Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат 2 з ПФ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

16

Міністерство освіти і науки України

Полтавський педагогічний університет ім. В. Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра психології

Реферат з психофізіології на тему: «ЕЕГ дослідження процесів відчуття та сприймання»

студентки групи ПП-112

Мельник Альбіни Олександрівни

Полтава

2014 Зміст

Вступ________________________________________________ 3

Розділ 1 Загальна характеристика відчуття та сприймання____4

1.1. Загальна характеристика відчуття _____________________4

1.2. Загальна характеристика сприймання __________________8

Розділ 2ЕЕГ дослідження процесів відчуття та сприймання ___11

2.1. ЕЕГ дослідження процесу сприймання __________________11

2.2. ЕЕГ дослідження процесу відчуття ____________________13

Висновки______________________________________________ 15

Список використаних джерел______________________________ 16

ВСТУП

Прогресивні зміни у національній освіті, насамперед, гуманізація навчально-виховного процесу зумовили незнаний досі попит на психологічні знання. Метою нової школи є формування та розвиток особистості учня з урахуванням його індивідуально-психологічних особливостей, здібностей, умінь.

Тривалий час основні положення вітчизняної психологічної науки базувалися на одному з ідеологічних міфів про ідеальну людину майбутнього, її формування під впливом цілеспрямованих педагогічних прийомів. При цьому ігнорувалися індивідуальність, неповторність особистості, її внутрішній потенціал самотворення "Ідеальну людину" не сформує жоден інститут. При вихованні та розвиткові дітей, і зокрема учнів, потрібно покладатися на сферу пізнавально-психологічних процесів. Адже, пізнавальна діяльність завжди розпочинається з чуттєвого відображення світу у відчуттях та сприйманні.

Людина здійснює пізнавальну діяльність, бо вона активно ставить перед собою мету, намагається її досягти. Пізнання не є пасивним процесом, воно завжди поєднане з перетворенням пізнаного. [ 5 ]

Розділ 1 Загальна характеристика відчуття та сприймання

У першому розділі подано загальна характеристика відчуття та сприймання, а саме їх основні функції, види.

    1. . Загальна характеристика відчуття

Відчуття - це психічне відображення в корі головного мозку окремих властивостей предметів і явищ у їх без­посередній дії на органи чуття людини.

Відчуття – це найпростіший психічний процес, первинна форма орієнтування живого організму в довкіллі. З відчуттів розпочи­нається пізнавальна діяльність людини. За допомогою різних аналізаторів вона відбирає, нагромаджує інформацію про об'єктив­ну реальність, власні суб'єктивні стани і на підставі отриманих вра­жень виробляє адекватні умовам способи реагування на зовнішні та внутрішні впливи. Наприклад, при впливові певних подразників на органи зору ми отримуємо відчуття білизни снігу, зеленого кольору листя; на органи смаку – відчуття солодкого або соленого; на органи слуху – відчуття голосу звуку; на органи м’язово-рухової діяльності – відчуття різних особливостей мазевої напруги.

Фізіологічною основою відчуттів є діяльність аналізатора, який складається з трьох частин: 1) периферійний відділ– рецептор (око, вухо) як трансформатор зовнішньої енергії у нервовий імпульс; 2) аферентні (доцентрові) і еферентні (відцентрові) нервові шляхи, які з’єднують рецептор з кірковим центром у мозку; 3) підкіркові і кіркові відділи мозку (мозковий центр), де відбувається перехід нервового імпульсу у факт свідомості.