Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NASKR_PRAK_SP_2014.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
138.32 Кб
Скачать

Вид практики: навчально-виховна в літніх оздоровчих таборах

Мета практики: поглиблення знань студентів із соціальної педагогіки, психології, педагогіки та фахових методик, формування умінь застосовувати знання в процесі вирішення педагогічних завдань в умовах реального оздоровчо-виховного процесу в умовах літнього відпочинку; оволодіння уміннями організовувати і проводити оздоровчу, соціально-виховну, просвітницьку, дозвіллєву діяльність дітей та підлітків в умовах неформальних груп, об’єднань, клубів, загонів.

Завдання практики:

  • вчити студентів організувати процес виховання та самореалізації дітей відповідно до сучасних вимог педагогічної науки, шукати шляхи його оптимізації;

  • Набуття досвіду самостійної роботи з тимчасовим дитячим колективом, організації життєдіяльності вихованців дитячому оздоровчому таборі з урахуванням їх вікових та індивідуальних особливостей.

  • формувати у студентів систему соціально-педагогічних умінь, необхідних для виконання функцій соціального педагога навчально-виховного закладу:

  • Оволодіти різними формами та методами індивідуальної та групової діяльності в умовах дитячого оздоровчого табору; оволодіти технологіями організації та проведення колективних творчих справ і тематичних днів в дитячому оздоровчому таборі.

  • оволодіти навичками індивідуального соціального впливу та соціального виховання.

  • ознайомитись з системою планування та організації соціально-виховної роботи з дітьми в оздоровчому таборі та виявити її специфіку. планувати виховний процес: ставити мету, цілеспрямовано добирати засоби, методи і прийоми організації виховного процесу; складати конспекти різних форм роботи з дітьми; прогнозувати результати виховного впливу;

  • реалізовувати намічену мету виховання і навчання під час проведення різних форм роботи з дітьми, організовувати різні види діяльності; будувати роботу з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей дітей, динаміки їхнього розвитку;

  • проводити фізкультурно-оздоровчі заходи, спрямовані на зміцнення здоров’я дітей (враховуючи оздоровчий потенціал літнього періоду);

  • створювати умови для цікавого змістовного життя дітей в літній період;

  • організовувати дитячий колектив, проводити індивідуальну роботу з дітьми;

  • вдосконалювати вміння студентів аналізувати свою педагогічну діяльність, самостійно знаходити шляхи її покращення, ставити завдання щодо власної самоосвіти;

  • розвивати вміння організовувати і проводити різні форми роботи з батьками, залучати їх до проведення спільних педагогічних заходів, надавати сім’ям консультативно-методичну допомогу у вихованні дітей;

  • виховувати у студентів любов до соціально-педагогічної професії, формувати турботливе ставлення до дітей, їхнього здоров’я.

Базою практики є групи дітей молодшого, середнього, старшого дошкільного та шкільного віку в літніх оздоровчих таборах та навчальних закладів загального й санаторних типів.

Зміст діяльності студентів-практикантів під час проходження практики в ЛОТ:

Виконання завдань практики відбувається поетапно. На підготовчому етапі практиканти під час проведення табірного збору ознайомлюються з організацією роботи літніх оздоровчих таборів, вивчають документацію та аналізують роботу педагогів-організаторів, вихователів, соціальних педагогів (проведення режимних процесів, організацію різних видів дитячої діяльності), готуються до самостійної роботи на посаді педагога-організатора, вихователя, соціального педагога: складають календарні плани роботи на період практики, поповнюють педагогічну скарбничку іграми, розвагами, сценаріями заходів різної тематики, виготовляють необхідні дидактичні посібники, ігровий матеріал. Основний етап практики. Студенти самостійно працюють на посаді педагога-організатора, вихователя, соціального педагога в першу і другу половину дня. Здійснюють всебічний розвиток дітей, добираючи для цього конкретний зміст роботи і засоби педагогічного впливу. Проводять режимні процеси, ігри, спостереження, екскурсії та інші форми роботи. Особливу увагу приділяють проведенню загартовуючих процедур (повітряні і сонячні ванни, ходьба босоніж, обтирання, обливання водою) та інших оздоровчих заходів (заняття з фізкультури, рухливі ігри, спортивні розваги, дні здоров’я тощо).

Враховуючи потреби дітей і специфіку завдань, практиканти організовують:

  • предметно-ігрове середовище загону, створюють умови для самостійної дитячої діяльності (ігрової, трудової, художньої, пізнавальної); створюють і підтримують у групі психологічно комфортний клімат, забезпечують охорону здоров’я дітей, запобігають виникненню травм;

  • щодня студенти організовують свята і розваги для дітей свого загону або об’єднані вечори дозвілля для дітей різних вікових груп.

У межах організації соціально-педагогічної діяльності студент повинен уміти:

  • Створити колектив, приділяючи особливу увагу розвитку дитячого самоврядування та формуванню у вихованців організаторських умінь (виконання трудових, творчих завдань, доручень, уміння аналізувати їх).

  • Залучити кожного вихованця до діяльності через систему доручень.

  • Навчити дітей працювати разом усім загоном, доводити розпочату справу до кінця, сформувати вміння й навички самообслуговування.

  • Розвивати волю, виховувати дисциплінованість шляхом дотримання режиму дня та вимог вихователя.

  • Виховувати в дітей доброзичливість, повагу до людей, розвивати естетичні почуття та творчі здібності, формувати бережливе ставлення до природи, плекати любов до рідної землі.

  • Учити культурі спілкування з ровесниками, молодшими й старшими, формувати мовну та етичну культуру дискусії та суперечки.

  • Допомагати вихованцям самореалізуватися, підтримувати їх активність та корегувати їх спрямованість, залучати вихованців до самовиховання.

  • Підготувати та провести з дітьми виховні заходи соціально-педагогічного спрямування з елементами тренінгу.

Методична діяльність студента – практиканта:

  • Ознайомитися з діяльністю установи, організації, що виступає базою практики. Зробити загальну характеристику бази практики за запропонованим зразком.

  • Ознайомитись із режимом дня, єдиними вимогами до роботи з дітьми, правилами внутрішнього розпорядку.

  • Підготувати і провести комплексну організаційну форму, згідно із загальним планом роботи дитячого оздоровчого табору.

  • Підібрати та виготовити наочні матеріали для проведення виховної роботи.

  • Вивчити та проаналізувати досвід роботи кращих вихователів, методистів, керівників гуртків шляхом вивчення їх планів роботи, звітів, щоденників, методичних напрацювань та їхньої практичної діяльності (оформити у формі буклетів, альбомів тощо).

Дослідницька діяльність студента – практиканта:

  • Брати участь у науково-дослідній роботі з психолого-педагогічних проблем.

  • Вміти формулювати науково-дослідницьку проблему у відповідності із запитами практики; використовувати у дослідницькій діяльності адекватні методи; здійснювати аналіз результатів дослідження.

  • Провести діагностування вихованців, використовуючи метод спостереження, анкетування, тестування та ін.

  • Вивчити інтереси, нахили, сподівання дітей від табору

В цей період студенти проводять психолого-педагогічне спостереження за дітьми, які записують у щоденник обробляють зібраний емпіричний матеріал; проводять роботу з батьками у вихідні дні: бесіди, консультації з різних питань виховання дітей, залучають батьків до участі у святах, розвагах, екскурсіях та інших формах роботи з дітьми.

За потреби оздоровчого закладу практиканти виконують окремі доручення методичного характеру: працюють над поповненням обладнання методичного кабінету, беруть участь у методичній роботі закладу, виступають перед працівниками ЛОТ з доповідями, повідомленнями.

Наприкінці практики студенти оформлюють звітну документацію, беруть участь у педагогічній раді (чи виробничій нараді), присвяченій обговоренню підсумків педагогічної практики.

Форми звітності студента про практику:

І. Оформлення і подання звітної документації:

  • щоденник педагогічних спостережень;

  • сценарій загальнотаборного (загонового) заходу;

  • загоновий куточок (рубрики загонової стіни);

  • звіт студента-практиканта за проходження практики;

  • характеристика з бази практики.

ІІ. Презентація результатів проходження практики на звітній конференції.

Питання для обговорення на звітній конференції

1. У чому полягає своєрідність літньої педагогічної практики?

2. Які організації й установи були охоплені практикою? Показати їх специфіку й особливості практики в них.

3. У чому полягає специфіка діяльності соціального педагога, соціального працівника з різновіковим дитячим колективом?

4. Обґрунтуйте зміст діяльності соціального педагога, соціального працівника з дитячим колективом, у який інтегровані здорові діти й діти з відхиленнями у фізичному й психічному здоров’ї.

5. У чому полягає своєрідність сучасного літнього оздоровчого табору? У чому відмінність заміського літнього табору від міського?

6. Які форми соціально-педагогічної роботи є найбільш ефективними з колективом дітей, що мають соціальні відхилення від норми?

7. Які основні педагогічні вимоги до організації дозвілля дітей і підлітків? Чи виконувались вони в тій установі, таборі, де Ви були на практиці?

8. Які найбільш суттєві умови необхідні для реалізації Вашої самостійної творчої соціально-педагогічної діяльності в процесі практики?

9. Які міжособистісні проблеми виникали в колективі дорослих (колег)? Як вони розв’язувались? Чи витримувались етичні норми у взаємостосунках між колегами?

10. Ваші зауваження та пропозиції щодо організації й проведення практики.

ІІІ. Норми оцінювання студентів:

п/п

Види соціально-педагогічної діяльності

К-сть балів

1

Планування індивідуальної роботи практиканта, ведення педагогічного щоденника

1-5

2

Вивчення нормативно-правової бази та документації професійної діяльності соціального педагога, вожатого, вихователя оздоровчого закладу ЛОТ

1-5

3

Оволодіння прийомами та технологіями організаційної, діагностичної, прогностичної, консультативної, корекційно - реабілітаційної, захисної, профілактичної діяльності в ЛОТ.

1-5

4

Науково-дослідна діяльність, яку проводив студент-практикант під час практики

1-30

5

Участь у виконанні творчого завдання

1-10

6

Якість оформлення звітної методичної папки. Підготовка і оформлення конспектів залікових занять, режимних процесів, виховного заходу

1-10

7

Самоаналіз професійної діяльності в межах практики

1-10

8

Ступінь володіння професійно-значущими знаннями та вміннями, аргументація добору методів та технологій соціально-педагогічного впливу, що були застосовані студентом у процесі практики (за результатами співбесіди)

1-10

9

Сумлінність, старанність, відповідальність, ініціативність

1-10

10

Заохочувальні бали за: отримання подяки від керівництва установи-бази практики, ініціацію і проведення соціально-педагогічних заходів інноваційного характеру; висвітлення роботи в межах практики у засобах масової інформації

1-5

11

Штрафні бали за: несвоєчасне подання звітної документації, порушення трудової дисципліни, недотримання вимог професійної етики

1-10

Всього

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]