Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UNT_praktika_Robocha_prgrama.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет

імені В.Г. Короленка

ФАКУЛЬТЕТ ФІЛОЛОГІЇ ТА ЖУРНАЛІСТИКИ

КАФЕДРА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з науково-педагогічної роботи

______________________ Б.В. Год

Погоджено із методичною комісією

факультету

Голова комісії _______ С. П. Галаур

(підпис) (прізвище, ініціали)

Рекомендовано до затвердження

на засіданні кафедри української мови

та української літератури

18 травня 2012 року протокол №15

Зав. кафедри___________ М.І. Степаненко

РОБОЧА ПРОГРАМА

З ФОЛЬКЛОРНО-КРАЄЗНАВЧОЇ ПРАКТИКИ

Галузь знань: 0203.Гуманітарні науки

Напрям підготовки: 6.020303

Філологія. Українська мова і література

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Укладач: доц. Н.І.ЗІНЧЕНКО

Полтава

2012 Пояснювальна записка

Український народ протягом століть створив величезний пам’ятник національної культури надзвичайно витонченої краси — фольклор. Це одне із найцінніших його надбань, у якому відбивається історія, побут народу, його філософія, етика, життєвий досвід. Український фольклор — то живий голос далеких предків. Продовж віків фольклор як колективне явище викристалізував народне розуміння краси і моралі, головних життєвих цінностей, народні погляди на найрізноманітніші сфери буття і діяльності людини. Вивчення фольклору важливе і необхідне, адже дає характеристику епохи, у якій він був створений, розкриває погляди народу на певні явища життя, розвиток самосвідомості українців, їх національної гідності. Осмислення минулого нашого народу — запорука формування духовності суспільства, зокрема молодого покоління.

Про непересічне фольклору у формуванні майбутнього вчителя писали українські вчені-педагоги С.Баклажченко, О.Виховський, Й.Возовий, М.Дмитрук, А.Лазаріс, О.Лотоцький, С.Сірополко, Я.Чепіга. Наголошуючи на важливості підготовки спеціалістів-збирачів фольклору, М.С.Грушевський писав: „Треба зберегти для будучого досліду якнайбільше фольклорного матеріалу... При науково-дослідних кафедрах історії, літератури і краєзнавства повинні бути заведенні секції фольклору матеріальної культури, щоб підготувати дослідні сили у цій сфері. По різних вищих школах, а особливо по інститутах народної освіти повинні бути заведенні курси етнографії й історії матеріальної культури, щоб розвинути інтерес до цих дисциплін серед людей, яким доведеться працювати безпосередньо серед народу, або мати діло з сільською молодіжжю” / Грушевський М.С. Береження і дослідження побутового і фольклорного матеріалу як відповідальне державне завдання // Україна. — 1925. — №5. — С.6-12 /.

Вивчення курсу „Українська усна народна творчість”, що розпочинається у першому семестрі, завершується фольклорно-краєзнавчою практикою, передбаченою навчальним планом у кінці ІІ семестру. Термін практики — 5 днів.

Мета практики — заохотити студентів-філологів до пошукової роботи, прилучити їх до української народної культури, виховувати на її традиціях формування особистості вчителя національної школи. Фольклорне виховання — серцевина національного виховання, тому безпосереднє ознайомлення студентів під час пошукової роботи з народною творчістю, спостереження за процесом його побутування сприяє вихованню національної свідомості та патріотизму.

Пошукова народознавча робота зі студентами першого курсу філологічного факультету має завдання:

  • навчальне — розширення і поглиблення знань студентів із фольклору;

  • професійне  вироблення у студентів навичок фольклориста-збирача;

  • наукове — озброєння студентів навичками, технологією ведення наукового дослідження, уміння спостерігати, записувати фольклор, систематизувати його.

Успішне проведення практики залежить від її організації, методики збирання і оформлення фольклорного матеріалу, а також від того, наскільки широко вони ознайомилися з історією населеного пункту, його життям, розвитком культури та освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]