Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право (методичка).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Завдання 1.

З’ясуйте, які з наведених нижче вимог можуть бути предметом договору цесії: а) про вибір предмета виконання в альтернативному зобов’язанні; б) про визнання права власності; в) про відшкодування збитків; г) про сплату аліментів

Задача 1.

Сорокін та Потапова подали заяву до органу РАЦСу про реєстрацію шлюбу. Цього ж дня батьки Потапової домовились із Сорокіним, що витрати на приготування до весілля беруть на себе. Також вони придбали квитки для весільної подорожі молодят. Однак, в день реєстрації шлюбу Сорокін не з’явився. Батьки Потапової зажадали від нього відшкодування матеріальних витрат та моральної шкоди. Сорокін не погодився і відповів, що витрати по приготуванню до весілля вони прийняли на себе добровільно, а заручини не є підставою виникнення ані сімейних, ані цивільних відносин між ними. Потапові звернулись до адвоката з проханням пояснити, чи виникли між ними та Сорокіним зобов’язання.

Задача 2.

На прохання своєї сусідки Кузьміної, яка їхала у відрядження, на той час Суренко дозволила їй перенести норкову шубу до її квартири. Коли Кузьміна через кілька місяців повернулась за шубою, то з’ясувалось, що її пошкодила міль. Кузьміна зажадала відшкодування вартості шуби і відмовилась забирати її в такому стані. Суренко заперечувала і зазначила, що хотіла зробити послугу сусідці, ніякого договору вона з нею не укладала, плати за послугу не брала, а появу молі на шубі не помітила. Чи виникло в даному випадку цивільно-правове зобов’язання?

Задача 3.

Панчишина домовилась зі своєю сусідкою Токаревою, що та догляне за будинком, поки вона гостюватиме у сина. Під час відсутності Панчишиної у смт. Сокільниках випав град і в будинку побив вікна та дах. Токарева, ремонтуючи свій будинок, який теж зазнав шкоди, купила скло та кілька листів заліза і заплатила бригаді майстрів, щоб ті полагодили також і будинок сусідки Панчишин. Коли ж сусідка повернулась, то Токарева зажадала від неї повернення витрат на ремонт будинку. Панчишин відмовилась, зазначивши, що про таке сусідку не просила, і якби сусідка не втручалась, то будинок відремонтував би їй син. Токарева звернулась до суду з позовом про відшкодування її витрат. Чи виникло між сусідками цивільно-правове зобов’язання?

Задача 4.

Староста групи ІНПП за згодою студентів групи на зароблені під час групової практики гроші придбав лотерейні квитки, які зберігалися у нього. На один із лотерейних квитків випав виграш. Староста відмовився поділити його з іншими одногрупниками, мотивуючи тим, що такий договір не передбачений законодавством. Вирішіть спір.

Задача 5.

Під час розгляду справи судом було встановлено, що позивач Микитенко не є власником майна, а діє на підставі договору про відчуження права вимоги про повернення майна, укладеного з власником. Суд позов задоволив. Чи може бути предметом цесії право на віндикацію? Чи мав право Микитенко звертатися з таким позовом?

Тема 2: загальні положення про договір

  1. Договір як підстава виникнення цивільного зобов’язання. Правова природа та функції договору.

  2. Класифікація договорів в цивільному праві (за розподілом прав та обов’язків; за наявністю зустрічного майнового задоволення; за способом укладення; за основним правовим результатом, на який спрямований договір).

2.1. Публічний договір.

2.2. Договір приєднання.

2.3. Попередній договір.

2.4. Договір на користь третьої особи.

  1. Свобода договору та її межі.

  2. Зміст договору. Типові умови договору. Тлумачення умов договору.

  3. Порядок укладення договорів. Оферта і акцепт.

  4. Зміна та розірвання договору.