Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1543
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

g= !åä=*ö þ n.l. o%ã%! ëüö

Допущено Міністерством аграрної політики України

як підручник для підготовки бакалаврів з напряму «Механізація та електрифікація сільського господарства» (спеціальність «Механізація сільського господарства»)

та як навчальний посібник для підготовки бакалаврів з напряму «Інженерна механіка» (спеціальність «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва»)

в аграрних вищих навчальних закладах ІІ – IV рівнів акредитації

Київ «Вища освіта»

2004

УДК 631.3 (075.8)

Гриф надано Міністерством аграрної

ББК 40.72я73

політики України (лист від 29.07.04

Г46

18-2-1-128/883)

 

Гідропривід сільськогосподарської техніки: Навчальне Г46 видання / О.М. Погорілець, М.С. Волянський, В.Д. Войтюк, С.І. Пастушенко; За ред. О.М. Погорільця. — К.: Вища освіта,

2004. — 368 с.: іл.

ISBN 966-8081-29-3

Наведено відомості про гідропривід взагалі і зокрема про обємний гі- дропривід сільськогосподарської техніки, будову, принцип дії гідропри- строїв, кінематичні і силові характеристики гідромашин. Розглянуто ти- пові принципові схеми сільськогосподарської техніки, питання експлуа- тації обємного гідроприводу. Наведено методику розрахунку гідроприво- ду і основи його проектування.

Для підготовки бакалаврів з напряму «Механізація та електрифіка- ція сільського господарства» (спеціальність «Механізація сільського гос- подарства») та як навчальний посібник для підготовки бакалаврів з на- пряму «Інженерна механіка» (спеціальність «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва») в аграрних вищих навчальних за- кладах ІІ – IV рівнів акредитації

 

ББК 40.72я73

ISBN 966-8081-29-3

О.М. Погорілець, М.С. Волянський,

 

В.Д. Войтюк, С.І. Пастушенко,

 

2004

Назва розділу

Вступ

Будь-яка сільськогосподарська машина має виконуючі органи і їх привід. Структурна схема приводу включає двигун і передачу (трансмісію) до виконуючого органу. Передача енергії від двигуна може бути механічною, електричною, пневматичною та гідравліч- ною. У кожній передачі своє робоче тіло: в механічній пас, лан- цюг, шестерні; в електричній електричний струм; в пневматич- ній повітря (газ); в гідравлічній робоча рідина (олива).

Віддати перевагу тому чи іншому приводу машин однозначно не можна. Тут треба враховувати вимоги, поставлені перед виконую- чим органом, надійність і вартість елементів приводу, властивості робочого тіла, потужність двигуна та ін.

Довгостроковий прогноз розвитку приводів свідчить про те, що механічні приводи знайдуть широке застосування в машинах для сільського господарства. Проте вже нині не можна уявити машини сільськогосподарського призначення без гідроприводу, і зокрема, обємного. Якщо в першого самохідного зернозбирального комбайна С-4 (1947 р.) було гідрофіковано лише піднімання і опускання жат- ної частини, то в сучасного комбайна «Славутич» гідрофіковано до

15виконуючих органів.

Пневматичний та електричний приводи застосовують у машинах

сільськогосподарського призначення менше порівняно з обємним гідроприводом.

Використання обємного гідроприводу дає можливість поліпшити експлуатаційні та техніко-економічні характеристики машин. Про- те найбільший економічний ефект можна отримати при викорис- танні нині існуючих в машинобудуванні зразків гідромашин та апаратури, створюючи нові типи елементів гідроприводу.

Технічний прогрес в агропромисловому виробництві повязаний з удосконаленням обємного гідроприводу, а тому підвищення техніч- ного рівня експлуатації гідрофікованих машин і проектування гід- роприводу набуває великого значення.

Знання будови, теорії процесу і експлуатації елементів обємного гідроприводу та обємних гідроприводів в цілому, використання цих знань в інженерній діяльності сприятимуть технічному прогресу в агропромисловому виробництві.

3

Вступ

У підручнику використано праці відомих вчених Трифона Мак- симовича Башти, Віктора Олександровича Васильченка, Віктора Кузьмича Воспухова, Олександра Федоровича Дєтини, Володимира Оксентійовича Дідури, Григорія Лаврентійовича Кальбуса, Олега Пилиповича Нікітіна, Бориса Борисовича Нєкрасова, Ізраїля Абра- мовича Немировського, Зенона Валентиновича Ловкіса, Миколи Іларіоновича Лєбєдєва й ін., та методичні розробки 1984 – 2003 рр. викладачів кафедри сільськогосподарських машин НАУ.

Розділи 1 – 6, 9, 10, 13 та додатки підготували доц. О.М. Пого- рілець та М.С. Волянський, розділи 7, 8 — доц. С.І. Пастушенко, розділи 11, 12 — доц. В.Д, Войтюк.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]