Скачиваний:
26
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
49.15 Кб
Скачать

6.2. Відцентрове формування

При центрифугуванні дія на тіло або оброблюване середовище здійснюється відцентровими силами. Машини, в яких здійснюється така дія, називаються центрифугами. Центрифуги призначаються для розділення сумішей на складові частини, осадження частинок, зважених в рідині, ущільнення різних середовищ і інших цілей.

Робочий орган центрифуг може обертатися щодо вертикальної або горизонтальної осі. При обертанні щодо вертикальної осі на оброблюване тіло або середовище діє відцентрова сила, вектор якої обертається в горизонтальній площині, а вектор сили тяжіння перпендикулярний їй. При цьому результуюча сила, діюча на оброблюване тіло або частинки матеріалу

(6.11)

де т - маса тіла або частинки матеріалу; R - радіус, на якому знаходиться центр тяжіння тіла або частинки від осі обертання. При обертанні робочого органу щодо горизонтальної осі результуюча сила, діюча на оброблюване тіло або частинку матеріалу (мал. 6.4)

Мал. 6.4. Схема діючих сил при відцентровому формуванні

(6.12)

При ωt = 0, коли частинка або тіло знаходяться в точці А, cosωt = -1. Тоді

(6.13)

при ωt = 180°, коли частинка знаходиться в точці В, cosωt = -1.

(6.14)

Отже, при горизонтальному тому, що розташовує осі обертання робочого органу в точці А (мал. 6.4) тиск нижче, ніж в точці В. При циліндровому робочому органі і обробці плинних середовищ це примушує їх при роботі центрифуги рівномірно розподілятися по внутрішній поверхні робочого органу.

У виробництві збірного залізобетону застосовують центрифуги з горизонтальною віссю обертання і циліндровим робочим органом для формування трубчастих виробів. В цьому випадку (мал. 6.4) результуюча відцентрова сила, діюча на елементарне кільце бетонної суміші радіусом r1 завтовшки стінки dr1 і завдовжки l, буде

(6.15)

де ρ - густина бетонної суміші (ρ = 600...2400 кг/м3). Інтегруючи останній вираз R1 до R, одержимо

(6.16)

де R - зовнішній радіус труби; R1 - внутрішній радіус труби.

Щоб визначити тиск на зовнішній поверхні труби, ліву і праву частині виразу ділять на зовнішню площу труби

(6.17)

Як видно, останній вираз дає зв'язок між тиском на поверхні труби з її параметрами і швидкістю обертання центрифуги. Таким чином, можна вибрати основні параметри центрифуг для формування трубчастих залізобетонних виробів. Крім того, з останнього виразу видно, що відцентрове формування за своєю суттю є одним з різновидів формування пресуванням, в якому пресуючим зусиллям є відцентрова сила.