Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Папійчук.ppt
Скачиваний:
46
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.11 Mб
Скачать

Роль птахів у екосистемах

людини

людини. В природних умовах, наприклад, існують складні взаємозв'язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами — з іншого. Птахи відіграють значну роль у поширенні насіння рослин. Окремі види птахів (нектарники, колібрі та ін.), живлячись нектаром рослин або відвідуючи квітки для лову комах у них, сприяють перехресному запиленню квіток. Між птахами та іншими видами

тварин у природі існують ще

складніші взаємозв'язки. Одні види птахів (хижі)

живляться іншими видами, сприяючи добору.

спостерігаються різні види співжиття

Пташині базари — це величезні скупчення різних птахів на обмеженій території. їх можна зустріти на узбережжях морів, океанів. Тут мирно співіснують птахи різних видів. Як то кажуть, тісно, зате тепло. Живучи поряд, вони навчаються розрізняти сигнали не лише представників свого виду, а й

птахи

як правило, корисні для рослин, оскільки живляться личинками різних комах, що завдають рослинам великої шкоди. Особливо значну кількість комах поїдають горобцеподібні, приносячи величезну користь сільському й лісовому господарству. Наприклад, ластівка впродовж літа знищує близько 1 млн комах, а синиця за рік — близько 6,5 млн яєць шкідливих комах.

Проте є птахи “осоїди’’

що живляться корисними для рослин комахамизапилювачами (бджолами, джмелями), обламують гілки для будування гнізда (граки), продовбують кору й деревину (дятли), а також є природними резервуарами

У житті людини птахи мають велике значення

що виявляється у величезній ролі свійських птахів у сільському господарстві та птахів взагалі у знищенні шкідників сільського господарства. Птахи також становлять значну промислову і естетичну цінність.

уособлення релігійних

вищих сил

Обожнювання птаха відбулося у давньоєгипетській релігії, де сокіл означав священний символ Сонця. Йому присвячувалися храми. Вбивство сокола вважалося важким гріхом.

Християни особливого значення надають голубу, який символізує моральну чистоту і є втіленням Святого Духа.

У давніх слов'ян символом сили був сокіл.

допомогою заповідників і

зоопарків

Червона книга України

У фауні України є багато рідкісних птахів, занесених до Червоної книги, серед них: пелікан, лелека, беркут, могильник, орел степовий, скопа, дрохва. Основна причина, через яку їм загрожує вимирання, — зникнення необхідних для їх існування біотопів. Загрожує загибель і журавлю сірому, журавлю степовому та іншим мешканцям степів. Тому прийняті в нашій країні закони про охорону тваринного світу мають велике значення для збереження птахів та інших тварин.

Пелікан

Маса дорослого птаха пеліканів досягає 7-14 кг, розмах крил — 127–320 сантиметрів залежно від виду. В них дещо незграбний масивний тулуб, короткі ноги, довга шия та довгий дзьоб, який за довжиною в 4-5 разів переважає голову.

Самці пеліканів дещо більші за самок, і мають

довший дзьоб.