Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тех мех ТД ІІ курс / РП Технічна механіка ТД 21.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Програма навчальної дисципліни

«ТЕХНІЧНА МЕХАНІКА»

Змістовий модуль 1. теоретичні Основи технічної механики

Тема 1. Вступ. Зміст предмету ― технічна механіка. Роль і значення механіки в техніці. Основні поняття та аксіоми статики. Механічний рух. Рівновага. Абсолютно тверде тіло. Матеріальна точка. Сила та її характеристики. Система сил. Еквівалентні сили. Рівнодійна і зрівноважувальні сили. Аксіоми статики. Вільне і невільне тіло. В’язі та їх реакції.

Тема 2. Плоска система сил. Плоска система збіжних сил. Поняття про збіжні сили на площинні. Геометричний засіб визначення рівнодійної. Проекції сил і рівнодійної системи сил на вісь. Рівняння рівноваги. Теорема про три непаралельні сили, що знаходяться в рівновазі.

Плоска система довільно розміщених сил. Пара сил та її характеристики. Додавання пар, що лежать в одній площині. Умова рівноваги пар. Момент сили відносно точки. Зведення сили і системи сил до однієї точки. Головний вектор і головний момент плоскої системи довільно розташованих сил. Рівняння рівноваги. Раціональний вибір центра моментів при розв’язуванні задач.

Тема 3. Центр ваги тіла. Поняття про центр паралельних сил. Формули координат центра тяжіння твердого тіла. Формули координат центра тяжіння об’єму, площі, статичний момент площі. Положення центра тяжіння простих геометричних фігур і перерізів прокатних профілів. Центр ваги складних плоских фігур. Методи визначення центрів тяжіння симетричних тіл.

Тема 4. Кінематика. Поняття руху та види рухів (прямолінійний, обертальний, криволінійний). Кінематичні рівняння руху. Траєкторія, шлях, швидкість, прискорення. кінематика обертального руху.

Складний рух точки. Абсолютний, відносний, переносний рух точки. Швидкість та прискорення точки в складному русі. Рівняння плоско-паралельного руху. Плани швидкостей і прискорень.

Рух вільного твердого тіла в загальному випадку. Розкладання цього руху на складові рухи. Теорема додавання швидкостей для точки в загальному випадку. Прискорення Коріоліса.

Тема 5. Динаміка. Основні закони динаміки. Диференціальні рівняння руху матеріальної точки. Кількість руху, імпульс сили. Робота, потужність. Закон збереження механічної енергії. Момент інерції. Основний закон динаміки обертального руху. Робота та потужність при обертальному русі.

Динаміка плоского руху тіла. Принцип Деламбера.

Тема 6. Основні поняття опору матеріалів. Розтяг (стискання)

Поняття про пружну та пластичну деформації. Міцність, жорсткість, основні гіпотези та припущення. Брус. Метод перерізів. Внутрішні силові фактори. Види навантажень. Напруження повне, нормальне, дотичне.

Деформація розтягування (стискання). Поздовжні сили та їх епюри, напруження в плоских перерізах та їх епюри. Поздовжня та поперечна деформації при розтягуванні (стисканні). Закон Гука. Модуль пружності. Коефіцієнт Пуасона. Побудова епюр деформацій.

Механічні характеристики міцності. Граничне напруження. Коефіцієнт запасу міцності. Допустиме напруження. Три види розрахунків на міцність.

Тема 7. Кручення. Поняття про чистий зсув. Закон Гука при зсуві. Крутні моменти та їх епюри. Кутові переміщення. Критерії жорсткості при крутінні. Полярний момент опору круга. Розрахунок на міцність та жорсткість. Побудова епюр крутних моментів, максимальних дотичних напружень та кутових переміщень.

Тема 8. Згин. Основні поняття та визначення. Класифікація видів згину. Поперечні сили і згинаючі моменти. Епюри згинаючих моментів при навантаженні бруса, зосередженими силами і моментами. Кривизна осі бруса. Нормальні напруження при згині. Осьові моменти опору простих перерізів. Раціональні форми простих перерізів. Розрахунок на міцність при згині.

Змістовий модуль 2. « Прикладна механіка»

Тема 9. Механізми в сучасній техніці. Важільні механізми. Кінематичне дослідження. Кулачкові механізми. Аналіз і синтез кулачкових механізмів. Епіциклічні механізми. Призначення, галузі застосування, кінематика.

Тема 10. Основні поняття про передачі.

Призначення передач, їх класифікація. Кінематичні та силові характеристики і співвідношення в передачах. Основні характеристики передач.

Фрикційні передачі. Загальні відомості. Достоїнства. Недоліки. Пасові передачі. Загальні відомості. Достоїнства. Недоліки. Кінематичний розрахунок. Критерії працездатності. Ланцюгові передачі. Загальні відомості. Достоїнства. Недоліки. Критерії працездатності. Передача гвинт – гайка.

Тема 11. Зубчаті передачі.

Будова. Принцип роботи. Достоїнства, недоліки. Основні кінематичні характеристики. Кінематичний і геометричний розрахунок прямозубих циліндричних передач. Поняття про не прямозубі конічні передачі.

Черв’ячні передачі. Принципи роботи. Класифікація. Достоїнства та недоліки. Кінематичний та геометричний розрахунок.

Редуктори. Загальні відомості і призначення. Основні типи редукторів.

Тема 12. Вали та осі. Підшипники. Вали та осі. Загальна характеристика, класифікація. Елементи конструкції. Розрахунок валів та осей.

Підшипники. Види руйнування і критерії працездатності підшипників ковзання. Підшипники кочення. Загальні відомості. Види руйнування і критерії

працездатності. Основи розрахунку на довговічність.

Тема 13.Муфти. Призначення та класифікація муфт. Основні та додаткові функції. Некеровані муфти: глухі (втулкові та фланцеві), пружинні (втулково-пальцеві, з пружним елементом в вигляді зірочки), жорсткі компенсуючи (кулачково-дискові, зубчасті, ланцюгові, шарнірні).

Керовані муфти: кулачкові, фрикційні (дискові та конусні). Самокеровані муфти: відцентрові, обгінні запобіжні, з незруйнованими та руйнованими елементами.

Тема 14. З’єднання деталей. Нероз’ємні з’єднання. Класифікація. Порівняльна характеристика. Формули для розрахунку на міцність заклепочних та зварних з’єднань. Роз’ємні з’єднання. Класифікація. Поняття про розрахунок різьбових та шпонкових з’єднань.

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Структура залікового кредиту дисципліни

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

Денна форма,

у тому числі (к-ть годин)

Заочна форма.

у тому числі (к-ть годин)

Усього

лекції.

лаб.

роб.

ср.

роб

Усього

лекції

лаб.

роб.

сам.

роб.

Модуль 1.

Змістовий модуль 1.

Тема І.Вступ. Зміст предмету ― технічна механіка.

4

2

-

2

4

2

-

2

Тема 2.Плоска система сил.

12

2

4

6

12

-

2

10

Тема 3. Центр ваги тіла.

4

-

2

2

4

-

-

4

Тема 4. Кінематика.

12

2

4

6

12

-

2

10

Тема 5. Динаміка

12

2

4

6

12

-

-

12

Тема 6. Основні поняття опору матеріалів. Розтяг

9

2

2

5

9

2

2

5

Тема 7.Крутіння.

7

-

-

7

7

-

-

7

Тема 8. Згин.

10

2

2

6

10

-

-

10

Усього за 1 змістовий модуль

70

12

18

40

70

4

6

60

Тема9. Механізми в сучасній техніці.

8

2

-

6

8

-

-

8

Тема10. Основні поняття про передачі. Пасові та ланцюгові передачі.

10

2

2

6

10

2

-

8

Тема11.Зубчаті передачі.

16

2

6

8

16

-

2

14

Тема12.Вали та осі. Підшипники

8

2

-

6

8

-

-

8

Тема 13.Муфти.

6

2

-

4

6

-

-

6

Тема 14. З’єднання деталей.

6

-

-

6

6

-

-

6

Усього за 2 змістовий модуль

54

10

8

36

54

2

2

50

Модуль 2

ІНДЗ

20

20

20

-

-

20

Всього

144

22

26

96

144

6

8

130

Соседние файлы в папке Тех мех ТД ІІ курс