Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій урок до курсової.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
77.31 Кб
Скачать

2.2. Розробка уроку позакласного читання з теми «Жанрово-стильові особливості твору о. Кобилянської «Апостол черні»»

Тема. Життєвий та творчий шлях О. Кобилянської. Роман виховання «Апостол черні»

Мета: допомогти одинадцятикласникам глибше засвоїти зміст роману виховання О. Кобилянської «Апостол черні», розкрити проблему людського покликання – справжнього призначення людини в цьому світі; підвести учнів до розуміння проблематики твору, складності натури головного героя, його еволюцію як особистості; розвивати логічність і самостійність суджень; сприяти вихованню почуття людської гідності, порядності, прагнення до самовдосконалення, загальнолюдських моральних цінностей.

Учні повинні знати: зміст виучуваного твору, порушені в ньому морально-етичні проблеми.

Учні повинні вміти: характеризувати образи, посилаючись на текст, давати власну оцінку; знати зміст і форму реалізації письменницьких поглядів на проблему вільного життєвого вибору людини;

Методи і прийоми: слово вчителя, евристична бесіда, дослідницька робота в групах, усні міркування учнів.

Обладнання: скорочений текст твору «Апостол черні», ілюстрації, картки із завданнями для роботи в групах, матеріали для розумової гри «Магазин цінностей».

Тип уроку: урок позакласного читання.

Хід уроку

«Піди між люди, моє гарне, ніжне дитя, помір свої сили… І ти віднайдеш себе. Віднайдеш і зміркуєш, якою повинна бути… А народ шануй! Гляди-бо! Коли йдеш у ліс, ти не станеш тут такого ладу, як в гарно виплесканім саді та зате стрінеш ти в лісі таку силу й потуги, стільки несвідомої поезії і краси, з першої руки, про яку в гарно виплеканім саді іноді й не снять, а тобі іноді з подиву серце замовкне… Це – наш народ, моя доню! Народ шануй!»

Ольга Кобилянська

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

1. Оголошення теми і мети уроку

Мета нашого уроку - розкрити ще одну грань таланту

О. Кобилянської, проаналізувати її роман виховання «Апостол черні», з’ясувавши порушені в ньому проблеми. А проблеми надзвичайно цікаві:

  • проблема жіночої емансипації;

  • проблема вірності і зради, що постає, як у морально-особистому так і в національно-патріотичному плані;

  • проблема батьків і дітей;

  • духовна спадкоємність поколінь однієї нації.

ІІІ. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу

1.Пояснення вчителя

О. Кобилянська увійшла в українське письменство насамперед, як виразниця прагнень і змагань інтелігенції, зокрема освіченого жіноцтва, і протягом усієї творчості письменниці чітко простежується її незмінний інтерес до цієї теми. Кобилянська неодноразово звертається до такого епічного жанру, як роман, зокрема до роману виховання. Цьому твору притаманні поглиблений психологізм, емоційність.

О. Кобилянська, літературний дебют якої припадає на кінець минулого століття, була оригінальною постаттю, «екзотичною квіткою», як її називали деякі критики, на тлі традиційної і загальновизнаної у другій половині ХІХ століття реалістично-народницької літератури.

Послідовно проводячи у своїй творчості ідею домінуючої ролі освіченої верстви в загальному поступі нації на шляху суспільно-історичного розвитку, Кобилянська свідомо звертається до проблеми виховання і особи, свободи і обов’язку, трактуючи їх з позиції притаманного їй романтичного ідеалізму, своєрідного соціально активного індивідуалізму, у світлі його неповторно-філософського бачення життя, світу і людини в ньому.

Найвизначнішими творами, що написала письменниця є: «Земля» (1895–1901), «Аристократка» (1896), «Некультурна» (1897), «Царівна» (1895), «В неділю рано зілля копала…» (1908), «Апостол черні» (1926).