Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курсова

.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
27.21 Mб
Скачать

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

8. РОЗМІЩЕННЯ ПОРІД І СОРТІВ В КВАРТАЛАХ

Підбір порід та способи розміщення сортів у саду

Продуктивність і економічна ефективність саду великою мірою залежить від його сортового складу. Набір сортів яблуні та їх кількісне співвідношення визначаються, насамперед, ґрунтово-кліматичними умовами і конкретними цільовими завданнями, наприклад, постачання протягом року промислових центрів свіжими плодами або для експорту, курортних зон – плодами літньо-осінніх строків достигання, плодопереробної промисловості – відповідною сировиною, особливо для виготовлення дитячого харчування. Сорти повинні також відповідати економічним умовам господарства. Для окремо взятих господарств співвідношення сортів може бути різним і змінюватися від цільового призначення. Залежно від зони садівництва в Україні рекомендується такий склад сортів яблуні за строками достигання: літні – 3-10%, осінні – 7-20%, зимові – 70-90%.

При підборі сортів і при встановленні їх питомої ваги у насадженні необхідно керуватися Державним реєстром сортів рослин України. Водночас за останні роки в Україні широко, а в окремих випадках навіть необґрунтовано впроваджується у промислове виробництво, а також у колективних садах і на присадибних ділянках нові селекційні та інтродуковані сорти яблуні.

Окремі з них, зокрема Голден Делішес, Старкримсон та інші, у північно-східних районах не виявили властивої їм продуктивності, а в багатьох випадках дерева в суворі зими вимерзли. Тому у впровадженні таких сортів у виробництво необхідно враховувати екологічні умови районів вирощування.

Насадження яблуні утворюють окремими кварталами. В окремо взятому кварталі висаджують сорти однакового строку достигання плодів (осінні чи зимові). При підборі сортів для розміщення в окремих кварталах їх висаджують групами з однаковою стійкістю проти хвороб, особливо парші і борошнистої роси, що дозволить застосувати у садах високу сортову агротехніку, зокрема інтегровану систему боротьби з хворобами, яка забезпечує економію пестицидів,

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

зменшення забруднення навколишнього середовища і вирощування екологічно чистих плодів.

Запилення та запліднення – необхідні умови для зав’язування плодів і розвитку насіння. Сорти при самозапиленні утворюють неповноцінні плоди з невеликою кількістю насіння. Вони, як правило, дрібні, безформні та передчасно осипаються. Високий урожай всі сорти яблуні формують лише при запиленні пилком інших сортів. Плоди при цьому досягають типових для сорту форм і розмірів з достатньою кількістю насіння.

Яблуня запилюється перехресно. Для визначення, які сорти висаджуються як запилювачі, необхідно враховувати, принаймні чотири обставини:

  1. Періоди цвітіння повинні збігатися, тобто сорти раннього строку цвітіння не слід висаджувати з сортами пізнього строку цвітіння.

  2. Для забезпечення якісного запилення самоплідних (диплоїдні Делішес, Спартак) або середньосамозаплідних сортів (диплоїдні Джонатак, Рубінове Дуки, Ренет Симиренка, Айдаред, Бойнек), на початку цвітіння потрібно мати добрий пилок іншого сорту, зокрема для Джонатана – пилок сортів Ренет Симиренка, Кальвіля снігового; для Ренет Симиренка – пилок Кальвіля снігового, Кальвіля донецького, Айдареда, Голден Делішеса. Це створює умови для сприятливого перехресного запилення центральних квіток у суцвітті, які відкриваються першими, а також для одержання вирівняних за розміром плодів. Ці ж сорти характеризуються високим коефіцієнтом зв’язування плодів. У роки з теплою погодою у період цвітіння більшості сортів за винятком само безплідних, забезпечує зав’язування плодів від свого пилку. Однак за холодної погоди в цей час зав’язування плодів у вказаних сортів буде набагато кращим при наявності в саду пилку іншого сорту.

  3. Триплоїдні сорти (Старк, Мутсу, Боскопська красуня) мають незначну кількість життєздатного пилку. У цих сортів пилок відрізняється високою стерильністю, при їх вирощуванні необхідно

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

не менше 2-х диплоїдних сортів-запилювачів. Хоч висока стерильність у триплоїдних сортів призводить до масового обсипання зав’язей, врожайність їх не нижча, ніж у диплоїдних сортів, а в багатьох випадках навіть вища. Масове опадання зав’язей усуває необхідність проведення робіт по штучному проріджуванні зав’язі. Для триплоїдних сортів рекомендуються сорти-запилювачі: Айдаред, Джонатан, Рубінове дуки, Ренет Симиренка, Чемпіон.

4. Один клон сорту не може служити запилювачем для іншого клону цього ж сорту. Наприклад, Старкримсон (клон сорту Старкінг) не може бути запилювачем для Гарольд (клон цього ж сорту).

В окремо взятому кварталі рекомендується вирощувати по 3-4 осінніх і зимових сортів яблуні. Бажано в кварталі висаджувати різнобарвні сорти, щоб не допустити змішування плодів під час збирання.

За багаторічними даними, для забезпечення перехресного запилення в кварталі висаджують від чотирьох до десяти рядків дерев основного сорту. Ширина смуги для диплоїдних сортів одного сорту може бути до 50-60 м. Триплоїдні сорти можна висаджувати сортовими смугами, які складаються не більше як з чотирьох рядків. Коли три сорти добре взаємозапилюються їх можна розмістити за різними схемами: 6 рядків кожного сорту; 4 або 6 основного; по 2 або 4 інших; 4 ряди основного та по 2 або 4 інших; 4 ряди основного; по 2 ряди інших сортів. Якщо співвідношення сортів не дає змоги на всій площі використати жодну з вищенаведених схем, то на певній частині ділянки сорти розміщують за однією шириною смуги, а на решті – за іншою. При цьому кількість дерев основного сорту повинна становити 60-80% (6-8 рядків основного і по 2 ряди запилювачів).

Якщо сорт погано запилює інший, то його не висаджують у сад.

Ряди в саду рекомендується розміщувати із півночі на південь. Для ефективного перехресного запилення необхідне перенесення пилку одного сорту на інший, що й роблять дикі та домашні бджоли, а також різні види комах. Щоб забезпечити своєчасне і якісне запилення, краще на початку цвітіння вивозити в

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

сад пасіку. Запилення 1 га насаджень яблуні забезпечують 2-3 бджолосім’ї.

Продуктивність насаджень залежить і від раціонального розміщення дерев, їх кількості на одиницю площі. Оптимальна суцільність дерев є основою високої продуктивності саду. Саме тому розміщенню дерев у саду, їх густоті при садінні слід приділяти найбільшу увагу.

Розміщення порід та сортів у кварталі

Визначаємо кількість кварталів під різними плодовими культурами і різними групами сортів за терміном достигання.

В нашому господарстві під яблуню відводиться 80% площі, це складає

16 кв – 100 16х80

Х кВ – 80% --------- = 12,8 = 13 кварталів (яблуні)

100

Тоді під іншу культуру відводиться 3 квартали: 16-13=3 квартали (груша).

За завданням зимові сорти яблунь займають 75%, а осінні – 25%. Тоді кількість зимових кварталів буде:

13*75

-------- = 9,75 = 10 кварталів зимових сортів

100

Тоді кількість кварталів осінніх сортів буде:

13-10=3 квартали осінніх сортів

Розраховуємо осінні квартали під зимовими сортами:

3*75

------- = 2,25 (2) квартали

100

Під осінніми:

3-2=1 квартал

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Розподіл порід та груп сортів з терміном достигання по кварталам відображається в таблиці:

Таблиця 8.1

1. Загальна кількість кварталів

16

2. Кількість кварталів яблуні

13

3. Кількість кварталів груші

3

4. Кількість кварталів яблуні зимових сортів, їх номера; осінніх сортів, їх номера

10/1-10

3/11-13

5. Кількість кварталів груші зимових сортів, їх номера; осінніх сортів, їх номера

2/14, 16

1/15

Розраховуємо кількість рядів у кварталі для яблуні:

Саджанці на карликовій підщепі М9, тому вибрана схема садіння дерев 4х2.

Ширина кварталу 28/312

Для розрахунку числа рядів необхідно ширину кварталу поділити на відстань між рядами:

28… 312

------------- = 71,8 = 72 – кількість рядів

4

Кількість дерев у саду буде:

Довжину кварталу поділити на відстань між деревами:

602,5

-------- = 301,25 = 301 штук

2

Розраховуємо кількість рядів у кварталі для груші, схема садіння дерев 6х4:

В одному кварталі груші 48 рядів. Ми висаджуємо по 3 сорти осінніх і 3 зимових. Тоді в кожному кварталі можна спланувати по 6 сортових смуг з 8 рядів.

Розміщення малорічних сортів по сортових смугах у кварталах відображається на схемі №1

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Схема №8.1.

Розміщення сортів у кварталах

Осінні сорти яблуні

Уелсі

12

Пепінка золотиста

12

Мекінтош

12

Уелсі

12

Пепінка золотиста

12

Мекінтош

12

Зимові сорти яблуні

Мутсу

12

Гала

12

Ренет Симиренка

12

Мутсу

12

Гала

12

Ренет Симиренка

12

Осінні сорти груші

Бере Боск

8

Добра Луїза

8

Деканка дю Коміс

8

Бере Боск

8

Добра Луїза

8

Деканка дю Коміс

8

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Зимові сорти груші

Кюре

8

Бере Арданпон

8

Олів’є де Серр

8

Кюре

8

Бере Арданпон

8

Олів’є де Серр

8

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

9. РОЗРАХУНКИ ПОТРЕБИ В САДИВНОМУ МАТЕРІАЛІ ПЛОДОВИХ ТАЛІСОВИХ ПОРІД.

Розрахунок потреби в садивному матеріалі плодових та лісових порід.

Розрахунок кількості садивного матеріалу потрібен для складання замовлення на цей матеріал. Для розрахунків потрібно знати кількість дерев у ряду і кількість рядів відповідного сорту у всіх кварталах. Кількість саджанців кожного сорту в одному кварталі розраховуємо множенням кількості дерев у ряду на кількість рядів цього сорту

Розраховуємо кількість саджанців осіннього сорту Уелсі.

1 сортова його смуга має 12 рядів, всього смуг в кварталі 2 – тому загальна кількість цього сорту буде 24.

Загальна кількість цього сорту в кварталах буде:

24*3=72 ряди.

Садильних місць для цього сорту треба мати:

301*72=21672

Але саджанців треба замовити на 10% більше з урахуванням страхового фонду. Тоді кількість саджанців сорту Уелсі, з урахуванням страхового фонду, складатиме:

21672*10

------------- + 21672 = 23839

100

Такі ж розрахунки будуть для сортів Пепінка золотиста, Мекінтош.

Зимові сорти закладаються за такою самою схемою – 4х2.

Зимові сорти займають 10 кварталів, тому кількість рядів для сорту Мутсу буде:

24*10=240

Кількість садивних місць:

240*301=72240,

а кількість саджанців з урахуванням страхового фонду:

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

72240*10

72240 + ------------- = 79464 шт.

100

Для сортів Гала і Ренет Симиренка будуть такі самі розрахунки.

Розраховуємо кількість саджанців осіннього сорту Бере Боск.

Смуга має 16 рядів, всього смуг у кварталі 3. Тому загальна кількість цього сорту буде 48.

Загальна кількість цього сорту в кварталах буде:

16*3=48 рядів

Садильних місць для цього сорту треба мати:

151*16=2416 шт.

Але саджанців треба замовити на 10% більше з урахуванням страхового фонду.

Тоді кількість саджанців сорту Бере Боск з урахуванням страхового фонду:

2416*10

----------- + 2416 = 2658 шт.

100

Такі ж розрахунки будуть для сортів Добра Луїза і Деканка дю Коміс.

Зимові сорти закладаються за такою схемою: схема 6х4.

Зимові сорти займають 2 квартали. Тому кількість рядів для сорту Кюре буде:

16*2=32 шт.

Кількість садивних місць:

32*151=4832 шт.

А кількість саджанців з урахуванням страхового фонду:

4832*10

4832 + ------------ = 5315 шт.

100

Для сортів Олів’є де Серр, Бере, Арданпон будуть такі самі розрахунки.

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Потреба в садивному матеріалі за породами та сортами Таблиця 9.1

Породи і сорти

№ кварталу, схема садіння

Загальне число рядів у кварталі та число рядів окремого сорту (шт.)

Число дерев у ряду (шт.)

Число садивних місць (шт.)

Потрібно саджанців з урахуванням страхового фонду 10% (шт.)

1

2

3

4

5

6

Яблуня

Уелсі

11-13/4х2

72/24

301

21672

23839

Пепінка золотиста

11-13/4х2

72/24

301

21672

23839

Мекінтош

11-13/4х2

72/24

301

21672

23839

Мутсу

1-10/4х2

72/24

301

72240

79464

Гала

1-10/4х2

72/24

301

72240

79464

Ренет Симиренка

1-10/4х2

72/24

301

72240

79464

Груша

Бере Боск

15/6х4

48/16

151

2416

2658

Добра Луїза

15/6х4

48/16

151

2416

2658

Деканка дю Коміс

15/6х4

48/16

151

2416

2658

Кюре

14-16/6х4

48/16

151

4832

5315

Бере Арданпон

14-16/6х4

48/16

151

4832

5315

Олів’є де Серр

14-16/6х4

48/16

151

4832

5315

Проводимо розрахунок потреби в садивному матеріалі лісових порід. Лісосмугу закладаємо з 4-х порід: між деревами основної породи відстань буде 4 м, між деревами підгоночних порід – 3 м, між кущовими породами – 1 м, відстань між рядами – 3 м. Розраховуємо кількість садивних місць для основної породи. Довжина ряду приблизно дорівнює периметру саду:

(2500+1280)*2=7560 м.

Кількість садивних місць основної породи буде:

Арк

Зм.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]