Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой (Сафонов) / ТЗ_Технічне завдання (ТЗ).doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

1.5. Планові терміни початку та закінчення роботи по створенню системи.

Початок роботи 23 грудня 2011 року Кінець роботи 23 березня 2012 року

1.6. Порядок оформлення та представлення замовнику результатів робіт по створенню системи (її частин), по виготовленню та наладці окремих засобів (технічних, програмних, інформаційних) та програмно-технічних комплексів системи.

Матеріали проектної документації в складі згідно п.2.10 даного ТЗ та ГОСТ 34.201-89 "Виды, комплектность и обозначение документов при создании автоматизированных систем" розробляється Розробником та представляється не пізніше ніж 23 березня 2012 року ; Зміни до даного ТЗ оформляються у вигляді Протоколу або Доповнення до ТЗ, згідно порядку встановленому на ТЗ .

2. Призначення та цілі створення системи. 2.1. Призначення системи.

КІСУ є інтегрованою автоматизованою системою, яка призначена: - для координації роботи АСУТП та АС, шляхом видачі координуючих завдань та переводу їх з режиму в режим; - для забезпечення централізованого контролю за основними параметрами виробництва шляхом збору та відображення інформації з АСУТП та АС; - для сигналізації аварійних ситуацій на ліній виробництва, переключення в безпечний стан виконавчих механізмів АСУТП, переключення в аварійний режим АСУТП та АС в аварійних ситуаціях; - для архівування основних виробничих параметрів АСУТП та АС з можливістю доступу до архівних даних з боку автоматизованої системи організаційно-економічного рівня; - для стабілізації заданих режимів приготування продуктів шляхом контролю технологічних параметрів, візуального представлення та видачі управляючих дій на виконавчі механізми, як в автоматичному режимі, так і в результаті дій операторів; Об’єктом управління КІСУ є взаємопов’язані процеси, що задіяні у виробництві випарної станції. Об’єктом управління АСУТП є технологічні процеси випарної станції.

2.2. Цілі створення системи. Цілями створення кісу є:

- зменшення простою обладнання і відповідно збільшення виходу товарної продукції; - запобігання аварійним ситуаціям, пов’язаним зі збоєм в одній із підсистем; - централізоване представлення найбільш важливих технологічних параметрів виробничого процесу для аналізу роботи системи в режимі реального часу та історії процесу; - зменшення впливу людського фактору на процеси виробництва продуктів.

Цілями створення АСУТП в складі КІСУ є:

- стабілізація режимних параметрів технологічного процесу для забезпечення якості продукту; - облік кількості переробленої сировини; - поліпшення умов праці обслуговуючого персоналу; - підвищення надійної роботи обладнання (насоси, двигуни) та їх захист в аварійних ситуаціях; - недопускання втрати продукту;

3. Характеристика об’єкту автоматизації.

Рис.1. Апаратурно-технологічна схема випарної станції

4. Вимоги до системи.

4.1. Вимоги до системи в цілому.

4.1.1. Вимоги до структури і функціонування системи.

Перелік підсистем, їх призначення та основні характеристики, вимоги до кількості рівнів ієрархії та степені централізації системи. Технічна структура КІСУ виробництвом випарної станції в спрощеному вигляді рис.2.

Відділення випарної станції

ПК ГТЕХ

Робоча станція головного технолога

ТС

ПК ВИП

ПК КХЗ

АСУТП ВИП

ПЛК ВИП

PDS

CANOpen

Відділення конденсатного господарства

АС1

ПЛК КХЗ

Ethernet Modbus/TCP

КІСУ цукрового виробництва

До локальної мережі підприємства

UNITELWAY

UNITELWAY

Рис.2. Технічна структура КІСУ цукрового виробництва.

КІСУ повинна мати 2-х рівневу структуру: рівень технологічного процесу та рівень виробництва. На рівні технологічного процесу (ТП) в систему повинно входити 2 підсистеми: - автоматизована система управління випарною станцією (АСУТП ВП); - автоматизована система управління конденсатним господарством (АС1 КХЗ). Підсистема АС1 вже функціонує на виробництві, як повністю автономна, і після модернізації повинна бути включена в загальну структуру КІСУ виробництвом. Підсистема АСУТП ВИП, яка розробляється як складова КІСУ для управління технологічним процесом випарної станції, повинна мати 3-рівневу структуру: - рівень датчиків (датчики, перетворювачі частоти PDS); - рівень контролерів (ПЛК ВИП); - рівень SCADA/HMI (ПК ВИП). Система повинна бути функціонально та технічно розподіленою, при відсутності зв’язку підсистема повинна працювати незалежно. ПК ВИП з функціями SCADA/HMI являється координуючою станцією для всієї лінії. Рівень виробництва повинен включати робочу станцію головного технолога з ПК ГТЕХ для контролю за основними виробничими параметрами та технологічний сервер (ТС) для ведення архіву по параметрам виробництва. Вимоги до способів та засобів зв’язку для інформаційного обміну між компонентами системи.

Таблиця 1. Вимоги до способів зв’язку між компонентами системи

компонент системи

компонент системи

спосіб зв’язку

примітка

КІСУ

всі підсистеми

телефон

примітка

ПЛК ВИП

ПЛК КХЗ

Ethernet Modbus/TCP

-

ПК ГТЕХ

ПЛК ВИП

Ethernet Modbus/TCP

-

ТС

ПЛК ВИП ПК ГТЕХ

Ethernet Modbus/TCP

ПК ТС – SQL сервер

АСУТП ВИП

ПК ВИП

ПЛК ВИП

UNITELWAY

ПЛК ВИП

PDS

CANOpen

AC

ПК КХЗ

ПЛК КХЗ

UNITELWAY

-

Вимоги до характеристик зв’язку систем АСУТП та КІСУ з суміжними системами. Вимоги до зв’язку АСУТП ВИП з іншими підсистемами КІСУ наведені в таблиці Д2. У КІСУ цукрового виробництва повинно бути передбачений доступ до читання архівних технологічних даних виробництва на технологічному сервері (ТС) з використанням мережі UNITELWAY (окремий канал) та SQL запитів. Для узгодження та координації з рівнем управління підприємством повинен використовуватись телефонний зв’язок.

Соседние файлы в папке Курсовой (Сафонов)