Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tekhn_kompl_keram_NIKITIN - копия / Нові лекції ТК / ТК ДСВ бетон / Загальна характеристика

.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
37.38 Кб
Скачать

12.1. Загальна характеристика

Продукцією комплексів для виробництва дрібноштучних стінових виробів є: бетонні, керамзитобетонні і шлакоблоки розміром 390x190x188 мм і 390x190x90 мм, а також цегла різного формату (одинарна, стовщена і т.д.).

До складу комплексів входять ділянки:

  • прийому і складування компонентів сировини (цементу і заповнювачів - дрібнозернистих щебенів, гранітного відсіву, піску, керамзиту, шлаків і інших техногенних продуктів), підготовки їх до використання (здрібнювання в дробарках і класифікація з метою одержання потрібних фракцій) і подачі на лінію;

  • готування бетонної суміші (як правило, твердої, вологістю 7…12 %), що складається з дозування компонентів і змішування;

  • формування сирцю і його складання на транспортні засоби;

  • твердіння;

- складання в транспортні пакети, складування і від­ вантаження споживачам.

Для таких комплексів характерний широкий спектр продуктивності - від декількох десятків до сотні штук блоків за годину в спрощених міні-комплексах і на порядок більшою продуктивністю в повністю автоматизованих сучасних комплексах.

Витрати цементу для готування твердих бетонних сумішей становлять 2,0…2,2 кг (12…15 %) на один шлакоблок або бетонний блок, розміром 390x190x188 мм, витрати шлаків або щебенів - 11,5…12,0 кг, піску - 2,5…6,0 кг.

Міні-комплекси в найбільш спрощеному варіанті мають мінімум два технологічних агрегати - змішувач і прес. Переважна більшість операцій (дозування, розвантаження-завантаження, транспортування) виконується вручну, а продукція часто має низькі і несталі показники якості.

Високопродуктивні комплекси містять у своєму складі біля півсотні одиниць устаткування і здатні виробляти широку номенклатуру виробів - десятки найменувань.

291

Загальними рисами майже всіх комплексів є використання змішувачів циклічної дії, які забезпечують кращу якість змішування, а також формування в замкнутих прес-формах, переважно із застосуванням вібропресів, хоча є також численні приклади успішного застосування пресів напівсухого пресування. Важливими перевагами вібропресів у порівнянні із пресами напівсухого пресування є відносно невеликі маса і вартість. Негативними - необхідність у численному парку піддонів і стелажів для транспортування сирцю малої міцності і шкідливі умови роботи через шум і вібрацію. Склад і компонування обладнання таких комплексів відрізняються різноманіттям, нижче вони будуть розглянуті на прикладах комплексів середньої (100…500 штук за годину) і високій (> 1000 штук за годину) продуктивності.