Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи_господ_право_заоч.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Питання:

1. Який порядок отримання ліцензії на здійснення господарсь­кої діяльності? Чи підлягає ліцензуванню будівельна діяльність, якою займався громадянин?

2. Які наслідки настають у разі укладення угоди в межах госпо­дарської діяльності, що потребує ліцензування, без наявності ліцензії?

3. Яке рішення має прийняти суд?

Тема 4 - Задача № 10. Приватний підприємець Грушин здійснював про­даж спортивних товарів населенню. Готівкових коштів він не прий­мав, а виписував рахунок, за яким покупець сплачував обумовлену суму через Ощадбанк. Торговий патент він не придбав. Податкова інспекція оштрафувала Грушина за те, що він здійснював торго­вельну діяльність без патенту. Грушин не погодився і звернувся до господарського суду.

Питання:

1. У яких випадках придбання патенту на здійснення торговель­ної діяльності є обов'язковим?

2. Чи мав приватний підприємець право звертатися із позовом до господарського суду?

3. Яке рішення має прийняти суд? Обґрунтуйте свою відповідь.

Тема 4 - Задача № 11. Акціонерне товариство "Будинок побуту "Столич­ний" з початку нового року перейшло на спрощену систему опо­даткування за єдиним 6-тивідсотковим податком. Під час чергової перевірки працівники податкової інспекції оштрафували АТ за відсутність торгового патенту на надання побутових послуг. АТ звернулося до господарського суду.

Питання:

1. Який порядок патентування підприємницької діяльності? Які послуги відносяться до побутових?

2. Які штрафні санкції передбачені законодавством за здійснен­ня діяльності без патенту?

3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

Тема 4 - Задача № 12. Рішенням районної податкової інспекції на спільне підприємство "Кафе "Сервіс", якому належав будинок із розташованими у ньому магазином і кафе, було накладено штрафні санкції за здійснення торговельної діяльності без патенту. Підприємство звернулося до суду із позовом про визнання недійсним рішення податкового органу. Представники підприєм­ства вважали, що звинувачення ДПІ у відсутності торгового патен­ту на кафе, яке розташоване в одному приміщенні з магазином, є безпідставним, адже магазин і кафе знаходяться в одному будинку, зареєстровані як одна торговельна точка одного суб'єкта підприємницької діяльності. Податківці позов не визнали, посила­ючись на те, що для здійснення торговельної діяльності в магазині та кафе, які займають два окремих приміщення (мають два окре­мих входи) і займають дві торговельні зали у різних частинах однієї будівлі, хоч і знаходяться в одній будівлі, слід придбати два торго­вих патенти: окремо для магазину і окремо для кафе.

Питання:

1. Яка торговельна діяльність підлягає патентуванню?

2. Чи можна вважати магазин і кафе структурними підрозділа­ми СП? Чи має це правове значення?

3. Яке рішення має прийняти суд?

Тема 4 - Задача № 13. Підприємство, що займалося виробництвом пред­метів з кольорового скла, напередодні Нового року вирішило орен­дувати кіоск у центральній частині міста та протягом 1—2 днів здійснювати продаж ялинкових прикрас власного виробництва. Оскільки продавати прикраси передбачалося населенню за готівкові кошти, підприємство звернулося до місцевої податкової інспекції із заявою про видачу короткотермінового торгового па­тенту. Але працівник податкової служби відмовив підприємству у видачі патенту, посилаючись на те, що короткотерміновий патент видається лише для проведення ярмарків і виставок-продажів. Підприємство звернулося до господарського суду.