Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_12.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
133.01 Кб
Скачать

37

ЗМІСТ

ВСТУП

Розділ 1. Економічна сутність та оцінка іншої поточної дебіторської заборгованості

1.1. Економiчний змiст та оцінка іншої поточної дебіторської заборгованості

1.2. Огляд нормативно-законодавчої бази та спеціальної літератури з досліджуваної теми

1.3. Організаційно-економічна характеристика підприємства

РОЗДІЛ 2. Облік іншої поточної дебіторської заборгованості на підприємстві

2.1. Первинний облік операцій з поточної дебіторської заборгованості

2.2. Синтетичний та аналітичний облік

2.3. Облік іншої поточної дебіторської заборгованості умовах новітніх технологій

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Становлення ринкової економіки в Україні, поява нових господарських структур різних форм власності, розвиток міжнародних економічних зв’язків зумовлюють необхідність удосконалення обліку і контролю, як складових частин економічної інформації, необхідної для управління на всіх рівнях. Одним з найбільш суперечливих питань обліку в Україні є облік дебіторської і кредиторської заборгованості. Це пов’язано з існуванням проблеми неплатежів. Суб’єкти господарювання на перший план висувають вирішення власних проблем, а вже потім виконання фінансових зобов’язань по платежах перед партнерами. Відсутність майнової відповідальності за невиконання власних договірних зобов’язань дає їм змогу ухилятись від розрахунків з партнерами. Вирішення цих проблем залежить від вдосконалення обліку і аудиту розрахунків з дебіторами та кредиторами.

Фінансове середовище зумовлює функціонування системи розрахунків, що впливає на фінансово-господарську діяльність підприємств. Такі фінансові показники як платоспроможність та ліквідність обчислюються, виходячи з облікових даних про заборгованість за розрахунками та характеризують фінансовий стан кожного окремого підприємства, впливають на рівень їхньої інвестиційної привабливості та кредитоспроможності.

Несвоєчасні розрахунки призводять до неплатежів між підприємствами як за внутрішніми, так і за зовнішніми розрахунками. Для того, щоб уникнути такої ситуації потрібно впроваджувати на підприємствах ефективну систему управління дебіторською та кредиторською заборгованістю.

Загалом з питань обліку дебіторської і кредиторської заборгованості висвітлено багато інформації в роботах таких учених, як Лігоненко Л.О., Новікова Н.М., Григорян І.В., Білуха М.Т., Бутко А.Д. та багато інших. Також існує значна кількість наукової літератури вітчизняних та зарубіжних фахівців дореволюційного, радянського і сучасного періодів.

Необхідність теоретичного обґрунтування та розробки практичних рекомендацій щодо обліку дебіторської заборгованості на підприємствах обумовили вибір даної теми роботи.

Метою роботи є обґрунтування теоретичних та розробка практичних завдань обліку і аудиту розрахунків з іншими дебіторами на підприємствах з урахуванням досвіду країн з ринковою економікою та вимог українського законодавства.

У роботі планується вирішити такі завдання:

- узагальнити природу економічної сутності розрахунків з різними дебіторами.

- розробити заходи щодо вдосконалення організації обліку розрахунків з різними дебіторами на підприємстві

- дослідити бухгалтерську звітність та її застосування в аналітичному обліку розрахунків з іншими дебіторами .

Об’єктом дослідження даної роботи є фінансово-господарська діяльність підприємства ПАТ «РОСС».

Предметом дослідження є облік, аналіз і аудит розрахунків з іншими дебіторами.

Розділ 1. Економічна сутність та оцінка іншої поточної дебіторської заборгованості

1.1. Економiчний змiст та оцінка іншої поточної дебіторської заборгованості

Інша дебіторська заборгованість - це поточна дебіторська заборгованість з різними дебіторами за виданими авансами, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодування завданих збитків, за позиками кредитних спілок та за іншими операціями. (рис. 1.1).

Порядок виникнення, документальне оформлення та порядок погашення іншої дебіторської заборгованості наведено на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Склад іншої поточної дебіторської заборгованості

1.2. Огляд нормативно-законодавчої бази та спеціальної літератури з досліджуваної теми

При організації бухгалтерського обліку заборгованостей та забезпечень необхідно використовувати наступні нормативні документи, що діють на Україні:

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» № 996-XIV від 16.07.1999 року , із змінами і доповненнями, внесеними  Законами України від 11 травня 2000 року № 1707-III, від 8 червня 2000 року № 1807-III,  від 22 червня 2000 року № 1829-III

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звіт­ність в Україні» визначає правові принципи регулювання, організа­ції, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні. Крім того в ньому визначено такі поняття, як «зобов'язання». Відповідно до Закону України № 996 від 16.07.1999 року підприємство (організація) самостійно визначає облікову політику на рік, де відображаються основні засади організації та ведення обліку на підприємстві.

План рахунків бухгалтерського обліку підприємств, організацій та установ, затверджений наказом Міністерства фінансів України № 291 від 30.11.1999 р.

План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств і організацій та Інструкція № 291 про його застосування встановлюють позначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність та рух активів, капіталу, зобов'язань і фактів фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (крім банків та бюджетних установ) незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності.

План рахунків бухгалтерського обліку є переліком рахунків і схем реєстрації і групування на них фактів фінансово-господарської діяльності (кореспонденція рахунків) у бухгалтерському обліку. Згідно Інструкції №291 для обліку зобов'язань призначений клас 5 «Довгострокові зобов'язання» і 6 «Поточні зобов'язання» Плану рахунків, склад яких відповідає структурі довгострокових та поточних зобов'язань.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №10 «Заборгованість», затверджений приказом Міністерства фінансів України №237 від 08.10.99 р.

Положення (стандарт) визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансовій звітності.

Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі - підприємства) незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №11 «Зобов`язання», затверджений приказом Міністерства фінансів України №20 від 31.01.2000 р.

Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних цінностей, грошових коштів та документів, розрахунків, затверджена приказом Міністерства фінансів України №69 від 11.08.94 р.

Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене приказом Міністерства фінансів України №88 від 24.05.95 р.

Податковий кодекс України №2755-VI від 02.12.2010 року.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства

Інструкція по бухгалтерському обліку податку на додану вартість, затверджена приказом Міністерства фінансів України №141 від 01.07.97 р.

Норми витрат на командирування у межах України та за кордон, затвердженні приказом Кабінету Міністрів України №10 від 5.01.98 р., з наступними змінами та доповненнями

Інструкція №7 «Про безготівкові розрахунки у господарському обороті України», затверджена постановою №204 від 02.08.96 р., з наступними змінами та доповненнями.

Закон України «Про обіг векселів в Україні» №364ІV від 25.12.02р.

Цей Закон визначає особливості обігу векселів в Україні, який полягає у видачі переказних та простих векселів, здійсненні операцій з векселями та виконанні вексельних зобов'язань у господарській діяльності, відповідно до Женевської конвенції 1930 року, якою запроваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі, з урахуванням застережень, обумовлених додатком II до цієї Конвенції, та відповідно до Женевської конвенції 1930 року про врегулювання деяких колізій законів про переказні векселі та прості векселі, Женевської конвенції 1930 року про гербовий збір стосовно переказних векселів і простих векселів.

Закон України «Про лізинг» від 14 січня 1999 року N 394-XIV.

Цей Закон визначає поняття лізингу, а також загальні правові та економічні засади його здійснення.

Перелік основних нормативних актів, які регулюють дебіторську заборгованість наведена в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Нормативно-законодавчі акти, які регулюють дебіторську заборгованість

Найменування документу

Призначення документу

П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість», затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. №290

Визначається формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та розкриття її у фінансової звітності.

П(С)БО 11 «Зобов’язання», затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 № 20

Визначає методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про зобов’язання та її розкриття у фінансовій звітності

1.3. Організаційно-економічна характеристика підприємства

В процесі написання роботи базовим підприємством стало ПАТ «РОСС», створене згiдно Закону України «Про приватизацiю майна державних пiдприємств» та вiдповiдно до Законiв України «Про цiннi папери та фондовий ринок», «Про акцiонернi товариства», Цивiльного i Господарського кодексiв України. Як акцiонерне товариство, ПАТ «РОСС» було зареєстроване 20.01.1995р. Виконавчим комiтетом Харкiвської мiської ради. 

Пiдприємство має наступну органiзацiйну структуру:

  • адмiнiстративно-управлiнський склад,

  • вiддiли постачання та збуту,

  • конструкторський та технологiчний вiддiли,

  • цехи з виробництва та допомiжнi з їх ремонту та обслуговування,

  • транспортний відділ,

  • вiддiл охорони та iншi.

ПАТ «РОСС» має своє Дочiрне пiдприємство в м.Бєлгород - ТОВ «РОСС», ДП «Ровiнькiвськiй завод вертсатних вузлiв» м. Ровiньки Луганської областi. Останнi змiни в органiзацiйнiй стуктурi емiтента вiдбулися у 2007р. (припинення фiлiй). У 2010 роцi змiни у органiзацiйнiй структурi емiтента не вiдбувались.

ПАТ «РОСС» займається такими видами дiяльностi:

  • виробництво неелектричних побутових приладів

  • виробництво холодильного та вентиляційного устаткування

  • виробництво контрольно-вимірювальних приладів.

Всi зазначенi вище напрямки виробництва є перспективними, але iмпорт такого обладнання великий на ринку України. Основний ринок збуту - Україна та Росiя.

Основними конкурентами є:

  • ЗАТ «Харкiвхолодмаш»;

  • «Укрiнтерм»; Красилiвський маш.завод;

  • ТМ «Данко» м. Ровно;

  • «Агротепломаш» м. Житомир.

Для виконання послуг пiдприємство використовує багато видiв сировини та матерiалiв. За останнiй рiк цiни на сировину та матерiали значно зросли, що призводить до подорожчання наданих послуг. Постачальниками ПАТ «РОСС» за основними видами сировини є :

  • ТОВ «Газкомплект» м. Артемiвськ;

  • ТОВ «Газкомплект-Два».

Залежностi вiд сезонних змiн ПАТ «РОСС» не має.

Основними каналами збуту послуг на протязi 2010р. були вiдкритi тендернi торги, що пояснюється особливiстю наданих послуг та особливiстю виготовленої продукцiї.

Розглянемо інформацію про чисельність працівників ПАТ «РОСС» у табл. 1.3.

Таблиця 1.2

Аналіз інформації про чисельність працівників та фонд оплати праці на

ПАТ «РОСС» у 2010-2012 роках

Показники

2010

2011

2012

Абсолютний приріст

Темп росту, %

2012 до 2011

2011 до 2010

2012 до 2111

2011 до 2010

Середньорічна кількість працівників, осіб

343

177

108

-69

-166

61,02

51,60

Кількість працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу, осіб

0

0

4

4

0

0,00

0,00

Фонд оплати праці, тис.грн.

3778,5

2110,7

2399,8

289,1

-1667,8

113,70

55,86

У 2012 році середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) становить 108, ередня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та сумiсникiв (осiб): 4, чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб): 1 Фонд оплати працi - всього: 2399,8

У порiвняннi з 2011 роком було невелике збiльшення розмiру фонду оплати працi у звязку зi збiльшенням мiнiмальної заробiтної плати. Кадрова програма ПАТ «РОСС», спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї її працiвникiв операцiйним потребам товариства.

За 2011 рік середньооблiкова чисельнiсть склала 177 особи. Фонд оплати працi за звiтний перiод склав 2110,7 тис.грн., що на 1667,8 тис.грн. менше від минулого року або на 2955,3 тис. грн. менше від базового року. Зменшеення вiдбулося за рахунок зменшення кількості працівників та обсягiв виконаних робiт і надання послуг. 

У 2010 році середньооблiкова чисельнiсть склала 343 особи. Фонд оплати працi за звiтний перiод склав 3878,5 тис.грн., що на 1287,5 тис.грн. менше від минулого року. Зменшеення вiдбулося за рахунок зменшення кількості працівників та обсягiв виконаних робiт і надання послуг. 

Склад власного капiталу у 2011 році:

  • Статутний капiтал становив 1201 тис.грн., що на 496 тис.грн більший від 2009 року;

  • Iнший додатковий капiтал становив 15135 тис.грн., та був незмінним 3 2009 року;

  • Резервний капiтал становив 14 тис.грн. , також з 2009 року його сума не змінилась:

  • Нерозподілений прибуток становив 12791 тис.грн., що на 741 тис.грн. більше, ніж у 2009 році.

Загальна сума власного капiталу на кiнець досліджуваного перiоду склала 29141 тис. грн., а це на 1237 тис.грн. більше, ніж у 2009 році.

На кiнець 2011 року довгостроковi зобов'язання становили 633 тис.грн., що на 3850 тис.грн., менше від 2009 року.

Поточнi зобов'язання становлять 17028 тис.грн.

Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги у 2011 року становила 10358 тис. грн., що на 5081 тис. грн. більше, ніж у 2009 році. Поточнi зобов'язання за розрахунками:

  • З одержаних авансiв сума зобов’язань становила 6551 тис.грн., що на 16 тис.грн. більше, ніж у 2009 році;

  • З бюджетом сума становила 28 тис. грн.., що на 165 тис. грн. менше, ніж у 2009 році;

  • Зi страхування сума становила 17 тис. грн.

  • З оплати працi сума у 2011 році становила 68тис.грн, що менше на 213 тис.грн. від 2009 року

  • Iншi поточнi зобов'язання становили 6 тис. грн., що на 5 тис.грн менше, ніж було у 2009 році.

Основними кредиторами товариства є:

  • ТОВ «Газкомплект» м. Артемiвськ;

  • ТОВ «Газкомплект-Два».

Здійснимо також аналіз основних фінансово-економічних показників, а саме дохід (виручка) від реалізації, всі види доходів та витрат та чистий прибуток як фінансовий результат діяльності підприємства. Аналіз динаміки основних фінансово економічних показників наведемо у таблиці 1.4.

На основі додатків А-Д проведемо аналіз динаміки основних фінансово-економічних показників ПАТ «РОСС» за 2010-2012 роки

Таблиця 1.3

Аналіз динаміки основних фінансово-економічих показників діяльності ПАТ «РОСС» за 2010-2012 роки

Показники, тис.грн.

2010

2011

2012

Абсолютний приріст, тис. грн

Темп росту, %

2012 до 2011

2011 до 2010

2012 до 2111

2011 до 2010

1

2

3

4

5

6

7

8

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

101658

126367

142339

15972

24709

112,64

124,31

Собівартість реалізації продукції

88044

111976

105400

-6576

23932

94,13

127,18

Валовий прибуток

13614

14391

16948

2557

777

117,77

105,71

Продовження табл. 1.

1

2

3

4

5

6

7

8

Інші операційні доходи

15301

9789

2465

-7324

-5512

25,18

63,98

Адміністративні витрати

5342

4310

3938

-372

-1032

91,37

80,68

Інші операційні витрати

15368

10188

2971

-7217

-5180

29,16

66,29

Фінансові результати від операційної діяльності

5749

6437

7816

1379

688

121,42

111,97

Інші фінансові доходи

0

0

0

0

0

0,00

0,00

Фінансові витрати

4310

3029

2775

-254

-1281

91,61

70,28

Інші витрати

352

1123

184

-939

771

16,38

319,03

Чистий прибуток

423

833

3614

2781

410

433,85

196,93

Доходи: - чистий доход (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) - 142339 тис.грн., що більше на 15972 тис. грн., ніж у 2011 році.

Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) - 105400 тис. грн., що на 6576 тис. грн. менше, ніж у 2012 році. Адмiнiстративнi витрати зменшились на 372 тис.грн., і становлять 3938 тис. грн. Іншi операцiйнi витрати у 2012 році становили 2971, що на 7217 тис. грн. менше, ніж було у 2011 році, фiнансовi витрати – у 2010 році становили 4310тис. грн.., а у 2011 вони зменшились на 1281 тис.грн. та були 3029 тис.грн.. Витрат за надзвичайними подiями немає. Чистий прибуток на ПАТ «РОСС» не стійкий, найбільший він був у 2012 році – 3614 тис.грн., у 2010 зменшився до 423 тис.грн., а в 2011, порівнято з 2010 роком збільшився до 833 тис.грн.

Отже, на підприємстві спостерігається позитивна тенденція.

Розрахуємо деякі з показників фінансового стану підприємства та наведемо їх у таблиці 1.7.

Таблиця 1.7

Аналіз динаміки показників фінансового стану

ПАТ «РОСС» за 2010-2012 роки

Показники, тис.грн.

2010

2011

2012

Абсолютний приріст

Темп росту, %

2012 до 2011

2011 до 2010

2012 до 2111

2011 до 2010

1

2

3

4

5

6

7

8

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0,00001

0,003

0,017

0,01

0,00

466,67

29900,00

Продовження табл. 1.4

1

2

3

4

5

6

7

8

Коефіцієнт поточної ліквідності

1,56

1,528

1,762

0,23

-0,03

15,31

-2,05

Коефіцієнт фінансової незалежності

0,468

0,481

0,622

0,14

0,01

29,31

2,78

Розрахований коефіцієнт абсолютної ліквідності має досить низьке значення і є нижчим від рекомендованого (0,2-1), тому це свідчить про неспроможність підприємства погасити свої поточні зобов’язання за рахунок найбільш ліквідних активів – грошових коштів та поточних фінансових інвестицій. Розраховані в таблиці значення коефіцієнта поточної ліквідності також знаходяться нижче від рекомендованих меж (0,7-0,8) що свідчить про не спроможність ПАТ «РОСС» покрити поточні зобов'язання без залучення матеріальних оборотних коштів. Прогнозні можливості підприємства є оптимальними за умови проведення вчасних розрахунків із дебіторами. Коефіцієнт фінансової автономії на протязі усіх трьох років є близьким до 0,5, що вважається оптимальним. Отже, підприємство здійснює фінансування своєї діяльності власними коштами на рівні 50%., що підвищує його фінансову незалежність від зовнішніх джерел фінансування.

РОЗДІЛ 2. Облік іншої поточної дебіторської заборгованості на підприємстві

2.1. Первинний облік операцій з поточної дебіторської заборгованості

Відповідно до ст. 9 Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» обліково-економічна інформація, що міститься в прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку шляхом занесення методом подвійного запису до регістрів синтетичного та аналітичного обліку з використанням типовоїкореспонденції рахунків

Перелік форм первинних документів та облікових регістрів, до яких вони заносяться в подальшому, поданий у таблиці 2.1.

Згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підприємства самостійно обирають форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів бухгалтерського обліку, порядку, способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад бухгалтерського обліку i з урахуванням особливостей своєї діяльності i технології обробки облікових даних. Отже, підприємству необов’язково застосовувати затверджені Методичні рекомендації i регістри

На нашу думку, слід враховувати, що вони наводяться як зразок. Проте, чи варто підприємству витрачатися на розробку власної форми бухгалтерського обліку, якщо вже є затверджена система, яка може задовольнити його потреби та врахувати попередній варіант узагальнення обліково-економічної інформації.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками, покупцями і замовниками, різними дебіторами і кредиторами, за податками і платежами, облік виданих та отриманих короткострокових векселів, виданих довгострокових векселів, довгострокових і поточних зобов'язань (крім зобов'язань, облік яких ведеться в Журналі 2), відстрочених податкових активів і зобов'язань здійснюється в Журналі 3 та відомостях аналітичного обліку 3.1 - 3.6.

Таблиця 2.1

Інформаційне забезпечення операцій з обліку дебіторської заборгованості

Вид

дебіторської

заборгованості

Первинні документи

Облікові регістри

1

2

3

Розрахунки за

виданими

авансами

Укладений договір на поставку продукції, товарів, робіт, послуг; укладений договір з підрядними будівельними організаціям; товаро-транспортні накладні (якщо аванси

видають товарами, матеріалами та ін.); бухгалтерська довідка

3.2 Відомість

аналітичного обліку

розрахунків з різними

дебіторами

Розрахунки з

підзвітними

особами

Авансовий звіт, прибутковий касовий ордер; видатковий касовий ордер; платіжна відомість; накладна (при видачі

продукції для реалізації на ринку);

3.2 Відомість

аналітичного обліку

розрахунків з різними

дебіторами

Розрахунки за

нарахованими

доходами

Розрахунок дивідендів, відсотків, роялті; видатковий касовий ордер; платіжна відомість;

3.2 Відомість

аналітичного обліку

розрахунків з різними

дебіторами

Розрахунки за

претензіями

Комерційні акти; акти взаємозвірки; рішення суду; пред’явлена претензія; платіжне доручення; виписки банку; розрахунковий чек; прибутковий касовий ордер.

3.2 Відомість

аналітичного обліку

розрахунків з різними

дебіторами

Розрахунки за

відшкодуванням

завданих

збитків

Акт; інвентаризаційний опис; порівняльні відомості результатів інвентаризації; прибутковий касовий ордер; виписка банку; бухгалтерська довідка (у разі віднесення в рахунок оплати праці); рішення суду; рішення курівництва підприємства.

3.2 Відомість

аналітичного обліку

розрахунків з різними

дебіторами

Розрахунки за

позиками

членам

кредитних

спілок

Договір; видатковий касовий ордер; платіжна відомість.

3.2 Відомість

аналітичного обліку

розрахунків з різними

дебіторами

Розрахунки з

іншими

дебіторами

Доручення-зобов’язання про утримання з оплати праці суми чергових платежів (при купівлі працівником підприємства товарів у кредит); кредитний договір; накладна на видачу форменого одягу; відомість на продаж акцій; розрахунок розподілу доходів; рішення суду; виписка банку; витяг з протоколу спеціалізованого аукціону (оприбуткування акцій); відомість підписки наакції; прибуткові касові ордери; накладні (якщо внески в

статутний капітал здійснюють матеріальними цінностями); розрахунок нарахування дивідендів; платіжні доручення.

3.2 Відомість

аналітичного обліку

розрахунків з різними

дебіторами

Заборгованість

за майно, що

передано у

фінансову

оренду

Договір про фінансову оренду; акт приймання-передачі об’єкта фінансової оренди; розрахунок бухгалтерії розміру амортизації (при передачі основних засобів у фінансову оренду); бухгалтерська довідка (переведення

довгострокової дебіторської заборгованості у поточну; сплачені авансом орендні платежі); розрахунок орендної

плати.

3.4 Відомість

аналітичного обліку

виданих та

отриманих векселів

Розрахунки за

допомогою

векселів

Прибуткові касові ордери; платіжне доручення; розрахунковий чек (виписка банку); бухгалтерська довідка (розрахунок); акт списання втрачених векселів

3.4 Відомість

аналітичного обліку

виданих та

отриманих векселів

Відомості аналітичного обліку як складова частина Журналу 3 ведуться окремо за операціями на рахунках 36 «Розрахунки з покупцями i замовниками», 37 «Розрахунки з різними дебіторами», 63 «Розрахунки з постачальниками i підрядниками», 64 «Розрахунки за податками i платежами», 68 «Розрахунки за іншими операціями», 34 «Короткострокові векселі одержані», 51 «Довгострокові векселі видані», 182 «Довгострокові векселі одержані», 62 «Короткострокові векселі видані». Методичні рекомендації передбачають також ведення окремої Відомості аналітичного обліку по операціях наокремих субрахунках, зокрема для обліку розрахунків із підзвітними особами, за претензіями, за авансами виданими й одержаними тощо. За умов, коли суб’єкти господарювання вчасно i повністю виконують свої зобов’язання щодо платежів, такі відомості аналітичного обліку не потребуватимуть багатьох сторінок (аркушів).

Слід зазначити, що синтетичний i аналітичний облік за наведеними рахунками бухгалтерського обліку досить компактний i практичний. Уніфікація обліку операцій на цих рахунках із веденням потрібної кількості відомостей i вкладених аркушів до них (продовження відомості) дає змогу охопити всі операції за місяць.

Відомості аналітичного обліку ведуться в цілому за синтетичним рахунком. Облік векселів ведеться у Відомості 3.4 з підрозділом на одержані і видані, на короткострокові і довгострокові в національній і іноземній валюті (рахунки 18, 34, 51, 62). Відомості аналітичного обліку 3.1, 3.2, 3.3, 3.5 підприємства можуть вести (заповнювати) для окремих субрахунків рахунків 36, 37, 63 і 68 з наступним включенням підсумків таких відомостей у Журнал 3 (табл. 2.).

Відомість 3.1 аналітичного обліку розрахунків з покупцями та замовниками можна вести двома способами. При першому варіанті в ній для кожного покупця (замовника) відводять необхідну кількість рядків, яку визначають, виходячи із можливої кількості первинних документів. Недоліком застосування даного методу є те, що досить складно передбачити можливу кількість первинних документів.

2.2. Синтетичний та аналітичний облік

Синтетичний облік розрахунків з підзвітними особами ведеться на активно-пасивному субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами». По дебету даного субрахунку відображаються суми, видані працівникам підприємства під звіт у кореспонденції з рахунками обліку коштів: 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 33 «Інші грошові кошти».

Дебіторська заборгованість підзвітних осіб нараховується за фактом отримання даними особами авансових підзвітних сум і погашається при повному розрахунку за даними сумами.актично здійснені та документально підтверджені витрати підзвітної особи, пов’язані з виробничою діяльністю, списуються на собівартість продукції (робіт, послуг), на придбання товарно-матеріальних цінностей – включаються в суму фактичних витрат на придбання даних цінностей.

Рис. 2.2 Загальний порядок обліку розрахунків за авансами виданими

По кредиту субрахунку 372 відображаються:

  • витрачені підзвітними особами суми коштів у межах встановлених норм — у кореспонденції з рахунками обліку витрат: для підприємств, які використовують в обліку рахунки класу 8, — 84 «Інші операційні витрати» (з наступним списанням на один з рахунків: 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут»), для підприємств, які не використовують рахунки класу 8, списання проводиться безпосередньо на рахунки 23, 91, 92, 93;

  • витрати на відрядження, пов'язані з придбанням або заготівлею запасів у межах встановлених норм, — у кореспонденції з рахунками обліку запасів: 20 «Виробничі запаси», 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі», 22 «МШП», 28 «Товари»;повернені працівниками залишки невикористаних грошових коштів, виданих на відрядження, — в кореспонденції з рахунком 30 «Каса»;

  • списані витрати на відрядження понад встановлені норми — у кореспонденції з рахунками обліку витрат 92, 93, 94, з наступним списанням на фінансовий результат (субрахунок 791 «Результат операційної діяльності»).

Операції з підзвітними особами відображаються такими записами:

— видача грошових коштів з каси підзвітній особі:Д-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами» К-т 30 «Каса». Підзвітна особа складає звіт про витрачені кошти. На підставі затвердженого звіту здійснюють записи в бухгалтерських регістрах:

— придбання товарно-матеріальних цінностей за рахунок підзвітних сум: Д-т 20 «Виробничі запаси», Д-т 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі» Д-т 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», Д-т 28 «Товари»К-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами»

— повернення невитрачених підзвітних сум:Д-т 30 «Каса», Д-т 31 «Рахунки в банках», К-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами»,

— утримання неповернених підзвітних сум із заробітної плати службовця: Д-т 66 «Розрахунки з оплати праці», К-т 372 «Розрахунки з підзвітними особами».

Сальдо субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» може бути як дебетовим, так і кредитовим. Дебетове сальдо означає суму заборгованості підзвітних осіб підприємству, кредитове — суму перевитрат підзвітних осіб за авансовими звітами.

У балансі сальдо за субрахунком відображається розгорнуто: дебетове сальдо — у складі оборотних активів у рядку 210 «Інша дебіторська заборгованість», кредитове сальдо — у складі поточних зобов'язань у рядку 610 «Інші поточні зобов'язання».

Під звіт видається готівка на операції, господарські та витрати, пов’язані з відвантаженням, на визначені термін і мету. Підзвітна особа по закінченні встановленого терміну зобов’язана надати звіт про витрати цих коштів за призначенням і пред’явити підтверджу вальні документи, а також внести до каси невикористану суму.

В табл. 2.4 наведені типові господарські операції за розрахунками з підзвітними особами.

Таблиця 2.3

Типові господарські операції за розрахунками з підзвітними особами

ПАТ «РОСС»

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1

2

3

4

1

Відображено суму авансу, виданого Петренку П.М. на відрядження

372

301

2

Придбано підзвітною особою виробничі запаси

20

372

3

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ за придбання запасів

641

372

4

Списано витрати на проїзд у міському транспорті, пов’язаний із придбанням запасів

91

372

5

Повернено в касу залишки невикористаних підзвітних Сум

301

372

6

Утримано із зарплати Петренка Л.В. перевитрачені і неузгоджені з керівником

підприємства підзвітні суми

661

372

7

Перераховано грошові кошти підзвітній особі за місцем її перебування у відрядженні

372

311

Продовження табл.2.3

1

2

3

4

8

Відображено суми витрат, понесені підзвітною особою понад встановлені норми (на відшкодування цієї суми є згода керівника)

949

372

9

Списано витрати по відрядженню на відповідні бухгалтерські рахунки

23, 39, 84, 91,

92,93

372

Аналітичний облік виданих під звіт сум ведеться окремо і здійснюється позиційним способом.

Для відображення розрахунків підприємства за належними до отримання відсотками, дивідендами, роялті й іншими доходами від вкладень (інвестицій) в інші підприємства (у тому числі в спільну діяльністьбез створення юридичної особи), а також доходів від передачі в оренду майна призначений рахунок 373 «Розрахунки за нарахованими доходами».

Аналітичний облік доходів ведеться у розрізі їх видів. Облік розрахунків за нарахованими доходами в ПАТ «РОСС» наведено в таблиці 2.4

Таблиця 2.4

Відображення в обліку операцій за нарахованими доходами

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1

Нараховано частку інвестора в дивідендах, що підлягають отриманню від дочірніх, асоційованих і спільних підприємств

373

141

2

Нараховано доходи від передачі активів в операційну оренду

373

713

3

Нараховано дивіденди, що підлягають отриманню від підприємств, що не є асоційованими, дочірніми або спільними

373

731

4

Отримано доходи (відсотки, дивіденди тощо) у вигляді виробничих запасів, МШП, товарів

20, 22, 28

372

5

Отримано доходи (відсотки, дивіденди тощо) уготівковій / безготівковій формі

30, 31

372

6

Видано забезпечення погашення заборгованості з виплати доходів дебіторами короткостроковий вексель

34

373

7

Отримано доходи (відсотки, дивіденди тощо) у вигляді короткострокових боргових цінних паперів

35

373

По дебету рахунку 374 обліковуються суми пред'явлених підприємством претензій:

по виявлених при перевірці в рахунках постачальників невідповідностях цін і тарифів, передбачених договорами, арифметичних помилках в пред'явлених постачальниками рахунках в кореспонденції з рахунком 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками».

Якщо завищення цін або арифметичні помилки виявились після здійснення записів по рахунках обліку товарно-матеріальних цінностей або витрат за цінами, вказаними постачальниками, то у такому випадку рахунок 374 по дебету кореспондує з кредитом рахунків обліку відповідних товарно-матеріальних цінностей або витрат.

В аналітичному обліку по рахунках товарно-матеріальних цінностей виправлення відображається за допомогою відхилень фактичної собівартості від вартості за обліковими цінами;

по виявленій невідповідності якості ТМЦ постачальників технічним вимогам, обумовленим у договорах, в кореспонденції з кредитом рахунку 63;

по нестачі вантажу постачальників в межах норм природного убутку, в кореспонденції з кредитом рахунку 63;

за брак або простій, що виник з вини постачальників, в сумі, визнаній платниками або присуджених арбітражем, в кореспонденції з рахунками 24, 92 тощо;

по сумах, помилково списаних установами банків з рахунків платників, в кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів;

по сумах штрафів, пені, неустойки, що стягується з постачальників, замовників за недотримання договірних обов'язків, в розмірах, визнаних платниками або присуджених арбітражем, в кореспонденції з рахунками фінансових результатів.

Рахунок 374 кредитується на суми платежів, що надійшли, в кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів: Д-т рах. 30, 31, К-т рах.374.

Для здійснення кредитування членів кредитних спілок створюються кредитні спілки. Для цього члени кредитної спілки з обумовленою періодичністю вносять членські внески, за рахунок яких за обумовленою схемою кредитування здійснюється видача фінансового кредиту одному чи декільком членам кредитної спілки.Внесення членських внесків: Д-т рах. 30,31, К-т рах. 376.Повернення внесених коштів у разі виходу учасника зі спілки: Д-т рах. 376, К-т рах. 30, 31

Таблиця 2.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]