Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

1. Стан атмосферного повітря

Оцінка стану атмосферного повітря у регіонах України здійснювалась за середньомісячними величинами перевищень гранично-допустимих концентрацій (ГДК) пріоритетних забруднюючих речовин. Пріоритетними забруднюючими речовинами вважались ті речовини, вміст яких контролювався на переважній більшості постів.

Перелік пріоритетних забруднюючих речовин наведено у табл. 1 згідно з ГДК та класом небезпеки, де значення класу небезпеки забруднюючої речовини зменшується відповідно до підвищення її небезпечності.

Таблиця 1. Значення ГДК забруднюючих речовин атмосферного повітря*

Забруднююча речовина

ГДК

середньодобова, (мг/м3)

Клас небезпеки

Суспендовані тверді частинки (пил)

0,05

3

Діоксид сірки

0,05

3

Оксид вуглецю

3,0

4

Діоксид азоту

0,04

2

Оксид азоту

0,06

3

Формальдегід

0,003

2

* “Предельно допустимые концентрации (ПДК) и ориентировочно безопасные уровни воздействия (ОБУВ) загрязняющих веществ в атмосферном воздухе населенных мест”, Киев, 1991. Государственный комитет Украинской ССР по экологии и рациональному природопользованию. № 9-12-92, 12 апреля 1991 г.

Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі регіонів України наведено на рис. 1. Значний вміст формальдегіду спостерігався у всіх регіонах України, окрім Північного (Київська та Сумська області). Можливими джерелами надходження цієї забруднюючої речовини у атмосферне повітря є виробництво будівельних матеріалів (Західний регіон), металургійна, хімічна промисловість та автотранспорт (Центральний, Південний та Східний регіони).

У січні місяці також спостерігався підвищений вміст діоксиду азоту (1,5 ГДК) у атмосферному повітрі Північного та Південного регіонів як наслідок можливого впливу викидів автотранспорту та підприємств енергетики, металургійної та хімічної промисловості.

У Східному та Центральному регіонах спостерігалось незначне перевищення вмісту у атмосферному повітрі пилу (1,3-1,5 ГДК). Можливі джерела надходження – енергетика, металургійна та вугільна галузі промисловості (зокрема у Східному регіоні).

Протягом звітного періоду найбільш чистим у порівнянні з іншими регіонами було атмосферне повітря Західного регіону, де вміст усіх пріоритетних забруднюючих речовин, окрім формальдегіду, в середньому не перевищував рівнів ГДК. У інших регіонах перевищення ГДК спостерігалось не більше ніж для двох пріоритетних забруднюючих речовин: у Північному та Південному регіонах – діоксиду азоту та формальдегіду, у Центральному та Східному регіонах – пилу та формальдегіду.

У розрізі областей вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі України наведено на рис. 2. Найменшим рівнем забруднення характеризувалось атмосферне повітря Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Полтавської, Миколаївської та Харківської областей. Вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі зазначених областей в цілому не досягав або незначною мірою перевищував ГДК. Більш високим рівнем забруднення характеризувалось атмосферне повітря Хмельницької та Дніпропетровської областей, де спостерігалось перевищення ГДК більше ніж у 1,5 рази для трьох забруднюючих речовин (пилу, діоксиду азоту та формальдегіду).

Рис. 1. Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі регіонів України (у кратності ГДК)

Рис. 2. Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі областей України (у кратності ГДК)

Більше ніж у 2 рази перевищення значень ГДК формальдегіду в атмосферному повітрі спостерігалось у Закарпатській, Волинській, Львівській, Вінницькій, Черкаській, Дніпропетровській, Одеській, Херсонській, та Луганській областях.

Найбільше перевищення ГДК пилу було зафіксоване у Хмельницькій (приблизно у 4 рази) та Донецькій (приблизно у 3 рази) областях, а діоксиду азоту – у Чернігівській та Херсонській областях (більше ніж у 2 та 3 рази).

Порівняльний аналіз забруднення атмосферного повітря міст України наведено на рис. 3-10.

В межах норми, або її незначне перевищення спостерігалось для вмісту пилу та діоксиду азоту у атмосферному повітрі міст Західного регіону. Виключення становило м. Хмельницький, де перевищення норми вмісту пилу в атмосферному повітрі було майже у 4 рази, а діоксиду азоту більше ніж у 2 рази.

Випадків високого забруднення атмосферного повітря міст Західного регіону (перевищення ГДК більше ніж у 5 разів) відмічено не було. Серед усіх міст регіону найбільше забруднення атмосферного повітря формальдегідом спостерігалось у мм. Львів та Луцьк (перевищення ГДК більше ніж у 3,5 рази), та Ужгород (перевищення ГДК більше ніж у 2,5 рази).

Як видно із даних, наведених на рис. 3, найгіршою якістю атмосферного повітря Західного регіону у січні характеризувалось м. Хмельницький, а найкращою – м. Рівне.

Атмосферне повітря міст Центрального регіону (рис.4) характеризувалось підвищеним вмістом пилу у м. Кривий Ріг (перевищення ГДК близько 2,5 разів) та формальдегіду у мм. Дніпродзержинськ (перевищення ГДК більше ніж у 6 разів), Черкаси та Вінниця (перевищення ГДК більше ніж у 2 рази).

Рис. 3. Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі міст Західного регіону України

Рис. 4. Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі міст Центрального регіону України

Найбільше перевищення норми, більше ніж у 5 разів, формальдегіду спостерігалась в атмосферному повітрі м. Дніпродзержинськ, що кваліфікується як високе забруднення повітря. Високий вміст формальдегіду був зафіксований на усіх постах спостереження (рис. 5), що ймовірно було спричинено викидами промислових підприємств міста.

Рис. 5. Високе забруднення атмосферного повітря м. Дніпродзержинськ формальдегідом (червоні цифри – кратність перевищення ГДК)

Найгіршою якістю атмосферного повітря Центрального регіону у січні місяці характеризувались мм. Кривий Ріг та Дніпродзержинськ, а найкращою – мм. Кременчук та Полтава.

Атмосферне повітря міст Північного регіону України характеризувалось забрудненням діоксидом азоту у мм. Чернігів, Київ та Житомир (рис. 6.).

Рис. 6. Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі міст Північного регіону України

Відносно високі середні концентрації діоксиду азоту (1,7-2,5 ГДК) в атмосферному повітрі цих міст можуть бути наслідком його забруднення викидами автотранспорту, в тому числі транзитного.

Найгіршою якістю атмосферного повітря Північного регіону характеризувались мм. Суми та Київ, а найкращою – м. Українка Київської області.

Рівень забруднення атмосферного повітря міст Південного регіону (рис. 7) характеризувався високим вмістом пилу у мм. Армянськ і Керч (2,0 ГДК) та Ялта (більше ніж 2,5 ГДК), діоксиду азоту (м. Херсон – більше ніж 3,5 ГДК) та формальдегіду (мм. Херсон – більше ніж 2 ГДК, м. Одеса – більше ніж 6 ГДК). Високий вміст пилу у повітрі м. Армянськ та Керч ймовірно був зумовлений природними факторами, характерними для Північного Криму. Забруднення атмосферного повітря м. Херсон діоксидом азоту могло бути наслідком впливу промислових викидів та викидів автотранспорту.

Рис. 7. Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі міст Південного регіону України

Найбільше перевищення норми, більше ніж у 5 разів, формальдегіду спостерігалась в атмосферному повітрі м. Одеса, що кваліфікується як високе забруднення повітря, можливим наслідком якого був автотранспорт. Розташування постів спостережень, на яких було зафіксовано високий вміст формальдегіду в атмосферному повітрі, позначено на рис. 8.

Рис. 8. Високе забруднення атмосферного повітря м. Одеси формальдегідом (червоні цифри – кратність перевищення ГДК)

Найгіршою якістю атмосферного повітря Південного регіону у січні місяці характеризувались мм. Херсон та Одеса, а найкращою – мм. Керч та Запоріжжя.

Атмосферне повітря міст Східного регіону (рис. 9) характеризувалось підвищеним вмістом пилу (мм. Макіївка та Алчевськ), діоксиду азоту (м. Макіївка) та формальдегіду (мм. Сєверодонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Луганськ).

Перевищення ГДК пилу в атмосферному повітрі мм. Макіївка – більше ніж у 4 рази та Алчевськ – більше ніж у 2,5 рази можливо спричинено фізико-географічними і природними факторами та впливом гірничовидобувної промисловості. Джерелами забруднення атмосферного повітря мм. Сєверодонецьк, Рубіжне, Лисичанськ та Луганськ формальдегідом ймовірно були промислові викиди.

Найбільше перевищення норми (більше ніж у 5 разів) формальдегіду спостерігалось у атмосферному повітрі мм. Сєверодонецьк, Рубіжне та Лисичанськ, що кваліфікується як високе забруднення повітря. Розташування постів спостережень, на яких було зафіксовано високий вміст формальдегіду в атмосферному повітрі, позначено на схемах (рис. 10).

Рис. 9. Вміст забруднюючих речовин у атмосферному повітрі міст Східного регіону України

Рис. 10. Високе забруднення атмосферного повітря мм. Сєверодонецьк, Рубіжне та Лисичанськ формальдегідом (червоні цифри – кратність перевищення ГДК)

Найгіршою якістю атмосферного повітря Східного регіону у січні місяці характеризувались мм. Макіївка, Сєверодонецьк, Рубіжне та Лисичанськ, а найкращою – мм. Донецьк та Харків.

Узагальнений список міст України у відповідності до рівнів забруднення атмосферного повітря пріоритетними забруднюючими речовинами наведено у табл. 2.

Таблиця 2. Рівні забруднення атмосферного повітря міст України пріоритетними забруднюючими речовинами

Перевищення ГДК

Забруднюючі речовини

Пил

Діоксид азоту

Формальдегід

У 2 рази та більше

Західний регіон:

Хмельницький

Центральний регіон:

Кривий Ріг

Південний регіон:

Армянськ

Керч

Ялта

Східний регіон:

Макіївка

Алчевськ

Західний регіон

Хмельницький

Центральний регіон:

Кривий Ріг

Північний регіон:

Чернігів

Південний регіон:

Херсон

Західний регіон:

Львів

Луцьк

Ужгород Центральний регіон:

Кривий ріг

Дніпродзержинськ

Черкаси

Вінниця

Південний регіон:

Херсон

Східний регіон:

Макіївка

Луганськ

У 5 разів та більше

(високе забруднення)

Центральний регіон:

Дніпродзержинськ

Південний регіон:

Одеса

Східний регіон:

Сєверодонецьк

Рубіжне

Лисичанськ

Слід зазначити, що за звітний період найбільш поширеною забруднюючою речовиною, яка негативно впливала на якість атмосферного повітря багатьох міст регіонів України був формальдегід. В окремих випадках, в деяких містах Центрального, Південного та особливо Східного регіонів забруднення атмосферного повітря формальдегідом у січні місяці досягало високого рівня забруднення і перевищувало норми вмісту у 5 разів і більше.