Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_VIROBNIChA_PRAKTIKA_OA_2011_dlya_studentov.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
351.23 Кб
Скачать

28

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Одеський національний політехнічний університет

ІНСТИТУТ БІЗНЕСУ, ЕКОНОМІКИ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

КАФЕДРА ОБЛІКУ, АНАЛІЗУ І АУДИТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРОХОДЖЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

студентами напряму «Економіка і підприємництво»

спеціальності 7.030509 «Облік і аудит»

денної форми навчання

Одеса 2011 р.

Методичні вказівки до проходження виробничої практики студентами спеціальності 7.030509 «Облік і аудит» денної форми навчання / Укл.: С.В.Філиппова, Н.О. Просянюк, О.А. Варчук  Одеса: ОНПУ, 2011.  45 с.

Методичні вказівки розглянуто і затверджено на засіданні кафедри обліку, аналізу і аудиту, протокол № 8 від 15.02.11 р.

ЗМІСТ

С.

Вступ........................................................................................................................

4

РОЗДІЛ 1 Цільове призначення практики .............................................

5

РОЗДІЛ 2 Загальні вимоги до організації і проведення виробничої практики ..…………………………………………...................

8

2.1.Планування виконання робіт практики.....................................................

8

2.2. Вибір бази практики на підставі договорів з підприємствами...............

9

2.3. Укладання договорів з підприємствами на проведення практики ........

10

2.4. Розробка, узгодження і корегування робочих програм практики .........

10

2.5. Проведення виробничої практики ............................................................

11

2.6. Підведення підсумків практики студентів ..............................................

12

РОЗДІЛ 3 Робоча програма виробничої практики ...........................

13

3.1. Мета і задачі виробничої практики...........................................................

13

3.2. Зміст практики ............................................................................................

15

РОЗДІЛ 4 Вимоги до звіту з практики …………………………...……..

21

4.1 Зміст звіту та його захист ..……………………………………………….

21

4.2 Вимоги до оформлення звіту …………………………………………….

23

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ………………………………………….

25

Додатки ..….….………………………………………………………………….

26

ВСТУП

Відповідно до навчального плану підготовки фахівця за спеціальністю «Облік і аудит» виробнича практика є важливої частиною навчального процесу, без позитивної оцінки за яку студент не переводиться на наступний курс навчання.

В основі виробничої практики лежить ознайомча діяльність студента на підприємстві, особиста участь у виробничому процесі як члена колективу підприємства, що дозволяє йому знайти застосування своїм теоретичним знанням, здобути навички організаторської роботи, ознайомитися з діяльністю підприємства.

Виробнича практика будується у формі самостійного виконання студентом в умовах виробництва визначених програмою виробничо-економічних завдань відповідно установленим цілям і задачам.

Дані методичні вказівки є основним навчально-методичним документом, що визначає механізм та зміст проведення практики за фахом.

РОЗДІЛ 1

ЦІЛЬОВЕ ПРИЗНАЧЕННЯ ПРАКТИКИ

Метою виробничої практикияк виду навчальних занять є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та засобами праці в галузі їх майбутньої професії шляхом ознайомлення з діяльністю підприємств (установ) і організацій і здійснення професійної діяльності в умовах реального виробничого середовища, конкретизація і використання засвоєних раніше різноманітних знань, отриманих у процесі навчання. Дана мета досягається шляхом вивчення й аналізу складових економіко-організаційного механізму підприємства, що завершується розробкою рекомендацій щодо їх удосконалення.

Під час проходження практики студенти можуть займати штатні посади або дубльовані робочі місця, виконувати функції під керівництвом штатних обліковців підприємства. Дублювання студентом роботи головного бухгалтера, його заступника або бухгалтера з окремих питань дозволяє:

студенту − активно засвоїти вивчений раніше теоретичний матеріал, придбати навички самостійної роботи за фахом; набути досвід роботи у колективі; сформувати та поглибити своє розуміння діяльності підприємства в сучасних умовах розвитку економіки України; стати учасником облікового процесу підприємства, удос­коналити свої практичні навички і набути певний досвід практичної роботи; оволодіти навиками та вміннями виконання завдань та обов'язків окремих функціональних підрозділів та фахівців; одержати відгук і рекомендації за результатами роботи під час практики для працевлаштування;

підприємству − посилити якість облікових операцій за рахунок їх додаткового контролю та вдосконалення організації обліку щодо проблемних ситуацій; отримати можливість: якісного і ефективного відбору кадрів з набором профес­ійних і психологічних характеристик, необхідних для зай­няття відповідної посади водночас з оптимізацією витрат часу та фінансових ресурсів на навчання спеціаліста (йдеться про вип­робувальний термін); виховання молодих спеціалістів згідно з правилами і цінностями підприємства, його методами управлі­ння, корпоративною культурою та діловою етикою; підвищення професійного рівня співробітників підприєм­ства, призначених керівниками практики.

У зв’язку з тим, що фахівець за спеціальністю “Облік і аудит” повинен орієнтуватися у всіх економічних процесах підприємства, студенти протягом практики знайомляться з діяльністю всіх існуючих економічних відділів і служб. Тому структура практики залежить від змісту індивідуального плану її проходження та складу функцій посад, до яких буде прикріплено студента.

Після виконання програми практики студент повинен знати:

  • роль, місце і завдання обліковою-контрольної служби підприємства та перспективи розвитку наукових і практичних знань у обліку і аудиту;

  • склад системи фінансового, податкового та управлінського обліку, внутрішньогосподарського контролю;

  • загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку та їх сутність;

  • елементи процесу бухгалтерського обліку в їх взаємоз­в'язку, порядок застосування П(С)БО, законодавчих та норма­тивних актів за видом діяльності базового підприємства;

  • економіко-правові, фінансові та облікові процеси, які відбуваються на підприємстві, їх взаємозв'язок;

  • роль і завдання працівників обліку щодо організації збе­реження, раціонального і економного витрачання матері­альних, грошових, фінансових та трудових ресурсів на кожній ділянці облікової роботи з метою збереження май­на власника.

Після виконання програми практики студент повинен вміти:

− користуватись бухгалтерським понятійним апаратом;

− організувати первинний облік та складати необхідні розрахунки;

− здійснювати перевірку й бухгалтерську обробку документів;

− складати і читати (розуміти) регістри бухгалтерського обліку, форми звітності та довідки управлінцям;

− вибирати раціональну форму ручного та автоматизовано­го ведення фінансового та податкового обліку у відповід­ності зі специфікою підприємства;

− здійснювати облікові операції в системі бухгалтерського обліку;

− використовувати результати облікових робіт для управ­ління господарською діяльністю підприємства та контро­лю за нею;

− збирати і систематизувати результати власних спостережень.

РОЗДІЛ 2

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ

ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

2.1 Планування виконання робіт практики

Рішення всіх питань по організації, проведенню і звітності виробничої практики протягом усього навчального року виконується відповідно до плану робіт, складеним на кафедрі, ІБЕІТ, навчально-методичним відділом ОНПУ.

Обов'язковим заходом щодо планування виробничої практики студентів є видання наказу по університету і розпорядження по кафедрі, у яких відображаються всі організаційні питання проведення її в даному році.

У наказі вказуються факультет, курс, групи, прізвища, ім’я, по-батькові студентів, що направляються на практику на дане підприємство з указівкою назви підприємства і його місця розташування, керівники практики від вузу, термін перебування на базах практики. Не допускається включення в наказ по керівництву практикою викладачів, що знаходяться у відпустках.

Для забезпечення своєчасності і компетентності в питаннях організації виробничої практики на засіданні профілюючої кафедри обирається викладач, що відповідає за організацію практики та контролює графік її проходження. Керівник практикою від ОНПУ має право перевіряти графік виконання практики, розділи та вносити зміни в них в залежності від специфіки підприємства.

Студент-практикант має право давати пропозиції щодо зміни програми практики внаслідок специфіки бази практики.

2.2 Вибір бази практики на підставі договорів з підприємствами

Базою практики може бути:

− підприємство − замовник на фахівця за тристороннім договором;

− підприємство, що відповідає вимогам проходження практики і забезпечує умови для підготовки фахівців, з якими ОНПУ централізовано укладає двосторонні договори про проходження практики. Двосторонній договір про проходження практики студентів може бути оформлений з ініціативи підприємств.

При виборі баз практики перевага віддається аудиторським, консалтинговим підприємствам та органам державного управління і контролю м. Одеси. Однак, враховуючи те, що взаємодія з підприємствами, банками та іншими структурами є невід'ємною частиною ефективного функціонування ринку, можливе проходження виробничої практики студентів на будь-яких підприємствах та установах, що складають ринкову інфраструктуру.

Бази практики повинні задовольняти наступним вимогам. На момент проходження практики підприємство повинно:

− здійснювати господарську діяльність не менше ніж один рік;

− забезпечувати можливість послідовного проведення виробничої і переддипломної практики при дотриманні взаємозв'язку їх робочих програм;

− надавати для вивчення й економічного аналізу усі види статистичної і бухгалтерської звітності і документації, необхідної для виконання завдань практики і підготовки звіту;

− мати передовий досвід здійснення та організації фінансового і податкового обліку та контролю, автоматизації обліково-аналітичних робіт;

− закріплювати за студентами-практикантами конкретне робоче місце і керівника практики від підприємства.

Увага! Підприємства та установи, що відносять свої звітності до категорії конфіденційної інформації, що є комерційною таємницею, не можуть бути використані як бази практики!

2.3 Укладання договорів з підприємствами на проведення практики

Офіційною підставою для проведення виробничої практики студентів є договір, що укладається між вузом і підприємством до початку практики в наступному календарному році.

Договір у двох примірниках (1 − підприємству, 1 − ОНПУ) про проведення практики укладається за встановленою формою, де обумовлюються термін і вид практики, відповідальність за техніку безпеки і запобігання нещасних випадків, інші заходи, що забезпечують якісне проведення практики студентів.

Бланки договору видаються навчально-методичним відділом ОНПУ. На профілюючої кафедрі зберігаються ксерокопії укладених договорів.

2.4 Розробка, узгодження і корегування робочих програм практики

Робоча програма практики є документом, виконання якого є обов'язковим для ВНЗ (кафедри), підприємства, керівника практики та студента-практиканта. Вона розробляється на основі наскрізної програми практики стосовно до базового підприємства, погоджується з його керівництвом та завідувачем профілюючої кафедри.

Робоча програма практики щорічно обновляється.

2.5 Проведення виробничої практики

Перед початком практики на кафедрі проводиться інструктивна нарада за участю студентів і викладачів-керівників практики і курсового проектування наступного семестру, де студенти проходять інструктаж про мету, зміст, порядок проходження практики з роз'ясненням її програми, одержують індивідуальні та загальні завдання з курсового проектування, заповнюють щоденники.

Виробнича практика проводиться відповідно до робочої програми, календарний графік якої (Додаток А) передбачає: оформлення й одержання пропусків на підприємстві; проведення навчальних занять і екскурсій; виконання самостійних занять на конкретному робочому місці; оформлення звітів по практиці та інше.

Студент повинен дотримуватися правил внутрішнього розпорядку підприємства. Керівники практики від кафедри та від підприємства повинні забезпечити відвідування студентів підприємства відповідно до графіка.

Підприємство зобов’язане забезпечити студентам умови безпечної роботи на кожному робочому місці. Проводити обов’язкові інструктажі з охорони праці, ввідний та на робочому місці. У разі потреби навчати студентів-практикантів безпечним методам праці. Забезпечити спецодягом, запобіжними засобами, лікувально-профілактичним обслуговуванням за нормами, встановленими для штатних працівників.

У ході проходження практики з боку кафедри в особі керівника практики і відповідального за організацію практики на кафедрі, завідувачем кафедри здійснюється контроль за проведенням виробничої практики з метою виявлення й усунення недоліків і надання практичної допомоги студентам по виконанню програми практики.

3 числа студентів, спрямованих на кожну з баз практики, призначається старший групи, котрий разом з викладачем-керівником практики займається підготовкою необхідних документів для проходження практики, одержує методичні вказівки по її програмі і надалі веде табель робочих днів, здійснює контроль за ходом практики і дисципліною студентів.

Контролюючі повинні вживати конкретних заходів по усуненню недоліків. Про серйозні недоліки старший групи та контролюючий повинні негайно доповідати керівництву кафедри і підприємства-бази практики.

2.6 Підведення підсумків практики

По закінченні виробничої практики студент-практикант складає письмовий звіт відповідно до вимог робочої програми практики. До звіту додається щоденник проходження практики, у якому вказані всі роботи, виконані студентом. Щоденник заповнюється щодня, віг має містити відгук керівника практики від підприємства, скріплений печаткою підприємства.

Студент складає звіт шляхом систематичної обробки своїх щоденних спостережень з відображенням всіх питань програми практики. Належним чином оформлений, переплетений звіт здається для ознайомлення, захисту і оцінки викладачу-керівнику практики від кафедри.

Звіт оцінюється по стобальній шкалі. При оцінці враховується письмовий відгук керівника практики від базового підприємства, викладений у щоденнику практики студента. Підсумки виробничої практики повинні обговорюватися на засіданнях кафедри, ради ІБЕІТ і ВНЗ, на науково-методичних конференціях.

Увага! Студент, що не виконав вимоги практики, одержав негативний відгук або незадовільну оцінку при захисті звіту, направляється на практику вдруге в період канікул чи відраховується з ОНПУ.

РОЗДІЛ 3

РОБОЧА ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

3.1 Мета і задачі виробничої практики

Робоча програма практики складається з чотирьох складових частин.

Перша частина. Загальна частина або ознайомчий період. Її метою є ознайомлення з діяльністю підприємства як самостійної юридичної особи, вивчення системи функціонування і управління служб і відділів підприємства.

Друга частина. Загальноекономічна частина. Її метою є розширення й закріплення теоретичних знань, отриманих студентами при вивченні дисциплін «Економіка підприємства», «Організація виробництва», «Економічний аналіз».

Третя частина. Спеціальна частина або блок професійної підготовки, що складається з трьох модулів:

перший модуль – поглиблення отриманих професійних знань. Його метою є розширення й закріплення теоретичних знань, отриманих студентами при вивченні дисциплін «Бухгалтерський облік», а також формування професійних навичок їхнього застосування в практиці роботи бухгалтера;

другий модуль – підготовка до наступних фахових дисциплін. Його метою є сбір необхідної інформації щодо практичних занять, розрахунково-графічних та курсових робіт;

третій модуль – індивідуальне завдання. Його метою є перевірка придатності студента щодо наукової, дослідницької та аналітичної роботи. Індивідуальні завдання включають в програму виробничої практики з метою надбання студентом під час практики умінь і навичок самостійного розв'язання виробничих, науко­вих або організаційних завдань.

Виконання одного або декількох індивідуальних завдань активізує діяльність студентів, розширює їх світогляд, підвищує ініціативу і робить проходження практики більш конкретним і цілеспрямованим.

Доцільно, щоб матеріали, отримані студентом під час вико­нання індивідуального завдання, могли в подальшому бути йому корисні і використані ним при виконанні курсової або розрахунково-графічної робо­ти, протягом практичних або лабораторних занять, підготовки доповіді або статті. Наприклад, для виконання курсових робіт з дисціплин «Фінансовий облік 1» та «Фінансовий облік 2» студентам необхідно вибрати два об’єкти бухгалтерського обліку (один з активів, другий з пасивів) та дослідити організацію обліку за цими об’єктами на базі практики, зібрати копії первинних документів.

Індивідуальне завдання буде ефективним, якщо його вико­нання допоможе студенту усунути прогалини в знаннях і уміннях та більше підготуватися до майбутньої профес­ійної діяльності.

Результати виконання індивідуального завдання студент представляє у вигляді окремого розділу звіту або його додатку. Індивідуальне завдання здається студентом для перевірки разом зі звітом з виробничої практики.

Якщо індивідуальне завдання представлено у вигляді окремого додатку до звіту, після перевірки воно повертається студенту і використовується ним при виконанні курсової роботи або підготовки доповіді або статті.

Четверта частина. Охорона праці. Мета цієї частини звіту сформувати у студента-практиканта сучасний погляд на гігієну праці і виробничу безпеку, на проблему та шляхи вирішення питань щодо захисту людини від виробничого травматизму і професійних захворювань.

У даній частині студент-практикант робить стосовно об'єкта дослідження аналіз виробничого травматизму і професійних захворювань, виявляє і аналізує небезпечні та шкідливі виробничі фактори, виробляє навички прийняття технічних рішень та шляхи реалізації заходів щодо забезпечення охорони життя і здоров'я людей, зайнятих виконанням своїх трудових обов'язків.

Студент-практикант самостійно знайомиться з державними стандартами системи стандартів безпеки праці, державними нормативними актами України з охорони праці, державними нормативними актами з пожежної безпеки, санітарними та гігієнічними нормами, будівельними нормами і правилами, літературою з гігієни праці та виробничої санітарії, а також закріплює знання з правил пожежної безпеки та електробезпеки.

3.2 Зміст практики

Конкретний зміст виробничої практики обумовлено місцем її проходження, узгоджується й уточнюється з керівником практики. Відповідно до наведеної структури виробнича практика включає чотири узагальнені етапи:

− перший етап − ознайомлення з виробничою структурою, функціями і задачами економічних служб даного підприємства;

− другий етап − вивчення організації і діяльності виробничої, фінансової, економічної діяльності підприємства (організації);

− третій етап − ознайомлення зі структурою бухгалтерського обліку, функціями і задачами бухгалтерських та фінансових служб даного підприємства;

− четвертий етап −вивчення питань охорони праці на базі практики, виробничого травматизму і професійних захворювань, небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

Детальна розшифровка кожного етапу передбачається при складанні графіка проходження практики на місці (приклад графіку наведено у Додатку А).

Оскільки основним змістом виробничої практики є ознайомлення з загальними методами організації обліку, управління і планування розвитку даного підприємства, відповідно до цього на першому етапістудент повинен вивчити такі напрями:

− правовий статус підприємства (установи), структуру і мету створення;

− характеристику спеціалізації підприємства (установи), територіальні або галузеві зв'язки з господарськими партнерами;

− виробничу структуру та стан технічної бази підприємства (установи);

− організацію управління і планування виробничо-господарської діяльності;

− організацію та планування облікової діяльності.

На другому етапістудент вивчає основні напрямки економічної роботи по організації виробничо-господарської діяльностів динаміці за останні 3 роки (або поквартально, якщо підприємство існує менше ніж 3 роки). Вивчаються наведені нижче напрямки діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]