Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_metodichni_rekomendatsiyi_KP_3.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
365.57 Кб
Скачать

Практичне заняття 2 – 2 год.

Питання для теоретичного опрацювання:

      1. Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів.

      2. Фіктивне підприємництво.

      3. Протидія законній господарській діяльності

      4. Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом

      5. Умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму

.

Письмові завдання:

1. Вирішити задачі:

1. Остап одержав спадщину й став власником грошових коштів у сумі понад 700.000 грн. Конвертувавши їх в іноземну валюту, Остап почав давати гроші в борг під відсотки, а з позичальників брав розписки про те, що вони начебто позичили гроші, причому в розмірі, який включав і фактично передану суму, і відсотки. Так, приватному підприємцю Федору він позичив під 10 відсотків щомісячно 20.000 доларів США строком на 3 місяці, Аркадію - таку ж суму під 15 відсотків щомісячно строком на 6 місяців. Про суми, отримані як відсотки за позичені гроші, Остап ніде не звітувався, податків з них не сплачував.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

2. Петро намагався продати 20 пляшок підробленої горілки “Киевская Русь”, яку виготовив у домашніх умовах шляхом розведення спирту водою. Але при продажу першої ж пляшки був затриманий працівниками міліції.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

3. Завідуюча магазином Тамара, одержавши для продажу в магазині 115 кг. курей за ціною 11 грн. за кілограм, і 307 курячих супових наборів за ціною 7 грн за кілограм передала продавцям магазину для реалізації 229,5 кг. супових наборів під виглядом курей.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

4. Галина на прохання своєї дочки Стефанії зареєструвала у міськвиконкомі на своє ім´я приватне підприємство “Плутон”, але при цьому не мала наміру займатися підприємницькою діяльністю. Потім Галина і Стефанія оформили необхідні документи і отримали у Бердянській філії АБ “Еліта” кредит у сумі 200.000 грн., позичальником якого виступило ПП “Плутон”, гроші поклали на депозит під 16% річних в інший комерційний банк, відсотки по цьому вкладу отримували протягом 2 років. ПП “Плутон” кредит своєчасно не повернуло його і сплатило за користування кредитними коштами лише частину належної суми. З урахуванням того, що кредитний договір було забезпечено заставою нерухомого майна, яке через механізм звернення стягнення застави перейшло у власність банку, сума неповернутих відсотків за користування кредитом склала 6403 грн. 93 коп.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

5. Олександр - водій автобуса, який здійснював міжнародні рейси, в сумці серед своїх особистих речей неодноразово провозив диски для лазерних систем зчитування, які купував о осіб, що займалися їх нелегальним виробленням. Так, 17 травня він ввіз в Україну без будь-якого оформлення 15 000 таких дисків і того ж дні передав для реалізації приватному підприємцю Сергію. Сергій встиг продати дисків на суму 25.000 грн., причому продавав їх без контрольних марок і без будь-якого офіційного обліку, виручену суму він передав Олександру за вирахуванням 30%, які залишав собі за реалізацію.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

6. При прийомі працівників на роботу голова кооперативу Стратіон кожного попереджував, що розмір його заробітної плати становить комерційну таємницю підприємства, з цього приводу було прийняте відповідне рішення правління кооперативу. Один із щойно прийнятих працівників - Денис - під час зустрічі зі своїм приятелем Гнатом похвалився розміром своєї зарплати, розповів про розмір заробітної плати інших п’яти працівників, який він узнав, розписуючись у відомості в отриманні зарплати й ознайомившись з відповідною інформацією. Гнат, який відкрив підприємство, що займалося, як і згаданий кооператив утилізацією побутового сміття, завдяки цьому зміг “переманити” до себе трьох найбільш кваліфікованих працівників кооперативу. Внаслідок цього кооператив був змушений найняти інших працівників, встановивши їм заробітну плату у розмірі не 500 грн. на місяць (як це було раніше), а 800.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

7. Директор державного автотранспортного підприємства Єгор умисно вів справи так, щоб довести його до розвалу - купував пальне за явно завищеними цінами, влаштував спеціальні рейси для пільговиків, платив водіям та іншим працівникам заробітну плату, яка в кілька разів була меншою, ніж в інших аналогічних підприємствах, щоб змусити їх залишити роботу. Єгор розраховував, що підприємство збанкрутує, майно буде виставлене на аукціон і він через підставних осіб зможе купити його для себе особисто - стати приватним власником цього підприємства. Однак, міський голова звільнив Єгора, а його наступник зумів налагодити роботу. Щоправда, для ліквідації наслідків “господарювання” попереднього директора з міського бюджету довелося виділити дотацію розміром 150.000 грн.

Кваліфікуйте діяння. Проведіть кримінально-правовий аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]