Скачиваний:
6
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
14.7 Кб
Скачать

Роль шкільної форми у формуванні дисципліни.

Ю.І. Плюсніна, В.І. Смагін

Шкільна форма має багату історію і є частиною відображення політико-економічної формації та світогляду людей, що живуть в окрему епоху. Історія шкільної форми в Росії. Самі молодші (від п'яти до семи років) носили кавові або коричневі плаття; від восьми до десяти  блакитні або сині; від одинадцяти до тринадцяти  сірі У СРСР в 1949 році  уведена єдина шкільна форма. Хлопчиків одягли у військові гімнастерки з коміром «стійка» сірих кольорів, дівчаток – у коричневі вовняні плаття із чорним фартухом. Піонерам покладалося носити піонерську краватку, комсомольцям  комсомольський значок.

В Америці шкільна форма обов'язкова для учнів престижних приватних шкіл. На будь-який шкільний захід поза школою діти також зобов'язані носити форму (наприклад, якщо вони виїжджають на екскурсію). Шкільна форма у Великобританії. Якоїсь спеціальної шкільної форми у Великобританії не існує. Однак існують певні мотиви й негласні правила в одязі, яким неухильно наслідують. От це й називається традицією. В Японії для більшості середніх і старших шкіл обов'язковою вважається шкільна форма. Шкільна форма хлопчика являє собою білу сорочку й темні піджак і штани. Шкільна форма дівчинки – синю спідничку в складку, піджачок на білій блузочці й білі гольфи в будь-яку погоду.

Мною було проведено педагогічний експеримент в формі анкетування. В експерименті прийняли участь 65 чоловік: 40 учнів та 25 студентів першого курсу. Метою педагогічного експерименту було визначення їх ставлення до шкільної форми. Таким чином більшість відповіли, що шкільну форму вводити зовсім не потрібно. Та ванна ніяким чином не впливає на навчальний процес у школі. Абсолютно впевненим можна бути в одному: шкільна форма повинна бути більше приємною на вид і елегантною, хоча б для того, щоб діти привчалися до гарного смаку з дитинства, а не до жалоби.

Соседние файлы в папке Плюсніна Ю.І., Смагін В.І