Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. Методичка категорія пожежної небезпеки.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
593.41 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА“

Інститут енергетики та систем керування

Кафедра «Охорони праці»

Визначення категорії вибухової і пожежної небезпечності приміщень, будівель і споруд

Методичні вказівки до виконання практичної роботи № 38 з дисципліни "Охорона праці в галузі" для студентів всіх спеціальностей інженерного рівня підготовки

Рег. № 3808 від 17.11.11.р

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри охорони праці Протокол N 2 від "11" жовтня 2011р.

ЛЬВІВ "ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА" 2011 р.

Визначення категорії вибухової і пожежної небезпечності приміщень, будівель, споруд: Методичні вказівки до практичної роботи № 38 з дисципліни "Охорона праці в галузі" для студентів всіх спеціальностей інженерного рівня підготовки. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка“, 2011. – 24 с.

В методичних настановах наведено послідовність вибору категорії вибухової і пожежної небезпечності приміщень, будівель, споруд та розрахунку надлишкового тиску вибуху горючих рідин та газів.

Призначено для студентів денної та заочної форми навчання інженерно-технічних спеціальностей.

Укладачі Левуш С.С., докт. хім. наук, професор

Скачко В.П., канд. хім. наук, ст. викладач

Відповідальний за випуск Кіт Ю.В. канд. хім. наук, доцент

Рецензенти: Почапська І.Я., канд. техн. наук, доцент

Яцюк Р.А., канд. техн. наук, доцент

ВСТУП

У промисловості використовується велика кількість горючих речовин, які мають підвищену вибухову і пожежну небезпеку. Це можуть бути гази (метан, водень), легкозаймисті рідини (ЛЗР, ацетон, бензин, спирти і т. ін.), горючі рідини (ГР) – мінеральні масла, мастила і т.п., горючі пили (ГП) - цукровий, тютюновий, вугільний, зерновий і т.д.

При порушенні технологічного процесу, нехтуванні правилами техніки безпеки, в аварійній ситуації ці речовини, попадаючи в приміщення у вигляді газів, парів чи аерозолів, можуть утворювати з повітрям вибухонебезпечні суміші і, при наявності джерела займання, вибухати. Наслідки руйнівної сили вибуху залежать під якісного та кількісного складу горючих речовин, котрі знаходяться у суміші з повітрям.

Вибухи та пожежі наносять значні матеріальні збитки, призводять до травмування та загибелі людей. З метою вирішення питань вибухової та пожежної безпеки вже на стадії проектування і будівництва, всі виробничі приміщення, будівлі, споруди ділять на 5 категорій. Три перших із них відносяться до вибухопожежонебезпечних.

1. Класифікація примішень і будівель по вибухопожежонебезпеці

Оцінка вибухопожежонебезпеки різних об'єктів полягає у визначенні можливих наслідків руйнівної дії вибухів чи пожеж, а також небезпечних факторів цих явиш, для людей. В залежності від категорії визначаються нормативні вимоги до планування забудови, кількості поверхів, вибору будівель­них конструкцій та інженерного обладнання, їх вогнестійкості та вибухостійкості приміщень та будівель в цілому, інші заходи пожежної профілактики. Нормативним документом для визначення категорії приміщень є НАПБ Б.03.002-2007 «Норми визначення категорій приміщень, будівель та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», скорочено - НАПБ Б.03.002-2007.

3

Згідно НАПБ Б.03.002-2007, якісним показником категорування є агрегатний стан горючих речовин, які вивільняються при аварії та здатні утворювати вибухонебезпечні суміші з повітрям, а також (для рідин) температура спалаху (tсп). Визначальною також є маса речовини, яка здатна приймати участь у вибуху.

НАПБ Б.03.002-2007 ділять всі виробничі приміщення, споруди, будівлі на 5 категорій (А, Б, В, Г та Д), а зовнішні установки – на категорії Аз, Бз, Вз, Гз та Дз:

Категорія приміщення

Характеристика речовин і матеріалів, які знаходяться в приміщенні

А

Вибухопожежо-небезпечна

В таких приміщеннях наявні горючі гази (ГГ) або (і) легкозаймисті рідини (ЛЗР) з температурою спалаху не більше 28оС у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні газопароповітряні суміші, у разі займання (вибуху) яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху у приміщенні, який рівний або перевищує 5 кПа.

Також в таких приміщеннях можуть бути присутні речовини і матеріали, здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним, у такій кількості, що розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні рівний або перевищує 5 кПа

Б

Вибухопожежо-небезпечна

У таких приміщеннях наявні горючий пил, волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху від 28°С до 61°С, або (і) горючі рідини (ГР) в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пилоповітряні або пароповітряні суміші, у разі займання яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху у приміщенні, що рівний або перевищує 5 кПа

В

Пожежонебезпечна

В таких приміщеннях використовують горючі гази (ГГ), легкозаймисті, горючі і важкогорючі рідини (температура спалаху більша 61 °С), а також речовини та матеріали, які здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним вибухати і горіти або тільки горіти; горючий пил і волокна (нижня концентраційна границя розповсюдження полум'я їх суміші з повітрям нижча 65 г/м3), тверді горючі та важкогорючі речовини і матеріали, за умови, що приміщення, в яких вони знаходяться (обертаються), не відносяться до категорій А, Б і питома пожежна навантага для твердих і рідких легкозаймистих та горючих речовин на окремих ділянках1 площею не менше 10 м2 кожна перевищує 180 МДж/м2 2

Г

пожежо­безпечна

В таких приміщеннях використовують негорючі речовини і матеріали у гарячому, розпеченому або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор та полум'я; горючі гази (ГГ), рідини та тверді речовини, що спалюються або утилізуються як паливо

Д

пожежо­безпечна

В таких приміщеннях використовують речовини і матеріали, що вказані вище для категорій приміщень А, Б, В (крім горючих газів) у такій кількості, що їх питома пожежна навантага для твердих і рідких горючих речовин на окремих ділянках площею не менше 10 м2 кожна не перевищує 180 МДж/м2, а також, негорючі речовини і/або матеріали в холодному стані, за умови, що приміщення, в яких знаходяться (обертаються) вищевказані речовини і матеріали, не відносяться до категорій А, Б і В

Примітка 1. Площа окремих ділянок для твердих і рідких важкогорючих, горючих та легкозаймистих речовин, що утворюють пожежну навантагу, визначають за розмірами проекції їх площі розміщення (складу­вання), а також площі розливу під час розрахункових аварій на горизонтальну поверхню підлоги.

Примітка 2. Приміщення відноситься до категорії В, якщо його площа менше або дорівнює 10 м2 і в ньому знаходяться (обертаються) горючі матеріали і речовини, що утворюють пожежну навантагу, за умови, що приміщення не відноситься до категорії А і Б

4.

Будинок в цілому відноситься до категорії - А, Б, В в залежності від сумарної площі всіх приміщень відповідних категорій. Наприклад, якщо площа всіх приміщень будівлі, віднесених до категорії А, перевищує 5% від площі будівлі, то і вся будівля відноситься до категорії А.

Категорії приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою визначають для найбільш несприятливого щодо виникнення пожежі або вибуху періоду, виходячи з виду горючих речовин і матеріалів, які знаходяться (обертаються) в апаратах, приміщеннях та зовнішніх установках, їх кількості, пожежонебезпечних властивостей, особливостей технологічних процесів

В залежності від категорії приміщень і будівель в проекті передбачаються такі заходи вибухопожежної профілактики: вогнестійкість будівельних конструкцій, поверховість будівель, вибухостійкість приміщень, обмеження площі розповсюдження пожежі, наявність установок автоматичного пожежогасіння, протипожежне водопостачання, норми розходу води на гасіння пожеж і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]