Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

методичка диплом 2011

.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
344.68 Кб
Скачать

із заголовком, і з великих, якщо вони самостійні. Висота рядків не менше ніж 8 мм. Колонку з порядковими номерами рядків у таблиці не вміщують.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї у тексті так, щоб її можна було читати без повороту опалітуреного блоку роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш. У разі перенесення таблиці на інший аркуш (сторінку) назву вміщують тільки над її першою частиною. На наступній сторінці зазначають: Продовження Таблиці 1.1., не вміщуючи шапку, а лише рядок з номерами стовпців.

Якщо текст, який повторюється в графі таблиці, складається з одного слова, його можна заміняти лапками; якщо з двох або більше слів, то при першому повторенні його замінюють словами Те ж”, а далі лапками. Ставити лапки замість цифр, марок, знаків, математичних символів, які повторюються, не варто. Якщо цифрові або інші дані в якому-небудь рядку таблиці не подають, то в ньому ставлять прочерк (–).

На всі таблиці мають бути посилання в тексті, при цьому слово таблицяв тексті пишуть скорочено, наприклад: “... у табл.1.2”. У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вказувати скорочено слово дивись”, наприклад: “див.табл.1.3”.

Формули. Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій поналежитьовності, в якій вони подані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова дебез двокрапки. Рівняння і формули треба виділяти з тексту вільними рядками.

Вище і нижче від кожної формули потрібно залишити хоч однин вільний рядок. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його належитьперенести після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (), множення (×) і ділення (:).

Формули (якщо їх більше ніж одна) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого берега аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу). Посилання на формули вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад “... у формулі (3.1)”.

Додатки. За потреби у додатках доцільно подати допоміжний матеріал, потрібний для повноти сприйняття дослідження:

таблиці допоміжних цифрових даних;

інструкції і методики, опис алгоритмів і програм розв'язання задач на ЕОМ, які розроблені в процесі роботи над доналежитьженням;

ілюстрації допоміжного характеру;

приклади вживання тих чи інших мовних конструкцій, які є частиною зібраного фактичного матеріалу, їхні класифікації, які виявились занадто обширними для подання в основному тексті дипломної роботи тощо.

Додатки оформлюють як продовження роботи на наступних її сторінках, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті дипломної роботи. Кожний такий додаток починають з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично до тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово Додатокі велика літера, що позначає додаток. Додатки належить позначати поналежитьовно великими літерами абетки, наприклад, додаток А, додаток В і т.ін. Один додаток позначають як додаток А.

Текст кожного додатка за потреби може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад, А.2

другий розділ додатка А; В.3.1 – підрозділ 3.1 додатка В.

Ілюстрації, таблиці і формули, які розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис.А.1.2 – другий рисунок першого розділу додатка А); формула (А.1) – перша формула додатка А.

Типові помилки при написанні дипломної роботи

Зміст роботи не відповідає плану роботи або не розкриває тему повністю чи в її основній частині.

Назви розділів (параграфів) не відображають реального стану досліджуваної проблеми.

Мета і завдання дослідження не пов'язані з проблематикою, обєктом і предметом досліження

Автор не виявив здатності до самостійної дослідницької діяльності, робота є плагіатом чи компіляцією, відсутні посилання.

Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням.

У роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичено матеріал.

Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без додержання вимог державного стандарту.

Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками.

Підготовка до захисту та захист дипломної роботи

Після написання та оформлення дипломної роботи, її основні положення необхідно обговорити з керівником і консультантом. Закінчену дипломну роботу підписує студент-дипломник, тобто її виконавець і подає керівнику. Після ознайомлення з текстом дипломної роботи науковий керівник складає письмовий відгук.

Дипломну роботу, допущену випусковою кафедрою до захисту, скеровують на рецензію. Склад рецензентів визначають із висококваліфікованих науковців з інших ВНЗ та наукових установ і затверджують наказом по інституту. Дипломну роботу з відгуком керівника та рецензією спеціаліста подають в державну екзаменаційну комісію до захисту. За бажанням студента-дипломника в ДЕК можуть бути представлені матеріали, які характеризують наукову і практичну цінність дипломної роботи, наприклад, документи (відгуки, постанови, нагороди тощо), які вказують на практичне використання пропозицій, друковані статті з теми роботи та інші матеріали. Представлені матеріали можуть сприяти розкриттю наукової та практичної цінності дипломної роботи.

Відгук і рецензія на дипломну роботу

Відгук і рецензію додають до оформленої дипломної роботи і разом з нею подають до ДЕК не пізніше, ніж за три дні до захисту. Студент повинен ознайомитися з відгуком та рецензією на роботу, проаналізувати їх та підготувати відповіді на зауваження. Державній комісії можна подавати й інші матеріали, що характеризують наукову і практичну цінність дипломної роботи і друковані праці, документи, що вказують на практичне застосування роботи, тощо.

Процедура захисту

секретар ДЕК представляє студента, тему його випускної роботи:

оголошення відгуку наукового керівника або його виступ;

презентація випускної роботи

запитання до студента;

відповіді студента на запитання членів ДЕК та осіб, присутніх на захисті;

оголошення відгуку рецензента або його виступ;

відповіді студента на зауваження рецензента;

заключне слово студента;

рішення комісії про оцінку роботи

оголошення результатів.

Тривалість презентації для спеціалістів

10-12 хвилин.

Тривалість презентації для магістрів

15-20 хвилин

Під час захисту дипломної роботи студент зобов'язаний дати вичерпні відповіді на всі зауваження у відгуках та рецензіях, а також у виступах на захисті. Захист дипломної роботи фіксують у протоколі ДЕК.

Результати захисту визначаються оцінками відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”. Оцінку дипломної роботи ухвалюють члени

державної екзаменаційної комісії на її закритому засіданні. Комісія бере до уваги зміст роботи, її грамотність, якість оформлення результатів доналежитьження, обґрунтованість висновків та пропозицій, зміст доповіді та відповідей на запитання, оцінки, висловдені у відгуку наукового керівника та рецензента, рівень теоретичної наукової та практичної підготовки студента.

Оцінки з дипломних робіт оголошують того ж дня після оформлення в установленому порядку протоколу засідання комісії. За результатами підсумкової атестації випускників державна комісія ухвалює рішення про надання їм кваліфікації за спеціальністю і видачі диплома про отриманий освітньо-кваліфікаційний рівень.

Підготовка презентації дипломної роботи у форматі Power Point

Для візуальної підтримки Вашого виступу на захисті дипломної роботи підготуйте презентацію у Power Point. При підготовці презентації належить брати до уваги вимоги до змісту та оформлення слайдів.

Основні вимоги до змісту слайдів

1.На титульному слайді необхідно вказати:

тему дипломної/магістерської роботи

своє прізвище та імя

прізвище та ініціали, посаду і вчене звання наукового керівника

прізвище та ініціали, посаду і вчене звання консультанта

2.На наступних слайдах повинні бути:

обєкт та предмет дослідження

мета та завдання дослідження

методи дослідження, матеріал дослідження

актуальність обраної теми.

основні результати дослідження (проілюстровані прикладами)

.

3.На останньому слайді належить подати загальні висновки дослідження

Слайд «ДЯКУЮ ЗА УВАГУє абсолютно зайвим!!!!

Основні вимоги до оформлення слайдів

Максимальна кількість слайдів 12-15

Розмір шрифту на слайді повинен бути вдвічі більший ніж у звичайному текстовому документі:

Заголовки

32 - 48 pt

Текст

20 - 24 pt

Зноски

16 - 18 pt

Чергуйте великі та малі літери

Не використовуйте більше, ніж 2-3 кольори

Обирайте контрастні кольори (жовтий на блакитному тлі, білий на синьому, чорний на білому)

Уникайте поєднання близьких за гамою кольорів (коричневий з червоним, червоний з фіолетовим)

Використовуйте діаграми, графіки, таблиці, screenshots

Візуалізуйте лише ключові моменти доповіді

Памятайте про 7 «смертних гріхів» презентації Power Point!

Доповідач «зчитує» текст зі слайдів

Текст на слайдах надто дрібний

Замість ключових понять цілі речення

Невдало підібраний колір слайдів і погана видимість

Рухомий текст, графіки чи схеми

Надмірні звукові ефекти

«Перевантажені» кольорами / текстом діаграми

Додаток 1.

Зразок титульної сторінки звіту про переддипломну практику

(рамка позначає межі аркуша паперу)

Міністерство освіти і науки України Національний університет „Львівська політехніка” Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру;

міжрядковий інтервал - 1,5.

Кафедра прикладної лінгвістики

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір – 12.

Абзац: вирівнювання - справа.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру.

ЗВІТ

про проходження переддипломної практики

Шрифт: назва - Arial; начерк - грубий; розмір - 16;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12.

Абзац: вирівнювання - справа.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру;

міжрядковий інтервал - 1,5.

Підготував:

П.І.Б., група

Керівник практики:

П.І.Б., посада

Консультант практики:

П.І.Б., посада

Львів — 20__

Додаток 2.

Зразок титульної сторінки дипломної (магістерської) роботи (англ.)

(рамка позначає межі аркуша паперу)

MINISTRY OF SCIENCE AND EDUCATION OF UKRAINE

LVIV POLYTECHNIC NATIONAL UNIVERSITY

INSTITUTE OF COMPUTER SCIENCES AND INFORMATION TECHNOLOGIES

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру;

міжрядковий інтервал - 1,5.

Department of Applied Linguistics

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір – 12.

Абзац: вирівнювання - справа.

DIPLOMA PAPER / MASTER PAPER

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 16;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру.

TITLE

Шрифт: назва - Arial; начерк - грубий; розмір - 16;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12.

Абзац: вирівнювання - справа.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру;

міжрядковий інтервал - 1,5.

Presented by:

Name, Surname, Group

Supervised by:

Name, Surname, Title

Consulted by:

Name, Surname, Title

LVIV — 20__

Титульна сторінка дипломної (магістерської) роботи (нім.) (рамка позначає межі аркуша паперу)
MINISTERIUM FÜR BILDUNG UND WISSENSCHAFT DER UKRAINE NATIONALE UNIVERSITÄT „LWIWSKA POLITECHNIKA“
INSTITUT FÜR COMPUTERWISSENSCHAFTEN UND
INFORMATIONSTECHNOLOGIEN

Додаток 3.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру;

міжрядковий інтервал - 1,5.

Lehrstuhl für angewandte Linguistik

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір – 12.

Абзац: вирівнювання - справа.

DIPLOMARBEIT/MAGISTERARBEIT

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 16;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру.

TITEL

Шрифт: назва - Arial; начерк - грубий; розмір - 16;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12.

Абзац: вирівнювання - справа.

Шрифт: назва - Arial; начерк - звичайний; розмір - 12;

видозміна - всі великі. Абзац: вирівнювання - по центру;

міжрядковий інтервал - 1,5.

Verfasst von:

Name, Vorname, Gruppe

Wissenschaftlicher Betreuer:

Name, Vorname, Titel

Wissenschaftlicher Konsultant:

Name, Vorname, Titel

Lviv — 20__

Додаток 4.

Зразки бібліографічних описів у списку використаної літератури Наукова монографія

Яхонтова Т. В. Лінгвістична генологія наукової комунікації : монографія. – Львів : ВЦ ЛНУ ім. І. Франка, 2009. – 420 с.

Шевченко О. І. Дійсність як знак у сучасному англомовному дискурсі: телеологічні і лінгвокогнітивні основи семіотизації навколишнього світу : [монографія] / Шевченко О. І. – Запоріжжя : Запорізький нац. ун-т, 2009. –

348 с.

Радзієвська Т. В. Нариси з концептуального аналізу та лінгвістики тексту. Текст. Соціум. Культура. Мовна особистість : моногр. / Т. В. Радзієвська. – К. : ДП Інформ.-аналіт. агентство” , 2010. – 491 с.

Потапенко С. І. Мовна особистість у просторі медійного дискурсу (досвід лінгвокогнітивного аналізу) : монографія / С. І. Потапенко. – К. : ВЦ КНЛУ,

2004. – 360 с.

Колективна монографія

Functional Features in Language and Space: Insights from Perception, Categorization and Development / Edited by Laura Carlson and Emile van der Zee. – New York : Oxford University Press, 2005. – 386 p.

Ціннісно-смисловий універсум людини : монографія / за ред. О. О. Сердюк. – Донецьк : ТОВ «Юго-Восток, Лтд», 2007. – 290 с.

Cognitive Stylistics. Language and cognition in text analysis / Ed. by Elena Semino, Jonathan Culpeper. – Amsterdam, Philadelphia : John Benjamins Publishing Company, 2002. – 333 p. – (Linguistic approaches to Literature ; vol. 1).

Збірник статей одного автора

Потебня О. О. Естетика і поетика слова : збірник / О. О. Потебня ; [пер. з рос., упорядкув., вступ. ст., приміт.: І. В. Іваньо, А. І. Колодної]. – К. :

Мистецтво, 1985. – 302 с.

Jakobson R. Language in Relation to Other Communication Systems / Roman Jakobson // Selected Writings. – The Hague : Mouton Publishers, 1971. – Vol. 2. – P. 570–579.