Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куз-Омел_Педагогика_С_66_75.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
186.88 Кб
Скачать

1.5. Система освіти в україні

Кожна держава, дбаючи про свій народ, його добробут і перс­пективи розвитку, створює специфічні соціальні інститути, які мають безпосередньо займатися освітою і вихованням підро­стаючого покоління.

Поняття системи освіти, її структура. Прин­ципи освіти в Україні. Завдання закладів освіти. Управління системою освіти в Україні. Літерату­ра. Завдання для самостійної роботи. Завдання для самоконтролю.

1.5.1. Поняття системи освіти, її структура

Система освіти — це сукупність навчально-виховних та куль­турно-освітніх закладів, які відповідно до Конституції та інших законів України здійснюють освіту і виховання її громадян. Структура і доцільність створеної в державі системи освіти ха­рактеризують її міцність і перспективність розвитку.

У статті 53 Конституції України зазначено, що "держава за­безпечує доступність і безплатність дошкільної, повної загаль­ної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, по­вної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання" 1.

Завдання системи освіти, її структура визначаються Законом України "Про освіту", Законом України "Про загальну середню освіту", Законом України "Про вищу освіту", Національною док­триною розвитку освіти 2, іншими правовими актами. Зокрема в Законі "Про освіту" зазначено: "Система освіти складається із закладів освіти, наукових, науково-методичних установ, науково-виробничих підприємств, державних і місцевих органів управ­ління освітою та самоврядування в галузі освіти" 3.

1 Конституція України. — К.: Українська правнича фундація, 1996. — С 16.

2 Національна доктрина розвитку освіти //Освіта України. — 2002. — 23квітня.

3 Закон України "Про освіту" //Освіта. — 1996. — 21серпня.