Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
71
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
607.74 Кб
Скачать

8.4. Інвестиційна діяльність у спеціальних (вільних)

економічних зонах та територіях пріоритетного розвитку

Світовий досвід переконує, що створення у певних містах або регіонах спеціальних (вільних) економічних зон з установленням пільгового режиму економічної діяльності, стимулюванням інвестування в економі -iv цих територій, є одним з ефективних рішень проблем інвестування.

Спеціальною (вільною) економічною зоною (ВЕЗ) вважається частину території України, на якій встановлено спеціальний правовий режим господарської діяльності, особливий порядок застосування та дії законодавства України. На території спеціальної (вільної) економічної зони можуть запроваджуватися пільгові митні, податкові, валютно-фінансові та пі І п умови підприємництва вітчизняних та іноземних інвесторів.

ВЕЗ створюються з метою залучення інвестицій та ефективного їх використання, активізації спільно з іноземними інвесторами підприємницької діяльності з метою збільшення експорту товарів, поставок на внутрішній ринок високоякісної продукції і послуг, упровадження нових технологій, розвитку інфраструктури ринку, поліпшення використання природних, матеріальних і трудових ресурсів, прискорення соціально-економічного розвитку України.

На території України можуть створюватися спеціальні (вільні) економічні зони різних функціональних типів: вільні митні зони і порти, експортні, транзитні зони, митні склади, технологічні парки, технополіси, комплексні виробничі зони, туристично-рекреаційні, страхові, банківські тощо. Окремі економічні зони можуть поєднувати в собі функції, властиві різним типам спеціальних (вільних) економічних зон.

Спеціальні (вільні) економічні зони є одним з інструментів досягнення відкритості економіки України зовнішньому світові і стимулювання міжнародного економічного співробітництва на основі залучення іноземних інвестицій. У поєднанні з іншими елементами загальної стратегії економічного розвитку країни ВЕЗ спроможні забезпечити активізацію підприємницької діяльності, залучення нових технологій, розвиток ринкових методів господарювання, а в остаточному підсумку — збільшення виробництва і постачання високоякісних товарів і послуг як на внутрішній, так і на зовнішні ринки.

Статус і територія ВЕЗ, а також строк, на який вона створюється, визначається Верховною Радою України шляхом прийняття окремого закону для кожної ВЕЗ. В Україні прийнято низку нормативних актів про введення спеціального режиму інвестування на певних територіях.

Так, Закон України "Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Житомирській області" визначає порядок запровадження та функціонування спеціального режиму інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Житомирській області.

Територія пріоритетного розвитку - територія, на якій склалися несприятливі соціально-економічні та екологічні умови і на якій запроваджується спеціальний режим інвестиційної діяльності для створення нових робочих місць.

Спеціальний режим інвестиційної діяльності режим, який передбачає введення податкових, митних та інших пільг для суб'єктів підприємницької діяльності, що реалізують інвестиційні проекти, схвалені Радою з питань територій пріоритетного розвитку.

Спеціальний режим інвестиційної діяльності запроваджується з метою залучення інвестицій у пріоритетні галузі виробництва для:

1) збереження існуючих та створення нових робочих місць;

2) впровадження нових технологій;

3) розвитку зовнішньоекономічних зв'язків;

4) збільшення обсягів високоякісних товарів та послуг;

5) створення сучасної виробничої, транспортної та ринкової інфраструктури;

6) ефективного використання природних ресурсів;

7) відновлення радіаційне забруднених земель;

8) впровадження передових сільськогосподарських технологій.

Спеціальний режим діє протягом 30 років і застосовується до суб'єктів підприємницької діяльності, які реалізують інвестиційний проект вартістю, еквівалентною не менш ніж:

- 200 тис. доларів США — у сільському господарстві, харчовій промисловості, текстильній промисловості, обробленні деревини та виробництві виробів з деревини, целюлозно-паперовій промисловості, виробництві меблів, виробництві готового одягу та хутра, охороні здоров'я, освіті; 300 тис. доларів США — у будівництві;

- 500 тис. доларів США — у видобувній промисловості, хімічному виробництві, виробництві виробів з мінеральних матеріалів, виробництві машин та устаткування, транспорті.

Початком реалізації інвестиційного проекту є дата фактичного вне-' Іпія інвестиції.

До суб'єктів підприємницької діяльності під час реалізації ними інветиційних проектів застосовується спеціальний правовий режим підприємницької діяльності та надаються пільги зі сплати ввізного мита, податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств і плати за землю.

Кабінетом Міністрів України затверджено Програму розвитку в країні спеціальних (вільних) економічних зон і територій із спеціальним режимом інвестиційної діяльності на період до 2010 року, яка має сприяти активізації процесу розвитку та оптимізації процесу створення ВЕЗ і провадження спеціальних режимів, водночас запобігаючи формуванню надмірної їх кількості та неефективній конкуренції щодо залучення інвесторів. Програма складається з двох частин — Підпрограми розвитку » Україні спеціальних (вільних) економічних зон та Підпрограми розвитку в Україні територій із спеціальним режимом інвестиційної діяльності. Перша підпрограма спрямована на створення умов для економічного зростання, розвитку зовнішньоекономічної діяльності, залучення інвестицій (у тому числі — іноземних), відновлення інноваційних процесів, розвитку національного виробництва та експортного потенціалу, забезпечення зайнятості населення, поліпшення соціально-економічної ситуації в регіонах.

Метою другої підпрограми є визначення та реалізація державної стратегії у сфері формування територій пріоритетного розвитку із спеціальним режимом інвестиційної діяльності, узгодженої з програмами соціально-економічного розвитку і структурної перебудови економіки України, концепціями державної регіональної економічної політики: науково-технологічного та інноваційного розвитку.

Її основним завданням є поліпшення економічної діяльності в регіонах та відпрацювання механізмів надання додаткових функцій управління місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування.

Реалізація підпрограми сприятиме практичному втіленню державної політики в сфері розбудови територій із спеціальним режимом інвестиційної діяльності в Україні. Функціонування заснованих територій із спеціальним режимом інвестиційної діяльності дасть змогу до 2010 року додатково забезпечити роботою 304,3 тис. чоловік, збільшити виробництво продукції на суму 25 млрд гривень, інвестувати понад 13,7 млрд доларів США.