Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
29.18 Кб
Скачать

Тези на тему: «Особливості організації ігрової діяльності старших підлітків»

Г.В. Дейниченко, А.В. Охріменко

Зростання відхилень у поведінці та особистісному розвитку дітей, наявність в їхній поведінці тенденцій до вираженого негативізму, відчуження, егоїзму, цинізму неодмінно позначається на характері міжособистісних стосунків сучасних школярів. Внаслідок цього в колективах учнів часто формується нездоровий психологічний клімат.

Проблеми колективу й міжособистісних стосунків у ньому вивчали багато психологів і педагогів, зокрема О.О. Бодальов, В.М. Бехтерев, Д.Б. Ельконін, О.М. Леонтьєв, О.Р. Лурія, О.М. Лутошкін, А.С. Макаренко, В.Б. Ольшанський, В.О. Сухомлинський, В.В. Шпалинський та ін.

Як відомо, провідною діяльністю молодшого школяра є навчальна, проте у підлітка на передній план виступає спілкування, основна роль відводиться становленню системи взаємин із соціальним середовищем.

Суперечливості, притаманні віку підлітків, вимагають від учителя відповідного ставлення до учня як до дорослої людини, але одночасно підліток постійно потребує допомоги і педагогічної підтримки, що можуть бути опосередковано надані під час ігротерапії.

Ігрова терапія представляє собою взаємодію підлітків у колективі в умовах гри, коли їм надається можливість вільного самовираження з одночасним схваленням його почуттів у колективі.

Гра сприяє створенню близьких стосунків між учасниками групи, знімає напруженість, тривогу, страх перед оточуючими, підвищує самооцінку, дозволяє перевірити себе в різних ситуаціях спілкування, знімаючи небезпеку соціально значущих наслідків, що сприяє здоровому колективоутворенню.

Таким чином, групова ігротерапія допомагає підлітку підвищити самооцінку і розвинути потенційні можливості, зняти внутрішні конфлікти, агресивні тенденції, сприяє колективоутворенню.

Соседние файлы в папке Дейниченко Г.В.,Охріменко А.В