Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Литература / ПособиеИнжГеол-3_раздел1_укр+.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
956.93 Кб
Скачать
    1. Практична робота 4. Характеристика техногенних ґрунтів (технічних каменів) і їхнього впливу на навколишнє середовище

Ґрунти можуть бути представлені як природними гірськими породами, так і технічними каменями (штучні ґрунти).

Поняття технічний камінь є збірною назвою мінеральної продукції, що одержується з природної мінеральної сировини промисловим способом і у великих обсягах.

Технічні камені, як і гірські породи, можуть бути моно- або полімінеральними і характеризуються певною структурою і властивостями. Якщо для гірських порід факторами, що визначають їхній склад і властивості, є геологічні умови, то для технічних порід цю роль відіграють технології. Змінюючи фізико-хімічні параметри (температура, тиск, концентрація), у процесі мінералотворення можна одержувати сполуки із заданими властивостями. У лабораторних або промислових умовах можуть бути відтворені аналоги природних мінералів (алмаз, кварц, корунд, малахіт та ін.) або створені сполуки, не виявлені в природних умовах (деякі карбіди, силіциди, нітриди). Прикладом великого сімейства штучних порід є вогнетривкі матеріали, які після служби у відповідних високотемпературних агрегатах здобувають схожість з породами, що утворилися в умовах контактного метаморфізму. Аналогом природних брекчій є бетон, різновиди якого широко використовуються в будівництві.

Частина технічних порід утворюється як побічні продукти технологічних процесів (шлаки металургійного і ливарного виробництва, паливні шлаки, шлами деяких виробництв). Потрапляючи до складу відходів підприємства, ці матеріали нерідко використовуються як ґрунтові матеріали. Специфічний склад і властивості штучних матеріалів можуть викликати нестабільність будівельних властивостей ґрунтів, до складу яких вони входять, і зміни в компонентах навколишнього середовища в результаті процесів хімічного вивітрювання нестійких у природних умовах технічних каменів.

Завдання. Дати опис представлених зразків гірських порід і технічних каменів за схемою, запропонованою викладачем. Особливу увагу приділити мінеральним новоутворенням, використовуючи для їхнього орієнтованого визначення найпростіші якісні реакції. Орієнтований порядок опису: колір, блиск, структура і розмір зерен, що складають камінь, текстура, щільність, вторинні зміни (продукти вивітрювання, контактний метаморфізм).

            1. Список літератури

1. Географічна енциклопедія України: У3-х томах. – К.: Українська енциклопедія, 1990 – 1993 рр.

2. Горное дело и окружающая среда: Учебн./Сост. С.В.Сластунов, В.Н.Королева и др. – М.: Логос, 2001.

3. Инженерная геология в примерах и задачах: Учебн.пособие/Сост. М.И. Чугай, А.В. Чебанов и др. – К.: УМКО ВО, 1990.

4. Методические указания к практическим работам по теме «Подземные воды и экзогенные геологические процессы курса инженерной литоэкологии» /Сост. Л.П. Свиренко, Е.Д. Брыгинец. – Харьков: ХИИГХ, 1993.

5. Перепелицын В.А. Основы технической минералогии и петрографии. Ч.3. – М.: Недра, 1987.

6. Программа и практические занятия по дисциплине «Литоэкология» (для студентов 3-5 курсов заочной формы обучения специальности «Экология и охрана окружающей среды»)/Сост. Л. П. Свиренко, О.Л. Штепенко, В.В.Яковлев, Д.В.Дядин. – Харьков: ХГАГХ, 2003.

7. Фролов А. В, Коротких И. В. Инженерная геология.- М.: Недра, 1990.

8. Швецов Г. И. Инженерная геология, механика грунтов, основания и фундаменты: Учебник– М.: Высш. школа, 1987.

9. Экология города: Учебник/ Под ред. Ф. В. Стольберга. – К.: Лібра, 2000.

10. Keller, E.A. 1992. Environmental Geology.- 6-th Ed. Macmillan.

Навчально-методичний посібник «Інженерно-геологічні властивості гірських порід та штучних ґрунтів» з дисципліни "Прикладна літоекологія і радіоекологія", (для студентів 3 курсу денної і 4 курсу заочної форм навчання спеціальності 7.070801 «Екологія та охорона навколишнього середовища»).

Укладачі: Свіренко Лідія Павлівна

Бригінець Катерина Данилівна

Дядін Дмитро Володимирович

Редактор: Аляб'євМ. З.

План 2004, поз. 213

Підп. до друку 5.07.04 Формат 60*80 1/16. Бумага офісна.

Друк на ризографі Умов.-друк. арк. 2,8. Обл.-вид. арк. 3,8.

Тираж 150 прим. Зам. № Ціна договірна.

ХНАМГ, 61002, Харків, вул. Революції, 12

Сектор оперативної поліграфії ІОЦ ХНАМГ

61002, Харків, вул. Революції, 12

57

Соседние файлы в папке Литература