Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dogovirne_TEMA_1-5.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
397.31 Кб
Скачать

16. Які підстави для розірвання договору оренди?

Згідно із ст. 783 ЦК, договір оренди на вимогу наймодавця, може бути розірваний якщо:

1) наймач користується річчю всупереч договору або призначенню речі;

2) наймач без дозволу наймодавця передав річ у користування іншій особі;

3) наймач своєю недбалою поведінкою створює загрозу пошкодження речі;

4) наймач не приступив до проведення капітального ремонту речі, якщо обов'язок проведення капітального ремонту був покладений на наймача.

Згідно із ст. 784 ЦК, договір оренди на вимогу наймача, може бути розірваний якшо:

1) наймодавець передав у користування річ, якість якої не відповідає умовам договору та призначенню речі;

2) наймодавець не виконує свого обов'язку щодо проведення капітального ремонту речі.

17. Розкрийте сутність договору прокату

Згідно зі ст. 787 ЦК за договором прокату наймодавець, який здійснює підприємницьку діяльність з передання речей у найм, передає або зобов'язується передати рухому річ наймачеві у користування за плату на певний строк.

Метою даного договору є задоволення споживчих потреб наймачів.

Предметом договору є річ, яка використовується для задоволення побутових невиробничих потреб (ст. 788 ЦК). Проте предмет договору прокату може використовуватися також і для виробничих потреб, якщо це встановлено договором.Предметом договору прокату не можуть бути транспортні засоби. Предметом договору прокату не можуть бути хоч і рухомі речі, але ті, відносно яких ЦК України містить окремі правила передачі їх у користування (наприклад, транспортні засоби (ст. 798-805)). Крім того, предметом договору прокату можуть бути тільки індивідуально-визначені, неспоживні речі, оскільки отримане наймачем у прокат майно підлягає поверненню. За цією ознакою даний договір відрізняється від договору позики, за яким позичальник набуває майно у власність і зобов´язаний повернути позичкодавцю таку ж кількість речей того ж роду.

Ознаки: реальний, консенсуальний, взаємний, платний, строковий, публічний.

Сторонами договору є наймодавець і наймач.Як наймодавцем так і наймачем можуть бути як юридичні так і фізичні особи. Наймодавець, незалежно віл того, є він юридичною чи фізичною особою, повинен мати статус суб'єкта підприємницької діяльності для укладення договорів прокату.

Специфіка договору прокату полягає в тому, що: а) наймач не має права на укладення договору піднайму; б) наймач не має переважного права на купівлю речі в разі її продажу наймодавцем; в) капітальний і поточний ремонт речі здійснює наймодавець за свій рахунок, якщо він не доведе, що пошкодження речі сталося з вини наймача. Форма договору — усна. Організація прокату видає письмовий документ, наприклад, квитанцію.

Наймач має право відмовитися від договору прокату та повернути річ наймодавцеві у будь-який час. Причому плата за прокат речі, яку наймач сплатив за весь строк договору, зменшується відповідно до тривалості фактичного користування річчю.

Договір прокату є публічним договором (ч. З ст. 787 ЦК України), тобто наймодавець зобов´язаний укладати договір прокату з кожним, хто до нього звернеться з метою задоволення власних потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]