Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3okhorona_pratsi588.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
386.56 Кб
Скачать

3.5 Шум та вібрація

Шум– безладне сполучення великої кількості звуків різноманітної сили та частоти. Звук обумовлюється механічними коливаннями в пружних середовищах і тілах, частоти яких лежать в діапазоні 16-20000 Гц, які спроможне прийняти людське вухо. Механічні коливання з такими частотами називаються звуковими, або акустичними. Контроль здійснюється відповідно до ГОСТ 12.1.003-86.

ДСН 3.3.6.037-99 «Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку» передбачає класифікацію шумів, допустимі норми шуму на робочих місцях.

Допустимі рівні шуму на робочих місцях регламентуються за ДСН 3.3.6.037-99 "Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку". Гранично допустимий рівень шуму (ГДР) на постійних робочих місцях та на території підприємства не повинен перевищувати 80 дБ. ГДР на робочих місцях треба знижувати в залежності від важкості та напруженості роботи. Не дозволяється перебування працюючих в зоні з рівнем звукового тиску понад 135 дБ в будь-якій октавній смузі.

Шум у сироповарильно-купажному відділенні, який спричинюється мішалками сироповарильного, колероварильного та купажного апаратів коливається в межах 30-35 дБ, що не перевищує нормативний - 80дБ.

Вібрація.Гігієнічне нормування вібрації передбачає встановлення найбільш допустимих рівнів віброшвидкостей в м/с.

Вібрація на робочих місцях не перевищує граничне допустимі рівні, що їх наведено у ДСН 3.3.6.039-99 "Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації". При роботі з вібруючим устаткуванням сумарний час контакту з вібруючими поверхнями не повинен перевищувати 75%тривалості робочого дня. Понадурочні роботи з вібруючим устаткуванням не допускаються.

3.6 Освітлення

Освітлення в приміщеннях повинно задовольняти вимогам ДБН В.2.5.-28-2006 "Природне і штучне освітлення".

Для запобігання негативних фізіологічних впливів на працівника джерел природного і штучного освітлення при проектуванні необхідно врахувати: раціональне розташування робочого місця відносно вікон проникнення крізь їх природного світла та джерел штучного освітлення, наявність рівномірного розподілу яскравості в колі зору, відсутність прямого світла та інші дискомфортні умови.

У вечірні та нічні години доби використовується штучне освітлення загальне.Аварійне освітлення здійснюється від незалежного джерела живлення постійного струму. Норми освітленості на робочих місцях для промислових підприємств, згідно зДБН В.2.5.-28-2006 "Природне і штучне освітлення" Для сироповарильно-купажного відділення встановлений розряд зорової роботи –V, характеристика зорової роботи – малої точності.

Норми освітленості робочих місць виробничих приміщень купажного відділення представлені в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2 - Норми освітленості робочих місць виробничих приміщень сироповарильно - купажного відділення

Відділення

Точність

зорової

роботи

Розряд зорової роботи

Підрозряд зорової

роботи

Освітленість

(мінімальна), лк

При загальному освітленні

1.

Сироповарильно-купажне

Середньої точності

ІV

В

150

Освітленість робочих місць здійснюється природним світлом – в світлі години доби і штучним – у темні. Природне освітлення в відділенні водопідготовки бічне одностороннє. У відділенні водопідготовки використовуються лампи денного світла ЛД-40 з світловим потокомF=1960 і потужністю 40 Вт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]