Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куз-Омел_Педагогика_С_52_65.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
193.54 Кб
Скачать

1.3.3. Акселерація та ретардація

У процесі розвитку дитини спостерігається явище акселе­рації (від лат. acceleratio — прискорення), що проявляється у прискоренні фізичних процесів, зокрема росту, ваги, статевого дозрівання. Є декілька гіпотез виникнення цього явища. На­уковий інтерес становлять такі.

Геліогенна теорія пояснює прискорення фізичного розвитку дітей підвищенням впливу на їх організм променів сонця.

Теорія урбанізації пов'язана з розвитком міст, куди мігрує все більше сільського населення. Умови життя в місті більш комфортні, що і здійснює позитивний вплив на ріст організму.

Теорія гетерозії (від гр. heteroiosis — зміни, перетворення) пояснює процес акселерації деяким стиранням соціальних, релі­гійних, національних і кастових кордонів, а звідси і поширення тенденції шлюбів між людьми різних національностей, навіть рас. А це породжує певні зміни, генетичні перетворення.

Теорія комфортності. Процес соціально-економічного роз­витку в умовах науково-технічного прогресу характеризуєть­ся поліпшенням умов економічного життя людей (харчуван­ня, побуту, медичного, обслуговування та ін.). Такі фактори не могли не здійснювати позитивного впливу на фізичний розви­ток дітей.

Теорія опромінювання. Згідно з нею процеси розщеплення атомних ядер, атомна енергетика призвели до збільшення раді­аційного фону на землі щодо природного. Радіація у помірно-допустимих дозах також позитивно впливає на прискорення біологічних процесів на клітинному рівні.

Для пояснення явища акселерації навряд чи можна надати перевагу одній з названих гіпотез. Очевидно, варто зважати ще й на інші чинники.

Поряд з явищем акселерації протилежним у розвитку ди­тини є ретардація — відставання дітей у розвитку, що зумов­люється порушенням генетичного механізму спадковості, нега­тивним впливом на процес розвитку, починаючи з моменту за­родження, канцерогенних речовин, несприятливого екологічно­го середовища в цілому і зокрема перевищення природних норм радіаційного фону. Тут можна спостерігати відставання не лише у фізичному, але й у психічному розвитку.

5 7

1.3.4. Вікова періодизація дітей

Відповідно до особливостей фізичного і соціально-психічного розвитку усіх дітей поділяють на вікові групи. Для кожної віко­вої групи характерні найтиповіші особливості анатомо-фізіологічного і соціально-психічного розвитку. Вивченням цих процесів займається вікова фізіологія і дитяча психологія. Педагогіка (переддошкільна, дошкільна і шкільна) мають ефективно вико­ристовувати надбання вікової фізіології і дитячої психології.

Загальну структуру традиційного поділу дітей на вікові гру­пи подано на рис. 1.10.

Рис. 1.10. Вікова періодизація дітей

Розглянемо особливості анатомо-фізіологічного і психічного розвитку дітей певних вікових груп і врахування їх у навчаль­но-виховному процесі.

Молодший шкільний вік

Особливості анатомо-фізіологічного розвитку

Врахування у навчально-виховному процесі

1. Прискорений ріст (щорічно на 5 см); збільшується вага (щорічно на 2—2,5 кг).

1. Створювати оптимальні умови для фізичного розвитку (забезпечен­ня належних побутових умов, харчу­вання).

58

2. Збільшується окружність грудної клітки, але через недостатність роз­витку м'язів грудей дихання приско­рене і поверхневе.

2. Передбачати невелике наванта­ження на фізичну сферу, уникати надмірних фізичних вправ.

3. Маса серця у співвідношенні до маси тіла наближається до дорослих (4 г на 1 кг), але пульс прискорений (84—90 ударів на хв проти 70—72 ударів у дорослих); забезпечення тіла кров'ю достатнє.

3. Не включати дітей в інтенсивну фізичну діяльність; передбачати часті перерви між фізичною і розумовою діяльністю.

4. Серце залишається легкозбудливим, спостерігається аритмія під впливом незначних зовнішніх по­дразників; у крові є нестача гемо­глобіну (70—74 % проти 80 %).

4. Оберігати від надмірних фізичних і психічних збуджень; розумно чергу­вати різні види діяльності з відпочин­ком.

5. М'язи тіла ще слабкі, особливо спини.

5. Уникати надмірних навантажень на м'язи.

6. Кістки скелета слабкі, податливі, що може призвести до деформацій, викривлення хребта; затримується розвиток грудної клітки.

6. Ретельно добирати робоче місце, стежити за правильною поставою за партою, столом; залучати до вико­нання спеціальних вправ.

7. Завершується анатомічне форму­вання головного мозку, але у функ­ціональному плані він ще слабкий.

7. Включати дітей у систематичні різноманітні заняття, які б позитивно впливали на розвиток мозку, форму­вання його функціональних особли­востей

Особливості психічного розвитку

Урахування у навчально-виховній роботі

1. Недостатнє керівництво власною поведінкою.

1. Постійно коригувати діяльність дітей (ігрову, навчальну, побутову).

2. Прагнення ретельно виконувати вимоги вчителя.

2. Чітко і зрозуміло визначати види діяльності, методи і прийоми дій; заохочувати за правильне і дбайливе виконання дій.

3. Наявність конкретно-образного мислення.

3. Широко використовувати малюн­ки, предмети, образні засоби навчання.

4. Недостатньо сформовані процеси сприйняття, уваги (переважає ми­мовільна увага).

4. Вчити учнів зосереджувати увагу на конкретній діяльності, певних предметах; змінювати види діяль­ності через 5 —10 хв.

59

5. Схильність до механічного вико­нання завдань, вивчення навчального матеріалу.

5. Здійснювати спеціальні вправи для формування уміння виділяти головне, суттєве, аналізувати явища, процеси.

6. Схильність до гри у різних сферах діяльності.

6. Підтримувати і заохочувати ігрову діяльність дітей; включати їх у різні види ігор, особливо ситуативні; ши­роко використовувати дидактичні ігри.

7. Спостерігається формальне став­лення до навчання.

7. Заохочувати різноманітні види навчальної діяльності на рівні глас­ності.

8. Починають формуватися нав­чальні інтереси.

8. Розширювати коло пізнавальних інтересів дітей на уроках і в позауро-чній діяльності; залучати вихованців до різних видів діяльності, зважаючи на інтереси.

Середній шкільний вік

Особливості анатомо-фізіологічного розвитку

Урахування у навчально-виховній роботі

1. Прискорений ріст кінцівок.

1. Зважати на цей закономірний про­цес, не дорікати за деяку незібраність, незграбність; дбати про інтенсивне харчування.

2. Відставання у розвитку м'язової системи, тазової частини, грудної клітки.

2. Забезпечувати посильне комплекс­не навантаження на певні групи м'я­зів, стимулюючи розвиток їх.

3. Недостатня координація рухів.

3. Включати вихованців у систему виконання специфічних вправ для узгодження координації рухів усіх частин тіла.

4. Трубчасті кістки швидко ростуть у довжину, а м'язи відстають у своєму розвитку.

4. Оберігати вихованців від травм; спо­нукати до занять фізичними вправами у системі ігрової діяльності, які б сприя­ли розвитку м'язової частини тіла.

5. Спостерігається активний ріст серця (у два рази проти 1,5 разового росту ор­ганізму в цілому); судини не встигають за ростом маси серця, дещо вузькі, що призводить до підвищення тиску.

5. Дбати про посильність фізичних вправ, трудових завдань; чергувати види фізичної діяльності з відпочин­ком; постійно контролювати функціо­нування серцево-судинної системи.

60

6. Розпочинається статеве дозрівання.

6. Ретельно враховувати зміни в ор­ганізмі підлітків у всіх сферах їхньої діяльності; зважати на суперечності, що виникають між прискоренням у статевому розвитку і відставанням у соціально-психічному розвитку.

Особливості соціально-психічного розвитку

Урахування у навчально-виховній роботі

1. Триває розвиток і становлення психіки.

1. Постійно включати у нові види навчальної і позанавчальної діяльності.

2. Формуються моральні переконання.

2. Цілеспрямовано працювати над формуванням почуттів і переконань, усвідомленням морально-духовних якостей особистості.

3. Виробляється новий динамічний стереотип.

3. Включати п нові види діяльності, озброювати вміннями такої діяльності.

4. Формуються самосвідомість, само­оцінка, з'являється потреба у само­вихованні.

4. Спонукати до аналізу і самооцінки власної діяльності; підтримувати прояви самоутвердження, самооцін­ки; забезпечити тактовне керівництво самовихованням.

5. З'являється активність, ініціатив­ність, життєрадісність.

5. Включати в різноманітні колек­тивні форми діяльності, підтриму­вати ініціативність, активність, за­охочувати до таких видів діяльності.

6. Проглядається почуття дорослості, самостійності.

6. Всіляко підтримувати дорослість, сміливо залучати до виконання важ­ливих доручень, розвивати само­управління; не допускати принижен­ня гідності особистості.

7. Підвищується критичність стосов­но дій дорослих.

7. Об'єктивно і терпляче ставитись до прояву критичності; власною поведін­кою не давати приводу до стимулю­вання критичності з боку вихованців.

8. Розвиваються абстрактне мислен­ня, аналітико-синтетична діяльність мозку, логічна пам'ять.

8. У навчальній діяльності спонукати до аналізу та синтезу певних явищ і процесів, розвивати логічно мислен­ня; вчити правил логічного мислення.

61

9. Розвивається творча уява.

9. Залучати до різноманітних видів пізнавальної діяльності, які б сприяли розвитку креативності, формуванню творчих умінь.

10. Розширюється й утверджується інтерес до окремих навчальних дис­циплін.

10. Всіляко підтримувати пізнаваль­ний інтерес, заохочувати до улюбленої діяльності.

11. З'являється почуття закоханості.

11. Об'єктивно ставитися до появи цих почуттів; формувати почуття чис­того кохання, відповідальності за свої вчинки; оберігати від впливу негативних чинників на взаємини між особами протилежних статей.

12. Виявляється потяг до самоутвер­дження в соціальному середовищі.

12. Заохочувати прагнення самоутвер­дження; орієнтувати на соціальне ут­вердження через корисні дії: давати індивідуальні доручення, які б задо­вольняли такі прагнення; застерігати від утвердження через негативні дії і вчинки (паління, вживання алкого­лю, наркотиків, лихослів'я та ін.).

Старший шкільний вік

Особливості анатомо-фізіологічного розвитку

Урахування у навчально-виховній роботі

1. Завершується статеве дозрівання.

1. Виявляти позитивно ставлення до процесу закоханості, нових взаємин між юнаками і дівчатами; підвищувати ува­гу до питань статевого виховання.

2. Сповільнюється ріст тіла, окрес­люється пропорційність.

2. Визначати достатнє фізичне наван­таження, залучати до активної фізич­ної діяльності (спорт, праця).

3. Продовжується окостеніння скеле­ту, але м'язи дещо відстають у своєму розвитку.

3. Залучати до активної м'язової ді­яльності, формувати почуття краси власного тіла.

4. Спостерігається зміцнення сили, фізичної витривалості.

4. Є змога включати у тривалу, помірно напружену діяльність (фізична праця, походи та ін.).

5. Поліпшується координація рухів.

5. Включати у специфічні види спор­ту з урахуванням анатомо-фізіологічних особливостей розвитку юнаків і дівчат.

62

6. Спостерігається оптимальне спів­відношення маси серця і тіла, крово­носних судин; частота пульсу і рівень кров'яного тиску наближаються до норми.

6. Планувати і здійснювати усі види діяльності як для дорослих людей, враховуючи індивідуальні відхилення від норми у здоров'ї вихованців.

7. Завершується розвиток центральної нервової системи, досягає високої дос­коналості друга сигнальна система.

7. Забезпечити широкий спектр залу­чення вихованців до активної розумо­вої діяльності, розвивати логічне мис­лення.

Особливості соціально-психологічиого розвитку

Урахування у навчально-виховній роботі

1. Психіка досконала.

1. Широке залучення до різних видів розумової діяльності.

2. Виробляється новий динамічний стереотип.

2. Зважати на дорослість, змінювати стиль спілкування ("Якомога більше поваги до особистості і вимог до неї").

3. Підвищується інтерес до певних видів діяльності.

3. Всіляко підтримувати інтереси, розвивати їх, залучати вихованців не лише до навчальної діяльності, а й до позакласних та позашкільних вихов­них заходів.

4. Виявляється свідоме ставлення до праці.

4. Допомагати у виборі виду діяль­ності та конкретної професії.

5. Структуруються абстрактне мис­лення, логічна пам'ять, творча уява, відчуття краси і завершується їх фор­мування.

5. У навчальному процесі вдаватися до логічного структурування навчаль­ного матеріалу, активізувати само­стійну навчальну діяльність; включа­ти у різні види творчої діяльності.

6. Чітко проглядається постійність інтересів.

6. Постійно підтримувати доцільні інтереси; заохочувати до їх розширен­ня; оберігати від руйнівних впливів негативних чинників.

7. Міцніє безкорислива дружба.

7. Спонукати до прояву моральної цінності дружби; допомагати ово­лодівати вміннями спілкування.

8. Виявляються критичність мислен­ня, проникнення у сутність явищ і процесів.

8. Формувати у вихованців кри­тичність мислення, науковість і об'єктивність оцінки певних явищ; виховувати толерантність мислення, демократичність спілкування.

63

9. Підвищується інтерес до світоглядних аспектів життєдіяльності.

9. Через систему навчальних дис­циплін і позакласну діяльність актив­но формувати науковий світогляд.

10. Виявляється інтерес до вибору професійної діяльності.

10. На науковій основі забезпечувати системність у наданні допомоги в до­цільному виборі майбутньої професії з урахуванням анатомо-фізіологічних і психічних можливостей.

11. Підвищується інтерес до мораль­но-духовних цінностей.

11. Систематично і цілеспрямовано формувати інтерес до моральних вар­тостей на засадах загальнолюдських і національних цінностей як найвищо­го виховного ідеалу.

Література

  1. Концепція національного виховання // Початкова шко­ла. — 1995. — № 2. — С 48—52.

  1. Дубинин Н.П. Что такое человек. — М.: Мысль, 1983.

  1. Костюк Г.С. Развитие и воспитание // Общие основы педагогики / Под ред. Ф.Ф. Королева, В.Е. Гмурмана. — М.: Высш. шк., 1967.

  1. Фіцула М.М. Педагогіка. — К.: Академія, 2000.

Завдання для самостійної роботи

1. Користуючись навчальними посібниками з вікової фізіології та дитячої і педагогічної психології, випишіть особливості

анатомо-фізіологічного і психічного розвитку дітей молодшого, середнього і старшого віку (в ліву колонку) та педагогічні ви­моги до врахування кожної особливості у навчально-виховно­му процесі (у праву колонку).

  1. Наведіть 2—3 приклади впливу соціального середовища на розвиток особистості дитини.

  2. Проаналізуйте процеси власного розвитку і вкажіть на прояви соціального успадкування.

64

Завдання для самоконтролю

1. Що ви розумієте під формуванням особистості? Із пропонованих відповідей оберіть правильну, довівши помилковість інших.

A. Кількісні зміни, які відбуваються в організмі людини.

Б. Становлення людини як соціальної особистості, яке відбуваєть­ся у процесі розвитку і виховання.

B. Якісні зміни організму, які відбуваються у процесі його розвитку. Г. Правильної відповіді немає.

2. Який зміст ви вкладаєте у поняття "спадковість"? Виберіть правильну відповідь, довівши помилковість інших.

A. Біологічні задатки, які служать основою для розвитку індивідуальних фізичних здібностей людини.

Б. Спадковість є тим соціальним досвідом, який батьки переда­ють своїм дітям.

B. Здібності до різних видів психічної діяльності.

Г. Спадковість це усі ті якості характеру, які дитина отри­мує від батьків на генному рівні. Д. Правильної відповіді немає.

3. Чи є здібності людини вродженими? Виберіть правильну відповідь, довівши помилковість інших.

A. Без сумніву. Людина народжується з різними здібностями. У генній структурі зафіксовано прояви здібностей кожної людини.

Б. Людина народжується, маючи певні здібності, які були харак­терні для батьків.

B. Здібності це психічні якості людини, які формуються після її народження. Людина народжується з набором потенційних можливостей формування здібностей. У їх становленні, розвитку провідну роль відіграє середовище, виховання і діяльність людини.

Г. Здібності людини не можна віднести до вроджених якостей. Вони формуються протягом всього життя. Якості здібностей цілком залежать від соціальних умов існування особистості.

Д. Правильної відповіді немає.

  1. У чому сутність понять "людина", "особистість", "індивіду­альність", "розвиток"?

  2. Що таке акселерація, у чому вона проявляється і які причини цього явища?

  3. У чому полягає сутність соціологізаторської концепції розвитку людини?

  4. Розкрийте сутність біологізаторської концепції розвитку лю­дини?

  5. У чому полягає сутність генно-соціальної концепції розвитку людини?

65

9. Дайте характеристику особливостей анатомофізіологічного і соціально-психічного розвитку дітей молодшого шкільного віку та врахування їх у навчально-виховному процесі.

10. Дайте характеристику особливостей анатомофізіологічного і соціально-психічного розвитку дітей середнього шкільного віку та врахування їх у навчально-виховному процесі.

11. Дайте характеристику особливостей анатомофізіологічного і соціально-психічного розвитку дітей старшого шкільного віку та врахування їх у навчально-виховному процесі.

12. Назвіть основні фактори, які мають вирішальний вплив на розвиток людини. Назвіть цифру, до якої сходяться лінії обраних вами факторів.