Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ДП / Реферативна доповідь

.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України
Національний технічний університет України
Київський політехнічний інститут”
Теплоенергетичний факультет
Кафедра автоматизації теплоенергетичних процесів

Реферативна доповідь

до дипломного проекту

на тему:

Автоматизація котла БМ-35”

ТА71.08.0004.009.ПЗ

Виконав: студент VІ курсу,

групи ТА-71

Ковальногов О.В. _______

Керівник :

Гікало П.В. ________

Київ 2013

Доброго дня вельмишановна комсія.Вашій увазі представляється дипломний проект на тему «Автоматизація котла БМ-35»

Котел БМ-35 знаходиться на Смілянському цукровому заводі, він входить в скалад ТЕЦ, яка виробляє електроенергію та пар на виробничі потреби.

ТЕЦ складається з:

  • чотирьох парових котлів БМ-35 продуктивністю по 35т/год. Один з яких завжди перебуває у резерві;

  • двох турбоагрегатів Р-6-34/0.5-1 потужністю генератора по 6МВт, один з яких є резервним;

  • двох редукційно-охолоджуючих установок;

  • відділення хімводоочистки ;

  • деаераційної установки .

Процес отримання пари є одним з основних при виробництві цукру. Пара використовується майже на всіх етапах виробництва, тому ТЕЦ повинна забезпечити безперервну подачу пари на завод.

В дипломному проекті запропоновановано впровадження нової автоматизованої системи управління,яка дасть змогу :

- підвищити продуктивність;

- покращення умов праці та організації виробництва;

- підвищення надійності протікання виробничого процесу;

- покращити техніко-економчні показники;

В роботі передбачено використання сучасних і точних засобів автоматизації. Система виконана на базі мікропроцесорного контролера TSX Micro. На контролері реалізовано процес регулювання по всім необхідним параметрам котлоагрегата:

  • Регулятор живлення котла. Працює за трьома імпульсами: рівень в барабані, витрата пари, витрата живильної води. Рівень в барабані котла вимірюється датчиком перепаду тиску МЕТРАН 100ДД 1420 поз.1б

Вимір витрат пари від котла та води на живлення котла для корекції

здійснюється за допомогою витратомірів змінного перепаду тиску, який

складається з звужуючого пристрою, діафрагми (поз. 1в, 1д) та дифманометра МЕТРАН 100 ДД 1420 (поз. 1г, 1е). Вихідний сигнал контролера подається на реверсивний безконтактний пускач ПБР-3 (поз.1ж),який запускає виконавчий механізм МЭО-100/25-0,25-380В-У (поз.1з) ,що змінює витрату живильної води на котел.

  • Регулятор теплового навантаження котла, який працює по тиску пари і коректує витрату газу на котел. Тиск пари вимірюється перетворювачем тиску ПДИ-И, сигнал подається на контролер. Вихідний сигнал контролера подається на реверсивний безконтактний пускач ПБР-3 (поз.2г),який запускає виконавчий механізм МЭО-100/25-0,25-380В-У (поз.2д),що змінює подачу газу на котел. Контур дає змогу правильно регулювати витрату палива в залежності від навантаження і не спалювати зайвого природнього газу без необхідності.

  • Регулятор співвідношення газ/повітря працює по тиску газу та тиску повітря на пальники. Тиск газу вимірюється перетворювачем тиску ПДИ-И (поз.3б), тиск повітря ПДИ-И (поз.3а) , сигнали яких подаються на контролер, імпульсний вихідний сигнал подається на частотний перетворювач Hitachi L300 (поз.3в). Частотний перетворювач змінює частоту обертання двигуна вентилятора і відповідно тиск повітря на пальники. Регулятор підтримує точне співвідношення і тому газ спалюється в повній мірі,що в свою чергу дуже впливає на економічність.

  • Регулятор розрідження. Розрідження вимірюється тягонапороміром Метран 100 ДИВ-1310 (поз.4а). Вихідний сигнал тягонапороміра подається на контролер. Імпульсний вихідний сигнал контролера подається на частотний перетворювач Hitachi J300 (поз.4б). Частотний перетворювач змінює частоту обертання двигуна димососа і відповідно розрідження в топочній камері.

  • Регулятор температури пари. Температура пари вимірюється термопарою ТХА (поз.5а) і подається на аналоговий вхідний модуль контролера. Імпульсний вихідний сигнал контролера через безконтактний реверсивний пускач ПБР-3 (поз.5б) подається на виконавчий механізм

МЭО-100/25-0,25-380В-У (поз.5в).

Використання всіх цих регуляторів дасть змогу підвищити ККД котла.

Також в проекті було проведено синтез комбінованої АСР рівня котлоагрегата.Розраховані налаштування ПІ-регулятора за допомогою методу РАФХ. Отримана передавальна функція компенсатора.Змодельовані перехідні процеси у середовищі Simulink .Розроблене програмне забезпечення для локального рівня ПТКЗА за допомогою Unity Pro, а також супервізорного рівня ПТКЗА за допомогою SCADA Trace Mode.

Був проведений економічний аналіз, складений кошторис системи автоматизації та визначено термін її окупності. Для автоматичної системи управління був розроблений мережевий графік та проведена його оптимізація, визначені ризики.

При розробці системи автоматизації враховані основні вимоги нормативної технічної документації з охорони праці. З введенням у дію нової системи автоматизації відбудеться полегшення обслуговування технологічного обладнання, зниження рівня впливу шкідливих та небезпечних факторів та покращення, умов праці вцілому.