Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка №1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
833.54 Кб
Скачать

Основні положення Дії з листками робочої книги ет Excel

З окремими робочими листками можна виконувати такі операції:

вставку нового листка — клацнути правою клавішею миші по ярлику листка, перед яким буде додано новий та подати команду Добавить... із контекстного меню, а в діалоговому вікні вибрати піктограму Лист. Аналогічно можна вставити новий листок, подавши команду Лист з меню Вставка, при цьому листок буде доданий перед активним робочим листком;

  • вилучення існуючого листка — клацнути правою клавішею миші по ярлику листка, який треба вилучити, і подати команду Удалить із контекстного меню, підтвердивши вилучення листка. Аналогічно можна вилучити листок, подавши команду Удалить лист з меню Правка. Слід пам’ятати, що вилучений листок не можна повернути за допомогою команди Отменить;

  • перейменування існуючого листка — клацнути правою клавішею миші по ярлику листка та подати команду Переименовать із контекстного меню. Текстовий курсор переміститься в поле ярлика, де користувач може ввести нове ім'я листка. Перемістити текстовий курсор у поле ярлика листка можна також подвійним клацанням лівою клавішею миші по відповідному полю. Не слід присвоювати листкам довгі імена (це обмежить одночасне відображення на екрані монітора ярликів більшості робочих листків й ускладнить переміщення між ними). Слід пам'ятати, що одна робоча книга не може містити листки з однаковими іменами;

Обчислення в Excel.

Введення формул і розрахунок. Табличний процесор Ехсеl здатний виконувати з даними безліч різних операцій — математичних, логічних, статистичних, текстових, фінансових та ін. Послідовність дій з операндами записується у вигляді спеціальних формул, що починаються зі знака рівності «=», наприклад:

= А2-В7*С13 ;

= СУММ (С1:С1О) ;

Будь-яку формулу, як і текст або число, вводять до вибраної клітинки робочого листка вручну. Після введення формули у клітинці негайно отримують результат, а формулу можна побачити лише у рядку формул.

До формули можна також включати стандартні функції, вибираючи їх зі спеціального списку вікна «Мастер функций» (рис. 1). Останнє активізують кнопкою «Функции» або за допомогою команди меню Вставка Функция….

Уверхній частині вікна розташовуються категорії, в яких функції згруповано за певною ознакою (наприклад математичні, статистичні тощо), а у нижній — функції, що вміщені у вибраній зверху категорії.Категорія Полный алфавитный перечень включає перелік усіх функцій.

Рис. 1

Стандартних функцій є декілька категорій: математичні (sin, cos, exp, тощо), статистичні ( СРЗНАЧ, МИН, МАКС, СУММ, тощо),фінансові та інші.

Для перегляду таблиці у вигляді формул активізують команду меню Сервис Параметри — вкладка «Вид» — формулы.

Майстер функцій автоматизує процес введення функцій, залишаючи за користувачем тільки вибір функції та введення деяких констант.

В ЕТ Ехсеl, як і в інших табличних процесорах, формули можна копіювати з автоматичним настроюванням їх за новим місцеположенням. Для цього покажчик миші підводять до правого нижнього кутка клітинки з формулою (при цьому він перетворюється на «+»), натискують на ліву клавішу миші й, не відпускаючи її, «тягнуть» формулу вздовж стовпця. Формула копіюється, автоматично змінюються адреси клітинок. Тому операція введення формул у клітинку робочого аркуша є автоматизованою і простою.

В ЕТ Ехсеl використовують два типи адрес (посилань) клітинок: абсолютні та відносні. Перші застосовують, якщо у формулу треба ввести значення з фіксованої клітинки

=2*$Р$5

де $ — ознака абсолютного посилання (створюється введенням символів з клавіатури або адресу виділяють і натискують на клавішу F4). Під час переміщення (копіювання) формул абсолютні адреси залишаються незмінними.

Відносні адреси (посилання) змінюються відповідно до нової позиції формули:

=СУММ(А1:С1)*$Р$5...

=СУММ(А5:С5)*$Р$5.

Формула повністю відображається в рядку формул (рис. 2), легко редагується і реалізується при натисненні на клавішу Enter.

Рис. 2