Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кл ПСА 2011 / Kl PSA r141.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Розділ 14.

Проектна документація на щити і пульти.

14.1.Загальні вимоги до розробки креслень проектної документації на щити і пульти.

14.2.Креслення загальних видів щитів і пультів.

14.3.Таблиці з’єднань і підключень щитів і пультів.

14.4.Специфікація щитів і пультів.

14.1.1.Вимоги до технічної документації на щити і пульти, що виготовляються на промислових підприємствах.

До технічної документації на виготовлення щитів та пультів відносять:

а) загальний вид;

б) заказна специфікація.

Проектні матеріали креслень загального видущитівмістять наступні документи:

а) загальний вид (фасадна площина);

б) вид на внутрішні площини;

в) технічні вимоги;

г) таблиці написів в табло і рамках.

д) таблиці з’єднань і підключень електричних і трубних проводок;

е) перелік складових частин;

ж) основний напис і додаткові графи.

Загальний вид

Документи креслень загального виду щита повинні виконуватись на окремих листах одного креслення, причому кожний елемент повинен починатись з нового аркуша.

На кресленнях загальних видів крім таблиць, вказаних вище, виконують інший таблиці, для прикладу: умовних позначень, символів мнемосхем.

Схеми підключення зовнішніх проводок до щитів і пультів рекомендується виконувати на схемах зовнішніх електричних і трубних проводок, допускається виконувати у вигляді окремих документів під назвою “схема підключень”.

Креслення загального виду збірного щита містить:

Креслення загальних видів щитів виконують на аркушах формату А3 в масштабі:

а) 1:10- для одиничного щита;

б) 1:25- для складеного щита;

5) 1:5–для пульта.

Масштаби на кресленнях не вказують.

6) Перелік елементів на кресленні загального виду щита нумерується разом з переліком елементів на кресленні виду на внутрішні площини.

1.На фасадній площині одиночного щита зображаються: а). Прилади, засоби автоматизації і елементи мнемосхеми, застосовані в проекті автоматизації; б). Габаритні розміри щита і розміри, що координують встановлення приладів і засобів автоматизації (розміри проставляються по вертикалі від нижнього краю панелі або основи, а по горизонталі – від їх вертикальної осі симетрії до осей симетрії приладів). в). позначення установочного креслення проставляється під поличкою лінії – виноски, на котрій показана позиція приладів і апаратури.

2.В якості установочних креслень повинні застосовуватись типові монтажні креслення, вказані в додатку 21. При відсутності для приладу монтажного креслення (або креслення повторного застосування) в проекті повинно бути розроблено типове креслення встановлення цього приладу.

ТМ4-1206-83

При вводі проводок в шкафні щити зверху на полі креслення повинен бути показаний вид на кришку щита з координацією вводу проводок.

  1. Вводи електричних і трубних проводок в щити, стативи і пульти можуть бути: – для всіх видів щитів і пультів; – зверху – для панельних каркасних щитів і стативів; – через кришку щита – для шкафних щитів і малогабаритних щитів; Оскільки нижня площина всіх щитів стативів, і пультів, а також верхня площина деякіх щитів і стативів не мають кришок, ввід проводок зводиться до їх закріплення в межах щитової конструкції.

  1. Мнемосхему розміщують на вільному полі креслення в масштабі 1:2.

  2. Збірний щит, що має в плані складну конфігурацію, повинен умовно розвертатися на кресленні, до суміщення в одну площину, з відповідним надписом (Розвернуто).

На кресленні повині проставлятись загальні габаритні розміри цього щита. На полі креслення для такого щита повина поміщатися схема зчленування складових частин щита, над котрим виконується надпис “Схема зчленування”.

Вид на внутрішні площинищитапредставляють на листі формату не більше А4*4 по ГОСТ 2.301-68. Над зображенням щита подають заголовок «Вид на внутрішні площини (розгорнуто)».

Щити і стативи показують розгорнутими в площині креслення, включаючи бокові стінки та поворотні рами, які фактично розміщені в різних площинах.

На передніх і бокових стінках, поворотних рамах показують встановлені на них прилади, засоби автоматизації, апарати, блоки затискачів, рейки з набірними затискачами, упори, рейки для встановлення апаратів, вироби для монтажу трубних проводок, трубопровідна арматура, дециметрові шкали, а також потоки електричних і трубних проводок.

Дециметрові шкали наносять на стійки умовно для координації апаратури по вертикалі.

Апаратура всередині щита, при необхідності, координується по горизонталі.

Вертикальні проводки в стійках каркасів шафових та панельних щитів і стативів не показують. Жмути горизонтальних електричних і трубних проводок зображають лінією товщиною 1,5s, деs- товщина лінії прийнята на даному кресленні. Потоки електричних і трубних проводок зображають: а). Жгути електропроводок – суцільною основною лінією;

б). Екрановані жгути і кабелі;

в). жгути вимірювальних кіл, котрі необхідно прокладати окремо – штрих-пунктирною лінією;

г). потоки трубних проводок – штриховою лінією;

Умовні позначення приведені на рис. .

При умові виконання технічної документації на щити з встановленими на них пневматичними приладами, на креслені виду на внутрішній площині, рекомендується зображати допоміжну апаратуру систем пневмоавтоматики (крани, вентилі, стабілізатори тиску, фільтри, манометри, переборочні з’єднувачі).

Розміщення електроапаратури на внутрішніх площинах щита повинно бути систематизованим, як правило по типах і в порядку зростання, чи зменшення цифрових позначень апаратів.

Затискачі набірні типу ЗН-2, ЗН-2,5, ЗН-5, а також інші затискачі, встановлені на рейці РЗ всередині щитів, повинні зображатися графічно у вигляді вузлів на креслені виду на внутрішній, або на листах, що слідують за ними.

До приладів апаратів, що встановлюються в середині щита повині проставлятися позиції по переліку складових частин, а також вказуватися позиційні позначення всіх приладів, апаратів, блоків затискачів і т. п. Порядок нанесення позиційних зображень показаний на рис.1

В якості позиційного позначення застосовують:

а). Для приладів – по заказній специфікації;

б). Для електроапаратури – цифрово-літерні позначення, прийняті в принципових електричних схемах; в). для пневмоапаратури – цифрово-літерні позначення, прийняті в принципових пневматичних схемах, для виробів не вказаних на схемах застосовують наступні літерні позначення:

П- зборки переборочних з’єднувачів для командних трубних проводок;

КП- крани;

В- вентилі запорні;

Р- стабілізатори тиску повітря;

Ф- фільтри повітря;

М- манометри. г). для блоків затискачів – позначення ХТ, і порядковий номер, штепсельних розняттів Х і порядковий номер, присвоєний на даному кресленні; д). Затискачам набірним ЗН-П, ЗН-2.5, ЗН-5 і рейкам, присвоюються порядкові номера на даному кресленні, починаючи з цифри 1, як і іншим складовим частинам щита; є). Для зборок переборочих з’єднань командних трубних проводок – П і порядковий номер, починаючи з одиниці, присвоєний на даному кресленні зліва направо П1, П2.

У випадку, якщо не зберігається рекомендоване позначення, повинні бути введені додатково до літерно-цифрового позиційного позначення номери монтажних одиниць. В такому випадку позиційне позначення виконується у вигляді дробу, в чисельнику котрого вказується порядковий номер монтажної одиниці, а в знаменнику – позначення по принциповій електричній схемі.

Присвоєння порядкових номерів монтажним одиницям повино проводитися зліва направо і зверху вниз для кожної панелі щита. Допускається платам з діодами, транзисторами, конденсаторами, опорами, щиткам живлення присвоювати один номер монтажної одиниці, при цьому позиційне позначення апаратів на електричних схемах повинно розміщуватися поблизу апаратів.

Номери монтажних одиниць приводяться на виді з внутрішньої сторони щита і в таблиці з’єднань.

Не допускається застосування складних літерно-цифрових позначень електроапаратури, виконаних з порушенням стандарту.

Не рекомендується довільно додавати до літерного позначення реле Р букви, що уточнюють функціональне призначення реле (наприклад, РДА, РДП), не приводячи пояснень в проектній документації.

Соседние файлы в папке кл ПСА 2011