Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Narodni_promisli / лекції / 1_семестр / лекція №4.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
45.2 Кб
Скачать

Виготовлення виробів із соломи

Виготовленню господарських та художніх виробів передувало широке використання соломи в господарстві для влаштування покрівлі, утеплення стін тощо. Пізніше із соломи почали виготовляти тару для зберігання зерна, кошики, господарські сумки, хлібниці, килимки, капелюхи, різноманітні художні вироби (фігурки людей, звірів та птахів, ляльки, декоративні панно, прикраси до свят тощо).

Виготовлення виробів прошивним способом. Кіски із соломи прекрасний матеріал для розширення асортименту виробів із соломи. Зшиваючи їх вручну або на машині, можна виготовити декоративні килимки чи панно, жіночі сумки та капелюхи, інші вироби. Поєднуючи прошивну технологію з’єднання стрічок з аплікацією, застосовуючи різнокольорову солому, отримують різноманітні кольорові ефекти, що збагачує декоративне рішення виробу

Прошивна технологія передбачає способи з’єднання кісок у стик, уступом, площиною, які застосовують залежно від виробу. Зшивання «у стик» виконують вручну; уступом – вручну і на швейних машинах; площиною – вручну, на швейній машині і комбіновано. Останнє застосовують при виготовленні декоративних панно. Перед зшиванням плетену кіску треба зволожити протягом 5 хв. При її натягуванні у процесі зшивання розмір виробу зменшується, а якщо кіску запускати – збільшується. Під час роботи рекомендується користуватися наперстком. Після зшивання виріб вирівнюють, постукуючи по його поверхні дерев'яним молотком або прасуючи на шаблоні-болванці через вологу тканину.

У виробничих умовах застосовують преси з пропарюванням і сушінням. Пресування із сушінням закріплює розмір і форму виробу, надає йому товарного вигляду. Воно незамінне при виготовленні головних уборів прошивним способом із солом’яної кіски.

Виготовлення напівсферичних виробів – хлібниць, різних тарілей, жіночих сумок, капелюхів із плоских кісок починають з укладання їх на площині у вигляді спіралі з уступом (накладкою) на попередній виток в 4–6мм та їх пришивання. При цьому досягають достатньої міцності виробу.

Соседние файлы в папке 1_семестр