Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТКМ.DOC
Скачиваний:
52
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 14

Тема: Макро і мікроаналіз деревини та інших неметалевих матеріалів.

Мета роботи: Ознайомитися з основними розрізами, характером поверхні кори, кольором, текстурою і запахом деревини поширених порід.

Необхідні прилади, матеріали та інструменти:

  1. Складна лупа, ЛШ-7.

  2. Зразки порід деревини, які вивчаються.

  3. Масштабна лінійка.

  4. Штангенциркуль.

  5. Плакати із зображенням зразків деревини різних порід.

Теоретичні відомості

Після металів деревина – один з найбільш розповсюджених конструкційних матеріалів, які використовуються у будівництві, меблевому виробництві, машинобудуванні і т.д.

Майже вся деревина зосереджена у стовбурі. Будову його вивчають по трьох розрізах: поперечному (торцевому), радіальному і тангенціальному. В стовбурі розрізняють: кору, луб, камбій, заболонь, ядро і серцевину. Від серцевини радіусами розходяться судинно-волокнисті пучки, які називаються серцевинними променями. Річні шари можна спостерігати по всіх радіусах стовбура: на поперечному – у вигляді концентричних кіл; на радіальному – у вигляді прямих полос; на тангенціальному – у вигляді ділянок.

Зовнішніми відмінними ознаками деревини є колір, текстура, запах. Рівномірність кольору характеризує хорошу якість деревини. Колір деревини змінюється з білого до чорного. Текстурою деревини називається малюнок на її розрізах, характерних для кожної породи дерева і утворений різним розповсюдженням волокон, серцевинних променів, виглядом різних кілець.

Деревина цілого ряду порід у природному стані має блиск, який найбільш чітко виражений на радіальній поверхні та залежить головним чином від близького розміщення одного біля одного серцевинних променів.

Запах деревини зумовлений ефірними маслами, смолами, дубильними речовинами, які знаходяться у ній.

Від розміщення волокон залежить трудоємкість обробки матеріалу. Вздовж волокон деревину легко стругати, колоти і різати, але важко це робити у поперечному напрямі.

Дерево складається з органічних (з’єднання вуглецю з киснем, воднем, азотом) і неорганічних речовин (калій, магній, залізо і т.д.). Від хімічного складу деревини залежить її горючість, стійкість проти атмосферних явищ, загнивання і т.д.

Порядок виконання роботи.

  1. По плакату і на зразках (рис. 14.1) послідовно вивчити поперечний, радіальний і тангенціальний розрізи стовбура сосни, дуба і берези. Звернути увагу на відмінність їх будови по всіх розмірах, порівняти їх між собою. Замалювати основні розрізи стовбура.

  2. По плакату або на зразках ознайомитися із зовнішніми ознаками кори різних порід дерев.

  3. Виміряти лінійкою по двох взаємно перпендикулярних діаметрах ширину заболоні та ядра. На поперечному розрізі коло заболоні буває вузьким (дуб) і широким (сосна, кедр). Встановити для ядрових порід характер переходу від заболоні до ядра. Перехід буває різкий (дуб) і поступовий (грецький горіх).

  4. Вивчити річні шари деревини хвойних і деяких листових порід. Запам’ятати назву порід з хорошою і поганою видимістю річних шарів.

  5. Розглянути через лупу один із річних шарів. Легко замітити, що він складається із двох частин, які відрізняються по кольору і густині. Внутрішня частина шару світла і пориста (рання деревина), а зовнішня – темна і густа (пізня деревина).

  6. Визначити число річних шарів на 1 см довжини і на основі проведеного вивчення дати характеристику основних розрізів і будови стовбура розглянутих порід дерев по зовнішніх ознаках.

Показником, який характеризує середню ширину річних кілець, є відношення числа річних шарів до довжини, яка виміряна у радіальному напрямі поперечного перерізу, на якій підраховують річні кільця, тобто

n=, деn – кількість кілець на 1 см;

N – загальна кількість річних шарів;

l– довжина у радіальному напрямі, см.

Рис. 14.1 Лабораторні зразки деревини:

а) циліндричний в корі;

б) циліндричний з розрізами;

в) призматичний.

  1. Користуючись атласами або шкалою кольору по натуральних зразках, визначити колір деревини вивчених порід, на око визначити блискучість. Подивитися на радіальні розколення зразків через лупу.

  2. Вивчити по плакату і на основних розрізах зразків текстуру деревини.

  3. Результати вивчення і спостереження записати у таблицю 14.1.

Таблиця 14.1

Порода деревини

Основні розрізи

Число річних шарів на 1 см довжини

Зовнішні ознаки деревини

Показник ширини річних кілець на 1 см довжини

колір

блиск

текстура

Елементи навчально-дослідної роботи.

При виконанні вказаної лабораторної роботи студентам необхідно звернути увагу на проблеми: функції основних частин стовбура; види дерев’яних матеріалів; процес промислового виробництва деревоволокнистих плит; якість шпону, який використовується для виробництва фанери; головні породи дерев.