Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення_мін_складу_вод.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
387.07 Кб
Скачать

2. Методики виконання роботи

2.1. Відбір і зберігання проб води

Відбір проби води є важливою частиною її аналізу, необхідною умовою для одержання правильних результатів і застосування їх на практиці. Помилки, які виникають внаслідок неправильного відбору проби, надалі виправити неможливо. Кількість проби, яку необхідно відібрати, залежить від числа компонентів, що визначають. Для детального аналізу необхідно відібрати мінімум 3 дм3 води.

Дня відбору проби найчастіше використовують скляні пляшки з прозорого безбарвного скла. Пляшки можуть бути циліндричної або призматичної форми з притертим скляним корком. Можна використати поліетиленові кришки. В окремих виняткових випадках можна використати гумовий корок, обгорнутий плівкою із полівінілхлориду або поліетилену.

Вибраний для проб посуд необхідно попередньо ретельно вимити. Для знежирення посуду застосовують синтетичні миючі речовини, потім його ретельно промивають водопровідною водою, ополіскують дистильованою і, нарешті, декілька разів водою, яку досліджують.

У більшості випадків пробу води можна відібрати в бутель. Якщо до води важко дістатися, бутель прикріпляють до держака або з додатковим тягарем опускають у воду на тросі.

Іноді необхідно взяти пробу води з певної глибини, не змішуючи її з водою інших шарів. Для цього використовують спеціальні пристрої –батометри. Відбір середніх проб проточної води (із рік, потічків) здійснюють у місцях найсильнішої течії під поверхнею води на глибині 20–30 см.

Стоячі води водосховищ, озер і ставків неоднорідні за якістю у різних місцях і на різних глибинах. Тому пробу відбирають під поверхнею води на строго фіксованій глибині, уникаючи місць з густими заростями водяних рослин.

Із водопровідних кранів проби беруть так. На кран надягають гумовий шланг, другий кінець якого вводять в бутель для проби, опускаючи його до дна. Повільно відкривають кран, доки вода не потече безперервним струменем товщиною ~0,5 см. Після наповнення бутля водою його залишають ще деякий час під краном, щоб вода протікала через бутель до тих пір, поки температура її не стане постійною.

Із штучної водойми (ставка, озера) пробу беруть під поверхнею води безпосередньо у бутель.

При відборі проточної води з джерела пробу беруть безпосередньо у посудину, якщо у джерела немає водозбору та штучного стоку. Якщо джерело оснащене зливною трубою або жолобком, пробу відбирають у бутель з їх кінця.

При відборі проб з колодязя спочатку відкачують з нього воду до того часу, поки вода не буде мати постійну температуру (приблизно 20 хв.). Якщо колодязі не мають насосів, то пробу беруть без відкачування води із середньої частини водяного стовпа.

Слід уникати тривалого зберігання проб води.

Усі відібрані проби повинні мати супровідний документ (в нашому випадку у вигляді етикетки на бутлі).

Маркування проби води здійснюють за такою формою:

1. Проба № ________________________________________________________

2. Назва джерела ( свердловина, джерело, колодязь, ріка тощо)______________

3. Адреса водопункту ________________________________________________

4. Глибина, на якій відібрана проба ____________________________________

5. Умови та методика відбору проби ___________________________________

6. Дата та час відбору проби __________________________________________

7. Прізвище, ініціали та посада особи, яка відбирала пробу ________________