкажіть компоненти змісту навчального матеріалу, які передбачають: 1.Теоретичний. 2.Практичний. 3.Емпіричний.

Вкажіть методи контролю за ефективністю виховання. 1.Педагогічне спостереження. 2.Опитування. 3.Бесіда. 6.Аналіз результатів громадсько-корисної роботи. 7.Створення ситуацій для вивчення поведінки вихованців. 10.Аналіз результатів виконання доручень.

Вкажіть методи організації діяльності і формування досвіду суспільної поведінки. 1.Громадська думка. 3.Вимога. 4.Привчання. 7.Доручення. 9.Вправа. 10.Створення виховних ситуацій.

Вкажіть методи стимулювання поведінки і діяльності вихованців. 2.Змагання. 3.Покарання. 10.Заохочення.

Вкажіть методи формування свідомості: 3.Бесіда. 4.Диспут. 6.Лекція. 9.Розповідь. 10.Пояснення. 12.Приклад.

Вкажіть методи, яким належать такі прийоми: 1.Бесіда. 2.Громадська думка. 3.Створення виховних ситуацій. 4.Лекція. 5.Диспут. 6.Вправа. 7.Створення виховних ситуацій. 8.Вправа-привчання. 9.Заохочення. 10.Покарання.

Вкажіть напрямки змісту виховання: 2.Моральне. 4.Фізичне. 6.Правове. 8.Екологічне.

Вкажіть ознаки відмінності дитячого колективу від інших типів колективів. 1.Відсутність життєвого досвіду. 4.Специфічна діяльність (навчання). 5.Послідовна мінливість складу. 6.Віковий діапазон.

Вкажіть основні вимоги до перевірки і оцінки успішності учня: 2.Систематичність. 5.Індивідуальність. 6.Тематична спрямованість. 8.Об’єктивність. 12.Єдність вимог. 13.Всебічність. 14.Оптимальність.

Вкажіть основні категорії педагогіки: 1.виховання, 3.навчання, 4.форма, 6.засіб, 8.освіта, 10.розвиток, 11.метод.

Вкажіть основні напрямки змісту виховання: Фізичне, моральне, економічне, екологічне, естетичне, статеве.

Вкажіть основні типи уроків за дидактичними цілями: 1.Контролю і корекції. 4.Комбінований. 5.Засвоєння знань. 7.Формування навичок і вмінь. 8.Узагальнення і систематизації знань. 12.Практичного застосування.

Вкажіть основні функції контролю (дописати): 3.Розвивальна. 4.Стимулююча. 5.Діагностична. 6.Управлінська. 7.Оцінювальна. 8.Прогностична.

Вкажіть основні функції контролю: 1.Управлінська. 3.Освітня. 4.Діагностична. 5.Прогностична. 7.Стимуляційна. 9.Виховна. 10.Оцінювальна. 12.Розвивальна.

Вкажіть основні шляхи реалізації компонента змісту освіти, який називають досвідом емоційно-ціннісного ставлення. 2.Аналіз життєвих ситуацій. 3.Біографічний матеріал про вчених. 4.Аналіз життєвого досвіду учнів. 5.Постійне звернення до моральних, етичних категорій.

Вкажіть основні шляхи формування уваги та уважності учнів при вивченні нового навчального матеріалу. 2.Організація діяльності учнів на уроці (темп, ритм, зміна діяльності тощо). 3.Використання наочного матеріалу, технічних засобів навчання. 4.Організація діяльності вчителя (методи педагогічного впливу).

Вкажіть правильну послідовність етапів педагогічного дослідження: 3, 6, 9, 4, 8, 7, 2, 5, 1. 1.Впровадження результатів. 2.Практична апробація результатів. 3.Визначення проблеми дослідження. 4.Розробка програми і методики. 5.Складання й оформлення наукового звіту. 6.Постановка завдань дослідження. 7.Обробка і аналіз результатів. 8.Проведення експериментального дослідження. 9.Формулювання гіпотези і теоретичне обґрунтування об’єкта дослідження.

Вкажіть прізвище автора кожної з поданих педагогічних ідей. 1.7; 2.5; 3.2; 4.9; 5.5; 6.5; 7.2. 1.У різновіковому загоні виникає товариське піклування старших про молодших 7.Іванов. 2.Стосунки в колективі будуються за принципом відповідальної залежності 5.А.Макаренко. 3.Гуманізація стосунків у колективі 2.В.Сухомлинський. 4.Підкорення інтересів особистості інтересам колективу неприпустимо 9.Красовицький. 5.Система перспективних ліній 5.А.Макаренко. 6.Педагогіка паралельної дії 5.А.Макаренко. 7.Школа радості 2.В.Сухомлинський.

Вкажіть суттєві ознаки дитячого колективу за А. С. Макаренко: 2.Наявність спільної суспільно значущої мети. 4.Сформованість відносин відповідальної залежності. 5.Наявність органів самоврядування. 8.Наявність спільної діяльності для досягнення колективної мети.

Вкажіть фактори, що визначають вибір методів навчання. 1.Ціль навчання. 2.Рівень мотивації навчання. 3.Реалізація принципів і закономірностей навчання. 4.Зміст, який необхідно реалізувати. 5.Кількість і складність навчального матеріалу. 6.Рівень підготовленості учнів. 7.Вік учнів. 8.Працездатність учнів. 9.Сформованість навчальних навичок. 10.Час навчання. 11.Матеріально-технічні умови навчання. 12.Організаційні умови навчання. 13.Тип і структура заняття. 14.Взаємовідносини між учителем й учнями. 15.Кількість учнів у класі. 16.Рівень підготовленості вчителя. 19.Специфіка предмета.

Вкажіть функції класного керівника. 2.Діагностична. 3.Стимуляційна. 4.Виховна. 6.Організаторська. 7.Координаційна.

Вкажіть функції колективу. 3.Виховна. 5.Організаторська. 9.Стимуляційна.

Вкажіть функції органів самоврядування: 1.Стимуляційна. 3.Організаторська. 5.Виховна. 9.Контрольна.

Вкажіть, які конкретні завдання постають перед учителем при здійснені аналізу навчального матеріалу підручника. 1.Визначити методологічні основи вивчення теми. 2.Виявити її дидактичні цілі. 3.Вказати місце теми в системі курсу. 4.Зробити логіко-структурний аналіз текстового матеріалу теми. 5.Розподілити запитання-завдання на різних етапах навчального процесу. 6.Розробити додаткові запитання. 7.Визначити значення ілюстрацій, їх розподіл відповідно до цільових установок. 8.Розробити завдання до ілюстрацій підручника.

Встановіть ієрархію критеріїв вибору і поєднання методів навчання. 5, 4, 2, 6, 3, 1. 1.Відповідність методів умовам і відведеному часу для навчання. 2.Відповідність змісту даної теми. 3.Відповідність можливостям учителя. 4.Відповідність принципам навчання. 5.Відповідність цілям і задачам навчання. 6.Відповідність навчальним можливостям учнів.

Діагностування містить у собі: 1.Контроль. 2. Перевірку знань та вмінь. 3.Оцінювання. 4. Накопичення статистичних даних. 5.Аналіз статистичних даних. 6.Виявлення динаміки навчального процесу. 7.Виявлення тенденцій навчального процесу. 8.Прогнозування подальшого розвитку навчального процесу.

Для яких систем викладу змісту навчального матеріалу характерні такі особливості: 1.Концентрична. 2.Лінійна. 3.Система викладу у формі спіралі. 4.Мішана система викладу.

До внутрішнього процесу засвоєння знань входять такі ланки: 1.Сприймання. 3.Узагальнення. 5.Застосування на практиці.

Допишіть основні принципи програми «Освіта» (Україна XXI ст.). 3.Гуманізація. 5.Національна спрямованість. 7.Неперервність. 9.Багатоукладність і варіативність освіти

Допишіть основні способи – шляхи мотивації учіння: 2.Умотивованість оцінок. 4.Використання різних методів і форм навчання. 5.Щирість емоційних проявів з боку вчителя.

Допишіть основні цілі та завдання програми «Освіта» (Україна XXI ст.). 1.Відродження і розбудова національної системи освіти. 5.Широке використання досягнень вітчизняної та світової педагогіки. 7.Подолання національного нігілізму, заідеологізованості. 9.Формування нових економічних основ системи освіти.

Допишіть пропущені в переліку основні поняття (категорії) педагогіки: 4.Навчання. 5.Освіта. 7.Самовиховання. 8.Перевиховання.

Допишіть функції методичної роботи в школі: 1.Функція планування. 3.Діагностична. 7.Корегуюча. 9.Пропагандистська.

Доповніть основні ідеї педагогіки співпраці. 2.Оптимістичний «погляд» на учня. 3.Формування в учнів умінь аналізувати свою діяльність. 5.Учіння без примусу.

Дуже низький рівень вихованості особистості характеризується: 2.Самоорганізація не розвинута. 3.Саморегуляція відсутня.

Етапи пізнавальної діяльності учнів на практичних заняттях: 2.Показ. Етап інструктажу. 3.Проба. Етап виконання роботи 2-3 учнями. 4.Практична робота. Етап самостійного виконання.

Ефективність методу вправ залежить від: 2.Змісту вправ. 3.Доступності та посильності. 5.Частоти повторення вправ. 8.Місця та часу виконання вправ. 9.Поєднання індивідуальних, групових та колективних форм вправ. 10.Мотивації і стимулювання.

З наведеного переліку запропонованих принципів навчання вкажіть загальноприйняті: 1.Свідомості. 2.Активності. 4.Доступності. 7.Наочності. 8.Послідовності. 9.Систематичності. 10.Міцності. 11. Ґрунтовності. 13. Науковості. 14.Індивідуального підходу. 15. Емоційності. 16.Зв’язку теорії з практикою.

З наведеного переліку понять вкажіть ті, що належать до операційно-дійового компонента процесу навчання. 2.Засоби навчання. 4.Методи навчання. 7.Форми організації навчальної діяльності.

З перерахованих назв систем виберіть ті, які в найбільшій ступені визначають формування змісту навчання. Системи: 1.Дидактичних цілей. 3.Соціальних і наукових досягнень. 5.Суспільних потреб. 6.Особистих потреб. 7.Можливостей процесу навчання.

За зовнішньою формою прояву методи навчання є: 1.Словесні. 2.Наочні. 3.Практичні.

За формою організації контроль може бути: 1.Індивідуальним. 2.Груповим. 4.Комбінованим.

Загальні принципи формування змісту освіти: 5.Систематичності. 6.Зв’язку з життям. 7.Відповідності віковим можливостям учнів.

Загальноприйняті основні принципи навчання: 2.Активності. 3.Систематичності. 6.Ґрунтовності. 7.Науковості. 8.Доступності. 10.Індивідуального підходу. 11.Емоційності. 12.Зв’язку теорії з практикою.

Закономірностями педагогічного процесу є: 2.Обумовленість навчання суспільними потребами. 3.Залежність навчання від умов, у яких воно протікає. 5.Взаємозалежність навчання і навчальних можливостей учнів. 6.Єдність викладання і учіння.

Здійсніть диференціацію понять «процес», «процес навчання» і «навчальний процес». 1.Процес. 2.Навчальний процес. 3.Процес навчання.

Зробіть диференціацію функцій керівників школи. 1.Заступник директора з навчальної роботи. 2.Заступник директора з навчальної роботи. 3.Заступник директора з виховної роботи. 4.Директор. 5.Заступник директора з господарської роботи. 6.Заступник директора з виховної роботи. 7.Директор. 8.Заступник директора з навчальної роботи.

Із вказаних вимог виберіть ті, що випливають із принципу емоційності навчання. 2.Виховувати в учнів почуття радості від успіху в навчанні. 3.Викликати в учнів почуття подиву засобами навчання. 5.Розвивати емоційне ставлення учнів до процесу і способів здобуття знань. 7.Виховувати у кожного учня уміння володіти своїми настроями, контролювати свої емоції.

Із вказаних вимог виберіть ті, що випливають із принципу зв’язку теорії з практикою. 1.Показувати зв’язок розвитку науки і практичних потреб. 2.Використовувати навколишню дійсність як джерело знань і як сферу їх застосування. 3.Використовувати зв’язок школи і виробництва. 4.Широко використовувати проблемно-пошукові і дослідницькі завдання. 6.Розумову діяльність необхідно поєднувати з практичною діяльністю. 8.Розвивати та переносити успіхи учнів з одного виду діяльності на інші. 9.Використовувати зв’язок навчання з життям як стимул для самоосвіти.

Із вказаних вимог виберіть ті, що випливають із принципу наочності навчання. 2.Здійснювати навчання на конкретних образах, які безпосередньо сприймаються учнями. 4.Спрямовувати сприймання учнів на найістотніші ознаки і особливості предметів. 5.Створювати тенденції в пізнавальній діяльності учня до уявлення реальних предметів, явищ навколишньої дійсності. 6.Звертати увагу учнів на внутрішню суть зображень. 7.Раціонально поєднувати всі засоби навчання, забезпечувати розвиток образного мислення учнів.

Із вказаних вимог виберіть ті, що випливають із принципу науковості в навчанні. 1.Знайомити з історією винаходів. 2.Показувати перспективи розвитку науки. 3.Розкривати причиново-наслідкові зв’язки в процесах і явищах. 8.Забезпечувати діалектичний підхід при вивченні фактів і явищ навколишнього світу. 9.Вносити корекцію в знання, здобуті самостійно. 10.Озброювати учнів методами науки.

Із вказаних вимог виберіть ті, що випливають із принципу свідомості і активності учнів у навчанні. 1.Широко використовувати у процесі навчання бесіди, створювати проблемні ситуації. 2.Спонукати учнів до різних видів творчості. 4.Показувати значення навчального предмету для вирішення життєвих проблем. 6.Використовувати у процесі навчання мислительні операції (аналіз, синтез, індукція, дедукція, узагальнення). 7.Навчати учнів раціональних прийомів організації навчальної діяльності. 9.Вчити учнів складати план відповіді.

Із вказаних завдань виберіть ті, що є характерними для: а)морального виховання: 2.Вироблення навичок і звичок моральної поведінки. 6.Формування в учнів моральних понять, поглядів, переконань. б) розумового виховання: 4.Формування наукового світогляду. 5.Формування вмінь і навичок культури розумової праці. 10.Оволодіння основними мислительними операціями. 11.Формування вмінь і навичок культури розумової праці. в) трудового виховання: 1.Підготовка до свідомого вибору професії. 8.Практична та психологічна підготовка учнів до праці. г) естетичного виховання: 7.Розвиток в учнів творчих здібностей. 9.Формування вмінь і навичок вносити в життя красу. д) фізичного виховання: 3.Виховання здорової зміни. 12.Підготовка до захисту Батьківщини.

Із вказаних понять виділіть основні категорії дидактики: 1.Результати навчання. 2.Учіння. 3.Навчання. 7.Освіта. 9.Принципи навчання. 10.Форма навчання. 12.Метод навчання. 13.Засіб навчання. 14.Викладання. 16.Закономірності навчання.

Із запропонованих понять виберіть ті, що характеризують результати процесу навчання: 1.Знання. 2.Уміння. 3.Навички. 5.Світогляд. 6.Світорозуміння. 7.Освіченість.

Із переліку характерних ознак, які визначають сутність зарубіжних педагогічних концепцій, виберіть ті, що належать до: а) прагматизму: 3.Наближення виховання до життя. 18.Досягнення цілі виховання шляхом практичної діяльності. 20.Розвиток активності і самостійності. 21.Основне завдання – виховання людини, яка раціонально мислить. б)неопозитивізму: 5.В основі виховання – інтереси дитини. 6.Повна гуманізація системи виховання. 14.Розвиток людського «Я». 22.Збереження самобутності. в)екзистенціалізму: 7.Свобода самовизначення особистості. 8.Людина творить себе. 9.Колектив шкодить формуванню особистості. 12.Повна свобода вчинків особистості. 13.Виховання вільне від ідеології, світоглядних ідей. 15.Недовіра до педагогічної теорії. 16.Виховання не допомагає людині. 17.Головне у вихованні – розвиток почуттів, інтуїції, настрою. г)неотомізму: 1.Виховання доброчесності на основі християнської моралі. 10.Виховання віри в Бога. 11.Наука безсила визначити цілі виховання. 19.Виховання душі. д)біхевіоризму: 2.Виховання здійснюється за схемою «стимул – реакція – підтвердження». 4.Навчання і виховання зводиться до дресирування.

Класифікуйте вказані форми виховної роботи на індивідуальні, групові і масові. Індивідуальні: 7.Читання художньої літератури. 12.Вишивання і в’язання. 16.Колекціонування. Групові: 2.Похід. 6.Гурток. 8.Година класного керівника. Масові: 1.Конкурс. 3.Диспут. 4.Фестиваль. 5.Поле чудес. 9.Радіогазета. 10.Олімпіада. 11.КВК. 13.Конференція. 14.Змагання. 15.Телеміст.

Класифікуйте запропоновані формулювання цілей уроку на коректні (правильні) і некоректні (неправильні). Коректні: 2.Сформувати уміння, навички. 4.Осмислити і зрозуміти зв’язки між. 5.Навчити застосовувати знання і вміння в практичній діяльності. 7.Перевірити та оцінити знання, внести корекцію. 9.Узагальнити та систематизувати знання про... Некоректні: 1.Охарактеризувати . . . 3.Продовжити вивчення теми. 6.Поглибити знання. 8.Ознайомити учнів з . . . 10. Розповісти про . . . .

Класифікуйте методи виховання на основні групи відповідно до цілісної структури діяльності. Методи формування свідомості особистості: 4.Лекція. 6.Приклад. 8.Бесіда. 9.Диспут. Методи формування досвіду суспільної поведінки і діяльності: 2.Вправа. 3.Доручення. 11.Привчання. 12.Вимога. 14.Громадська думка. 15.Створення виховних ситуацій. Методи стимулювання діяльності та поведінки: 5.Змагання. 10.Заохочення. 13.Покарання. Методи контролю за ефективністю виховання: 1.Спостереження. 7.Анкетування. 16.Опитування.

Класифікуйте методи навчання на основі зовнішньої форми їх прояву (словесні, наочні, практичні), рівня пізнавальної діяльності учнів, логіки засвоєння знань. -На основі зовнішньої форми прояву: словесні: 2. Лекція. 3.Робота з книгою. 7.Дискусія. 8.Розповідь. 10. Бесіда. 17.Пояснення; наочні: 4.Спостереження. 6.Ілюстрування. 11.Демонстрування; практичні: 13.Практична робота. 14.Вправа. 16. Лабораторний дослід. -За рівнем пізнавальної діяльності учнів: 9.Проблемно-пошуковий. 12. Дослідницький. 15.Пояснювально-ілюстративний. 19.Частково-пошуковий. 20.Репродуктивний. -За логікою засвоєння знань: 1.Індуктивний. 5.Традуктивний. 18.Дедуктивний.

Класифікуйте методи навчання на основі цілісного підходу до взаємопов’язаної діяльності вчителя і учнів у навчанні (за Ю. Бабанським): 1.Методи організації і самоорганізації навчально-пізнавальної діяльності. 2.Методи стимулювання і мотивації учіння. 3.Методи контролю і самоконтролю навчально-пізнавальної діяльності.

Класифікуйте навчальні мотиви на групи (соціальні, пізнавальні, особистісні): Соціальні: усвідомлення соціальної значущості учіння, потреба в розвитку світогляду і світорозуміння. Пізнавальні: інтерес до одержання знань, прагнення до розвитку пізнавальних здібностей, одержання задоволення від інтелектуальної діяльності. Особистісні: почуття самоповаги та честолюбства, прагнення користуватися авторитетом серед ровесників, прагнення до персоналізації чи транслювання особистісних властивостей.

Класифікуйте названі суперечності як рушійні сили виховного процесу на зовнішні та внутрішні: -Зовнішні: 2.Між суспільством і природою. 4.Між організмом і середовищем. 5.Між впливом сім’ї, школи і громадськості. 6.Між необмеженими можливостями розвитку людської природи і обмеженими умовами соціального життя. 9.Між застарілими педагогічними концепціями і новими вимогами життя. -Внутрішні: 1.Між досягнутим рівнем розвитку дитини і новим змістом діяльності, яким вона оволодіває. 3.Між виховним процесом і процесом формування особистості. 7.Між потребами, мотивами і установками особистості. 8.Між колективом та особистістю.

Класифікуйте основні способи зовнішньої і внутрішньої диференціації навчання. -Зовнішні: 2.Створення на основі здібностей та інтересів учнів відносно стійких груп. 3.Вибір учнем класу з поглибленим вивченням певного циклу предметів. 7.Вибір факультативів. -Внутрішні: 1.Варіативність темпу вивчення навчального матеріалу. 4.Диференціація навчальних завдань. 5.Вибір різних видів діяльності. 6.Визначення характеру і ступеня допомоги з боку вчителя.

Класифікуйте типи екскурсій: 1)за місцем у навчальному процесі; 2)за відношенням до навчального предмета; 3)за відношенням до навчальної програми; 4)за змістом. 1)1.Вступна. 7.Поточна. 10.Заключна; 2)2. Історична. 4.Фізична. 6.Зоологічна. 8.Ботанічна. 11.Хімічна; 3)3.Позапрограмна. 9.Програмна; 4)5.Тематична. 12.Комплексна.

Класифікуйте умови, які забезпечують підтримку довільної чи мимовільної уваги учнів на уроці. Довільної:1, 3, 6, 7. Мимовільної: 2, 4, 5. 1.Постановка запитань і розв’язування завдань протягом певного проміжку часу. 2.Особливості подразників: їх новизна, абсолютна і відносна сила, контраст між ними. 3.Усвідомлення поточних результатів у формі внутрішнього словесного звіту. 4.Створення звичних умов діяльності. 5.Опора на певні потреби та інтереси учня. 6.Використання певних установок і психічних станів. 7.Постановка цілей і завдань навчальної діяльності.

Класифікуйте форми методичної роботи на індивідуальні і групові: -Індивідуальні: 4.Стажування. 5.Наставництво. 8.Самоосвіта. 9.Індивідуальні консультації. -Групові: 1.Шкільні об’єднання вчителів. 2.Районні методичні об’єднання класних керівників. 3.Постійні та епізодичні семінари для вчителів. 6.Науково-практична конференція. 7.Школи передового педагогічного досвіду. 10.Творчі групи. 11.Педагогічні читання. 12.Відкриті уроки.

Методи виховання поділяються на групи: 2.Методи формування досвіду суспільної поведінки і діяльності. 3.Методи стимулювання поведінки і діяльності вихованців. 4.Методи контролю і аналізу ефективності виховного процесу.

Методологічною основою теорії змісту освіти є: 2.Теорія пізнання. 3.Теорія всебічного розвитку особистості. 4.Єдність теорії і практики.

Мотиви навчання поділяють на: 1.Внутрішні. 2.Неусвідомлені. 3.Реальні та уявні.

На формування змісту освіти мають вплив такі теорії: 1.Матеріальної освіти. 2.Формальної освіти. 3.Дидактичного утилітаризму.

На яких етапах уроку необхідно здійснювати мотивацію навчальної діяльності учнів? 1.На етапі сприйняття та усвідомлення нового матеріалу. 2.У процесі повторення навчальної інформації. 3.На етапі закріплення. 4.У процесі систематизації знань та умінь. 5.Під час перевірки домашнього завдання. 6.На етапі повідомлення теми, мети і завдань уроку.

Назвіть авторів теорій організації змісту освіти: 1.Д.Локк, Й.Песталоцці, Й.Гербарт. 2.Я.Коменський, Г.Спенсер. 3.К.Ушинський, В.Блонський. 4.Д.Дьюї. 5.І.Лернер, М.Скаткін, В.Краєвський.

Назвіть авторів, які вивчали різні аспекти проблеми співвідношення навчання і розвитку. 1.Ж.Піаже. 2.З.Фрейд. 3.Л.Виготський.

Назвіть основні підходи до класифікації методів навчання. 1.За джерелом знань. 2.За рівнем пізнавальної активності учнів. 3.За логікою засвоєння знань. 4.За дидактичною метою. 5.На основі цілісного підходу до взаємопов’язаної діяльності вчителя і учнів у навчанні.

Назвіть основні причини розсіяності, відволікання уваги учнів на уроці. 1.Відсутність інтересу до предмета чи учіння взагалі. 2.Прогалини в знаннях. 3.Негативне ставлення до вчителя. 4.Відчуття втоми, збудження. 5.Недостатня умотивованість учіння школярів.

Назвіть основні способи, які використовує вчитель для мобілізації уваги учнів. 1.Пряма вимога уваги. 2.Установлення зв’язку з вивченим матеріалом. 3.Підкреслення значущості теми для життя і практики. 4.Створення проблемних ситуацій. 5.Формування інтересу до нового за допомогою емоційно захопливої інформації.

Назвіть форми контролю в системі В.Шаталова: 2.Самостійна робота. 4.«Тихе» опитування. 6.Груповий взаємоконтроль. 8.Самооцінка.

Наукові галузі педагогіки: 2.професійна педагогіка, 3.методика викладання окремих предметів, 5.соціальна педагогіка, 6.олігофренопедагогіка, 8.історія педагогіки, 9.тифлопедагогіка.

Низький рівень вихованості особистості характеризується: 1.Слабким проявом позитивного, ще нестійкого досвіду поведінки. 4.Саморегуляція інтуїтивна. 5.Самоорганізація інтуїтивна.

Ознаки колективу: 2.Наявність органів самоврядування. 3.Встановлення певних психологічних стосунків між членами колективу. 4.Наявність суспільно значущої мети.

Основні завдання позакласної та позашкільної роботи: 3.Виявлення і розвиток індивідуальних творчих здібностей і нахилів. 4.Організація дозвілля школярів. 5.Поширення виховного впливу на учнів.

Основні показники рівня вихованості школяра: 2.Громадська активність. 3.Самостійність у всіх видах діяльності. 6.Залучення до національної та світової культури, мистецтва, літератури. 7.Фізичне здоров’я, інтерес до занять фізичною культурою і спортом.

Охарактеризуйте рівні навчальних досягнень учнів: 1.Характеризується первинними уявленнями про предмет вивчення, фрагментарністю відповідей. 3.Характеризується знанням суттєвих ознак понять, учень оперує ними, розв’язує стандартні завдання, уміє робити висновки, виправляти допущені помилки, однак не вміє переносити і використовувати знання в інших навчальних ситуаціях. 4.Знання системні, учень застосовує їх для виконання творчих завдань, самостійно оцінює різні явища, факти, відстоює особисту позицію.

Передумови навчальної діяльності учня: 2.Наявність фізіологічної і психологічної готовності до навчання. 3.Наявність бажання вчитися. 4.Зосередження уваги на навчальній діяльності.

Під час самостійної навчальної діяльності учня, що здійснюється без допомоги і керівництва вчителя, виділяють такі дії: 1.Планування чи конкретизація завдань своєї навчальної діяльності. 3.Самоорганізація навчальної діяльності. 4.Самоконтроль. 5.Саморегулювання учіння.

Побудуйте логічну схему виховного процесу, використовуючи його структурні компоненти: форми, методи, прийоми, мета, зміст, завдання, коригування результатів виховання. Мета – завдання – зміст – форми – методи – прийоми – корегування результатів виховання.

Правильно класифікуйте види контролю: а) за місцем застосування у навчальному процесі та дидактичною метою; б) за формою організації. а)3.Підсумковий. 4.Самоконтроль. 5.Періодичний. 7.Поточний. 9.Тематичний.10.Попередній; б)1.Фронтальний. 2.Ущільнений. 6.Груповий. 8.Індивідуальний.

При використанні методів формування свідомості необхідно: 2.Впливати не тільки на розум, а й на емоційну сферу учнів. 4.Наводити учням доступні приклади. 5.Домагатися, щоб учні не тільки зрозуміли вихователя, але й погодилися з ним.

Прийоми самовиховання: 5.Самонавіювання. 6.Самозаохочення. 7.Самоаналіз.

Проаналізуйте вказані терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Аналіз, діяльнісний, спостереження,...): Загальнонаукові методи дослідження: аналіз, синтез, абстрагування, моделювання, конкретизація, узагальнення, систематизація, порівняння, індукція, дедукція. Методологічні підходи до обґрунтування концепції наукового дослідження: діяльнісний, особистісний, системний, історичний. Методи педагогічного дослідження: спостереження, експеримент, метод узагальнення незалежних характеристик, вивчення шкільної документації та учнівських робіт, інтерв’ю, бесіда, анкетування, рейтинг, опис, консиліум. Основні елементи науково-педагогічного дослідження: об’єкт, предмет, гіпотеза, завдання, наукова новизна, теоретична значущість, структура.

Проаналізуйте вказані терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Наука, освіта, розвиток,...): Категорії педагогіки: навчання, виховання, освіта, розвиток, форми, методи, засоби. Структурні компоненти педагогіки: наука, практика, мистецтво. Галузі педагогіки: загальна педагогіка, вікова педагогіка, спеціальна педагогіка, методика викладання окремих предметів, історія педагогіки, порівняльна педагогіка. Стадії розвитку педагогіки: народна педагогіка, духовна педагогіка, світська педагогіка.

Проаналізуйте вказані терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Спадковість, соціальний, художня,...): Фактори розвитку особистості: спадковість, середовище, виховання, активність. Напрямки розвитку особистості: фізичний, загальний, психічний, соціальний. Види діяльності особистості: ігрова, навчальна, трудова, спортивна, художня, громадська. Теорії розвитку особистості: соціологізаторська, біологізаторська, конвергенція, біхевіоризм, психоаналіз.

Проаналізуйте і прокоментуйте вислів А. Дістервега про те, що «поганий учитель підносить істину, хороший вчить її знаходити». Поганий вчитель використовує пояснювально-ілюстративний, репродуктивний методи навчання. Розвиває не мислення, а пам’ять. Хороший вчитель використовує проблемний вид навчання, частково-пошуковий, дослідницький методи навчання, використовує загально-наукові методи дослідження і розвиває мислення.

Проаналізуйте перераховані терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Розвивальна, спіральна, теоретичний...): Системи викладу змісту навчального матеріалу: спіральна, лінійна, концентрична, мішана. Компоненти змісту освіти: теоретичний, практичний, емпіричний. Особливості повноцінних знань: повнота, глибина, оперативність, гнучкість, узагальненість, системність, усвідомлення. Основні функції підручника: розвивальна, освітня, управлінська, виховна, дослідницька.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Засвоєння знань, домашня робота..): Типи уроків за дидактичними цілями: засвоєння знань, практичного застосування, контролю і корекції, комбінований, формування навичок і вмінь, узагальнення і систематизації. Форми організації навчання: домашня робота, гурток, урок, факультатив, консультація, семінар, практикум, екскурсія. Вимоги до уроку: організаційні, санітарно-гігієнічні, дидактичні, виховні, психологічні. Системи навчання: індивідуально-групова, взаємного навчання, індивідуалізованого навчання, «методом проектів», класно-урочна, лабораторно-бригадна.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Індивідуальний характер,систематичність...): Види контролю: попередній, поточний, періодичний, підсумковий, тематичний, самоконтроль. Принципи контролю: індивідуальний характер, систематичність, тематична спрямованість, об’єктивність, єдність вимог, оптимальність, всебічність. Рівні засвоєння знань: репродуктивний, реконструктивний, творчий.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Масові, суспільна спрямованість,...): Класифікація форм організації виховної роботи за кількістю її учасників: масові, індивідуальні, групові. Принципи організації позакласної і позашкільної виховної роботи: суспільна спрямованість, ініціатива і самодіяльність, добровільність, розвиток винахідливості. Індивідуальні форми виховної роботи: колекціонування, вишивання, читання художньої літератури, в’язання. Групові форми виховної роботи: година класного керівника, гурток, похід. Масові форми виховної роботи: конкурс, конференція, диспут, фестиваль, олімпіада, змагання.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Освіта, учіння, оцінювально- результативний,...): Основні категорії дидактики: навчання, учіння, викладання, освіта, принципи навчання, засоби навчання, закономірності навчання, форми навчання, методи навчання. Складові компоненти процесу навчання: цільовий, стимулююче-мотиваційний, змістовий, операційно-дійовий, контрольно-регулювальний, оцінювально-результативний. Ланки внутрішнього процесу засвоєння знань: сприймання, осмислення і розуміння, узагальнення, закріплення, застосування на практиці. Види навчання: пояснювально-ілюстративне, програмоване, проблемне, комп’ютерне. Основні функції процесу навчання: освітня, виховна, розвивальна.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Освітня, виховна, попередній...): Функції контролю: освітня, виховна, діагностична, управлінська, оцінювальна, прогностична, розливальна, стимулююча. Види контролю: попередній, поточний, періодичний, підсумковий, тематичний, самоконтроль. Рівні засвоєння знань: репродуктивний, реконструктивний, творчий. Критерії оцінки: глибина, повнота, міцність, оперативність, якість, гнучкість, систематичність.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Пояснення, евристичні, повідомлювальні..): Словесні методи навчання: розповідь, пояснення, лекція, диспут, дискусія, робота з книгою. Види бесід за характером діяльності учнів: репродуктивні, евристичні, катехізичні. Види бесід за дидактичними цілями: вступні, повідомлювальні, повторювально-узагальнювальні, контрольно-корекційні. Практичні методи навчання: вправи, лабораторні роботи, практичні роботи, дидактична гра. Види вправ за дидактичними цілями: вступні, пробні, тренувальні, контрольні, творчі. Види вправ за характером діяльності учнів: усні, письмові, графічні, технічні.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Практичні, репродуктивний, індуктивний...): Методи навчання за джерелом знань: словесні, наочні, практичні. Методи навчання за характером пізнавальної діяльності учнів: репродуктивний, дослідницький, проблемний, частково-пошуковий, пояснювально-ілюстративний. Методи навчання за логікою засвоєння знань: аналітичний, синтетичний, індуктивний, дедуктивний, традуктивний. Словесні методи навчання: розповідь, пояснення, лекція, бесіда, дискусія, диспут, робота з книгою. Наочні методи навчання: ілюстрування, демонстрування, спостереження. Практичні методи навчання: лабораторна робота, практична робота, дидактична гра, вправи.

Проаналізуйте терміни і розподіліть їх на групи за самостійно виділеними ознаками групування (Самопереконання, спадковість, компенсаційна,...): Функції перевиховання: відновна, компенсаційна, стимуляційна, виправна. Прийоми самовиховання: самопереконання, самонавіювання, самозаохочення, самопокарання, самоаналіз, самопримус, самопідбадьорювання. Структурні компоненти виховного процесу: мета, завдання, зміст, форми, методи, прийоми, корегування. Фактори розвитку особистості: спадковість, середовище, активність, виховання.

Пропущені в тексті місця заповніть адекватними змістові поняттями (На уроці формування знань...): . . .бесіди і практичної роботи . . . .частково-пошуковий . . . . . індуктивний.

Пропущені в тексті місця заповніть адекватними змістові поняттями (Після проведенння інструктажу...): . . лабораторною роботою . . . . . . частково-пошуковим . . індуктивним.

Пропущені в тексті місця заповніть адекватними змістові поняттями (Учитель забезпечує сприймання...): ... демонструванням . . . . . пояснювально-ілюстративним. . . дедуктивним.

Пропущені в тексті місця заповніть адекватними змісту поняттями (За допомогою розв’язання ...): . . . . вправою . . дослідницьким . . . індуктивним.

Пропущені в тексті місця заповніть адекватними змісту поняттями (За допомогою системи запитань...): . . бесідою . . . частково-пошуковий . . . традуктивний.

Пропущені в тексті місця заповніть адекватними змісту поняттями (Учитель поєднав пояснення з ...): . . . .вправою. . репродуктивним... індуктивним.

Пропущені в тексті слова заповніть адекватними змісту поняттями (Вихідні дидактичні положення, які...): . . . принципами. . . . . . . . правила. . . . . . . . прийомів.

Психолог С. Рубінштейн писав: «Людина досконало володіє лише тим, що сама здобуває власною працею». Якими методами і засобами навчання забезпечується ця вимога? Методи: частково-пошуковий, дослідницький, робота з книгою, творча вправа. Засоби: прийоми самовиховання, підручник, додаткові дидактичні матеріали, комп’ютер.

Рівні засвоєння знань: 1.Репродуктивний. 2.Реконструктивний. 3.Творчий.

Розподіліть відповіді за групами, які характеризують: 1)традиційну: а)навчання зводиться до передачі готових знань учням; ж)структуру процесу навчання утворюють: повідомлення, розуміння, узагальнення і застосування знань. 2)педоцентричну: б)навчання зводиться до спонтанної діяльності учнів; 3)сучасну дидактичну систему: в)навчання розуміють як взаємопов’язану діяльність викладання-учіння, за якої учитель спирається на активність учнів; г)структура процесу навчання близька до наукового пошуку: виявлення проблеми – її вирішення; д)процес навчання будується так, щоб сформувати систему знань, забезпечити виховання і розвиток особистості.

Середній рівень вихованості характеризується: 2.Наявністю регуляції і саморегуляції. 3.Наявністю організації і самоорганізації.

Складові компоненти процесу навчання: 2.Стимулююче-мотиваційний. 3.Змістовий. 4.Операційно-дійовий. 6.Оцінювально-результативний.

Структура класичного комбінованого уроку (за Я. Коменським): 2.Засвоєння нових знань, формування нових умінь. 3.Закріплення і систематизація. 4.Застосування на практиці.

Структурні компоненти педагогіки: 2.наука, 5.практика, 6.мистецтво.

У навчально-виховному процесі методи виконують функції: 2.Розвивальну. 3.Виховну. 4.Стимулюючу.

У практичній педагогіці мотиви навчання об’єднуються в групи (за спрямованістю та змістом): 2.Пізнавальні. 4.Естетичні. 5.Комунікативні. 8.Утилітарно-практичні (меркантильні).

У чому полягає «основна трагедія виховання» (Д. Н. Узнадзе)? 1.Цілі, методи і форми виховання випливають із педагогічних цілей, а не з актуальних потреб та інтересів учнів. 2.Дитина живе сьогоднішнім днем, а вихователь прагне наблизити її до майбутнього, яке віддалене в часі. 3.Вихованець не розуміє цілей вихователя і бореться проти свого ж майбутнього.

Умови ефективного застосування методу вправ: 3.Послідовність виконання вправ. 4.Достатня кількість вправ. 6.Контроль і розвиток в учнів уміння здійснювати самоконтроль.

Управління процесом виховання передбачає: 2.Підбір форм, методів і прийомів для реалізації змісту виховання. 5.Керівництво самовихованням учнів. 6.Вивчення рівня вихованості учнів і корекція змісту і методики виховання.

Фактори розвитку особистості: 2.виховання, 3.спадковість, 6.середовище, 7.активність особистості.

Формування змісту загальної середньої освіти повинно задовольняти такі вимоги (1.Відповідність соціальному замовленню суспільства.): 2.Забезпечення високого наукового і практичного значення навчального матеріалу. 3.Урахування реальних можливостей процесу навчання. 4.Забезпечення соціально детермінованої єдності в побудові і реалізації змісту освіти з позицій усіх навчальних предметів, що вивчаються в школі.

Формування змісту загальної середньої освіти повинно задовольняти такі вимоги: 2.Забезпечувати відповідність соціальному замовленню суспільства. 3.Забезпечувати єдність в побудові і реалізації змісту освіти з позицій усіх навчальних предметів, що вивчаються в школі. 5.Забезпечувати високу наукову і теоретичну значущість навчального матеріалу, що включений у зміст освіти. 8.Ураховувати реальні можливості процесу навчання.

Характерні особливості повноцінних знань: 4.Гнучкість. 5.Узагальненість. 6.Системність.

Цикл управлінської діяльності вчителя включає в себе такі елементи, як: 1.Планування. 2.Організацію навчальної роботи вчителя. 3.Стимулювання пізнавальної активності учнів.

Чим слід керуватися при виборі теми дослідження?. 2.актуальністю, 4.новизною, 5.можливістю впровадження результатів.

Чим характеризується поняття «форма організації педагогічного процесу»? 1.Кількістю учасників виховної взаємодії. 3.Місцем проведення. 5.Затраченим часом. 6.Порядком здійснення. 7.Ступенем узгодження дій учителя й учнів.

Що визначає характер сучасної дидактичної системи? Виберіть відповіді, які репрезентують найсуттєвіші фактори й умови. 2.Мета і зміст освіти, визначені державою та суспільством. 3.Закономірності й механізми психічного розвитку особистості. 4.Світові тенденції освіти. 6.Тісний зв’язок освіти і культури. 7.Принципи реформування освіти.

Що забезпечує успішність виконання домашнього завдання? Вкажіть правильні відповіді. 1.Можливість працювати спокійно, не поспішаючи. 2.Свобода в оцінці і відсутність зовнішнього контролю. 3.Можливість вибрати оптимальний ритм роботи. 4.Можливість самостійно планувати зміст роботи. 5.Можливість залучати всі необхідні джерела інформації.

Що зобов’язаний повідомити вчитель учням перед початком вивчення нової навчальної теми? 2.Кількість і тематику обов’язкових робіт і термін їх проведення. 3.Питання атестації та орієнтовні завдання. 4.Форму проведення тематичної атестації.

Що передбачає виховний аспект аналізу уроку? 2.Аналіз ставлення вчителя до учнів, дотримання ним вимог педагогічного такту. 5.Вивчення виховного впливу уроку на учнів. 7.Аналіз ставлення учнів до навчальної праці. 8.Вивчення ступеня сформованості наукового світогляду. 10.Аналіз відповідності виховних задач цілям і змісту навчальної роботи. 11.Аналіз ступеня сформованості життєво необхідних якостей: акуратності, працездатності, відповідальності, самостійності, чесності тощо.

Що передбачає дидактичний аспект аналізу уроку? 3.Аналіз цілей уроку. 5.Вивчення ступеня реалізації принципів навчання. 7.Аналіз використаних на уроці методів і форм навчання. 11.Аналіз змісту навчального матеріалу.

Що передбачає організаційний аспект аналізу уроку? 1.Вивчення ступеня обладнаності уроку наочними посібниками. 2.Вивчення прийомів організації заняття. 5.Аналіз ступеня раціональності використаного учбового часу. 12.Аналіз ступеня підготовленості робочого місця вчителя та учнів. 13.Аналіз ступеня мобілізації інтелектуальних і фізичних сил вчителя та учнів.

Що передбачає психологічний аспект аналізу уроку? 2.Аналіз логіки викладання навчального матеріалу. 3.Аналіз ступеня мотивації учіння. 6.Аналіз ступеня концентрації уваги учнів під час сприйняття нового матеріалу. 8.Вивчення ступеня розвитку і тренованості пам’яті учнів. 9.Вивчення ступеня впливу навчання на емоційну сферу школярів. 10.Вивчення ступеня естетичного впливу на учнів у процесі викладання. 11.Вивчення стилю взаємовідношень учителя й учнів. 12.Вивчення особливостей функціонування пізнавальних процесів учнів.

Що передбачає санітарно-гігієнічний аспект аналізу уроку? 2.Вивчення динаміки працездатності учнів на протязі уроку. 4.Аналіз обсягу домашнього завдання та його відповідності навчальним можливостям учнів. 7.Аналіз ступеня освітленості класу. 8.Аналіз температурного та повітряного режиму в класі. 10.Аналіз ступеня завантаженості учнів.

Що слід розуміти під «принципами виховання»? 2.Систему основних вимог до виховання, виконання яких забезпечує необхідну ефективність виховного процесу. 6.Положення, які відображають закономірності процесу виховання і визначають вимоги до змісту, організації і методів виховного процесу.

Як мотивувати учнів? Знайдіть правильні відповіді. 1.Використовуйте ефект загадковості. 2.Створюйте ситуації пошуку. 3.Намагайтесь зацікавити учнів. 5.«Підштовхуйте» до пошуку пояснень. 6.Використовуйте «ефект виклику». 7.Використовуйте похвалу. 9.Забезпечте зворотній зв’язок. 10. Розвивайте здібності.

Який зміст вкладають у поняття «діяльнісно-особистісний» підхід у вихованні? 3.Стимулювання активності учня в діяльності. 6.Формування позитивного ставлення до діяльності.

Який із напрямків виховної роботи передбачає (Підготовку до свідомого...): 1.Трудове виховання. 2.Правове виховання. 3.Статеве виховання.

Який із напрямків виховної роботи передбачає (Формування вмінь і навичок...): 1.Екологічне виховання. 2.Фізичне виховання. 3.Моральне виховання.

Який із напрямків виховної роботи ставить своїм завданням: 1.Економічне виховання. 2.Естетичне виховання. 3.Розумове виховання.

Який основний недолік такого формулювання цілі виховання: формування всебічно і гармонійно розвинутої особистості? Саме так формулюється кінцева мета виховання в більшості сучасних підручників з педагогіки. Основний недолік – відсутність критеріїв і показників, які дозволяють діагностувати результати діяльності, спрямованої на реалізацію вказаної цілі.

Яким принципам виховання відповідні вказані нижче вимоги до виховної діяльності? 1.Цілеспрямованість виховання. 2.Зв’язок виховання з життям. 3.Комплексний підхід до виховання. 4.Комплексний підхід до виховання. 5.Повага до учня із розумною вимогливістю до нього. 6.Індивідуальний підхід у вихованні. 7.Цілеспрямованість виховання. 8.Повага до учня із розумною вимогливістю до нього. 9.Виховання особистості в колективі.

Яким теоріям формування змісту освіти відповідні вказані вимоги? 1.Проблемно-комплексна теорія. 2.Теорія структуралізму. 3.Теорія дидактичного формалізму. 4.Теорія матеріальної освіти. 5.Теорія дидактичного утилітаризму.

Які визначення найбільш точно характеризують поняття «мета виховання»? 3.Категорія педагогіки. 6.Сукупність особливостей особистості, до виховання яких прагне суспільство. 8.Очікуваний результат у вихованні.

Які вимоги до сучасного підручника, на вашу думку, ще не реалізовані? 1.Єдність вимог до підручника і до організації засвоєння його змісту. 2.Збалансованість теоретичного, емпіричного і практичного компонентів змісту. 3.Висвітлення змісту навчального матеріалу різними шляхами. 9.Наявність проблемності і залучення учнів до пошукової діяльності.

Які елементи методики розумового виховання є найбільш уживаними в процесі здійснення фізичного виховання учнів? 1.Здійснення міжпредметних зв’язків. 3.Використання різноманітних форм і методів виховання. 7.Формування навичок самоорганізації. 10.Урахування інтересів учнів.

Які з основних показників рівня вихованості учня відсутні в даному переліку? 5.Працелюбність і орієнтованість на майбутню професію. 6.Самостійність у всіх видах діяльності. 7.Ставлення до навчання. 8.Фізичне здоров’я.

Які з перерахованих понять відображають особливості процесу виховання: 1.Цілеспрямованість. 2.Віддаленість результатів. 3.Складність. 4.Співдружність з сім’єю. 5.Неперервність. 8.Повага до особистості. 9.Зв’язок з життям. 11.Опора на позитивне. 12.Варіативність. 13.Багатофакторність. 14.Тривалість. 15.Двосторонній характер.

Які завдання стоять перед дидактикою? 1, 2, 3, 4, 5, 6. 1.Обґрунтувати і конкретизувати принципи організації навчання, обґрунтувати шляхи і засоби розвитку пізнавальної самостійності, активності, ініціативи учнів. 2.Забезпечити збалансованість соціальних і особистісних цілей в процесі навчання. 3.Визначити критерії відбору і способи конструювання основних компонентів змісту освіти у зв’язку із значним перевантаженням навчальних програм і підручників надто складним і другорядним матеріалом. 4.Розробити нові технології навчання. 5.Дослідити функції і структуру методів і форм навчання. Обґрунтувати міжпредметні і внутріпредметні зв’язки для актуалізації опорних знань, їх систематизації, формування навчальних і практичних навичок.

Які загальні фактори впливають на постановку цілей виховання? 2.Потреби суспільства. 5.Економічний рівень розвитку суспільства. 6.Спосіб виробництва. 7.Можливості вчителів і вихователів. 8.Фізіологічні та психологічні можливості вихованців. 9.Ідеологія та політика держави. 10.Рівень розвитку педагогічної науки та практики. 11.Можливості навчально-виховних закладів.

Які із вказаних понять належать до методів педагогічних досліджень? 1.Спостереження. 6.Експеримент. 7.Опитування. 8.Інтерв’ю. 10.Метод узагальнення незалежних характеристик. 11.Вивчення шкільної документації та учнівських робіт.

Які критерії оцінки відсутні в даному переліку? 5.Якість. 6.Системність. 7.Гнучкість.

Які методи належать до групи наочних методів навчання? 2.Самостійне спостереження. 6.Демонстрування. 10.Ілюстрування.

Які методи належать до групи практичних методів навчання? 1.Лабораторні роботи. 3.Вправи. 6.Практичні роботи. 10.Дидактична гра.

Які методи належать до групи словесних методів навчання? 3.Розповідь. 4.Інструктаж. 6.Пояснення. 7.Диспут. 8.Робота з книгою. 10.Бесіда. 11.Демонстрування. 12.Лекція. 13.Дискусія.

Які напрямки змісту виховання мають своїм завданням: 1.Розумове. 2.Естетичне. 3.Розумове. 4.Екологічне. 5.Моральне. 6.Правове. 7.Трудове. 8.Моральне. 9.Фізичне. 10.Фізичне.

Які прийоми належать до методу бесіди? 1.Прийом обговорення відповідей і суджень учнів. 3.Прийом формулювання висновків. 4.Прийом коригування відповідей. 7.Прийом постановки запитань.

Які системи викладу змісту навчального матеріалу мають місце на сучасному етапі: 1.Спіральна. 3.Концентрична. 6. Лінійна. 7.Мішана.

Які твердження є закономірностями виховного процесу? 1.Людина виховується під впливом різних факторів. 2.Результати виховання залежать від виховного впливу на внутрішній світ дитини, її духовну та емоційну сферу. 4.Процес виховання найбільш успішно здійснюється в природному для учня національному руслі з урахуванням національного менталітету вихованця. 7.Визначальна роль діяльності і спілкування у вихованні.

Які твердження є правильними? Дидактичні принципи: 1.Визначають діяльність учителя і пізнавальну діяльність учнів. 2.Базуються на закономірностях навчання. 4.Є системою вимог до визначення змісту, форм і методів навчання. 6.Є основними положеннями, якими керуються при викладанні навчальних предметів.

Побудуйте схему, в якій покажіть ступінь підпорядкованості дидактичних компонентів: дидактичні цілі (ДЦ); дидактичні задачі (ДЗ); зміст освіти (ЗО); методи навчання (МН); форми організації навчання (ФОН); результати освіти (Р).

Для яких типів уроків характерні такі структури? ( перший)

1

Структура

Тип

Актуалізація опорних знань.

Мотивація навчальної діяльності.

Повідомлення теми, цілі і завдань уроку. Сприйняття нового навчального матеріалу. Осмислення навчального матеріалу. Узагальнення і систематизація знань. Підведення підсумків уроку. Повідомлення домашнього завдання.

1.Урок засвоєння знань.

2

Структура

Тип

Мотивація навчальної діяльності.

Повідомлення теми, цілі і завдань уроку. Повторення і систематизація основних теоретичних положень і головних ідей попередніх уроків.

Підсумки уроку. Повідомлення домашнього завдання.

4. Урок узагальнення і систематизації знань.

3

Структура

Тип

Перевірка домашнього завдання.

Актуалізація і корекція опорних знань.

Мотивація учіння школярів. Повідомлення теми, мети і завдань уроку.

Сприймання і усвідомлення учнями фактичного матеріалу, осмислення зв’язків і залежностей між його елементами. Узагальнення і систематизація знань. Підсумки уроку.

Повідомлення домашнього завдання

6. Комбінований урок

Для яких типів уроків характерні такі структури?

1

Структура

Тип

Організація роботи. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, цілі і завдань уроку. Застосування набутих знань у нових практичних ситуаціях. Підведення підсумків уроку. Узагальнення і систематизація учнями результатів роботи.

Повідомлення домашнього завдання.

3.Урок практичного застосування знань і умінь.

2

Структура

Тип

Мотивація навчальної діяльності.

Повідомлення теми, цілі і завдань уроку. Перевірка знання учнями фактичного матеріалу і основних понять. Перевірка глибини осмислення учнями знань і ступеня їх узагальнення. Застосування знань у стандартних і змінених умовах. Перевірка, аналіз і оцінка виконаних робіт. Підсумки уроку. Повідомлення домашнього завдання.

5.Урок контролю і корекції.

3

Структура

Тип

Перевірка домашнього завдання, актуалізація і корекція опорних знань, навичок і вмінь. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, мети і завдань уроку. Вивчення нового матеріалу (вступні – мотиваційні і пізнавальні вправи). Первинне застосування нових знань (пробні вправи). Самостійне застосування учнями знань у стандартних ситуаціях (тренувальні вправи). Творче перенесення знань і навичок у нові ситуації (творчі вправи). Повідомлення домашнього завдання.

2.Урок формування навичок і вмінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]