Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalno-metodichny_pos_bnik_-_V_ktimolog_ya.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Тема 9. Віктимологічна профілактика корисливих злочинів – 2 години

Питання семінару:

  1. Поняття і характеристика корисливих злочинів.

  2. Роль жертви в механізмі корисливих злочинів.

  3. Характеристика осіб, що є потерпілими від корисливих злочинів.

  4. Віктимологічне запобігання, припинення і профілактика корисливих злочинів.

Практикум. Вивчіть та проаналізуйте матеріали навчальних кримінальних справ щодо корисливих злочинів.

Теми рефератів:

  1. Особливості віктимізації корисливих злочинів.

  2. Характеристика осіб, що є потерпілими від корисливих злочинів.

  3. Роль жертви в механізмі корисливих злочинів.

  4. Стратегія і нейтралізація конфлікту щодо корисливого злочину.

  5. Віктимологічніе запобігання, припинення і профілактика корисливих злочинів.

Тема 10. Віктимологічна профілактика агресивних злочинів та злочинів у сфері сімейно-побутових відносин – 2 години

Питання семінару:

  1. Поняття і характеристика агресивних злочинів

  2. Характеристика осіб, що є потерпілими від агресивних злочинів.

  3. Стратегія нейтралізації конфлікту в сімейно-побутових відносинах.

  4. Віктимологічне запобігання, припинення і профілактика агресивних злочинів та злочинів у сфері сімейно-побутових відносин.

Практикум. Вивчіть та проаналізуйте матеріали навчальних кримінальних справ щодо агресивних злочинів

Теми рефератів:

  1. Агресивні злочини та їх віктимологічна характеристика.

  2. Особа потерпілого від злочинів у сімейно-побутовій сфері.

  3. Фактори, що зумовлюють процес віктимізації населення в сімейно-побутовій сфері.

  4. Віктимологічне запобігання, припинення і профілактика агресивних злочинів.

  5. Віктимологічне запобігання, припинення і профілактика злочинів у сфері сімейно-побутових відносин.

Тема 11. Віктимологічна профілактика злочинів проти окремих груп ризику (дітей/неповнолітніх, жінок, осіб похилого віку тощо)

Питання семінару:

  1. Роль жертви в механізмі злочинів неповнолітніх.

  2. Заходи віктимологічної профілактики злочинів, що вчиняються щодо жінок.

  3. Особливості віктимологічної профілактики злочинів, учинених щодо осіб похилого віку.

  4. Віктимологічна профілактика злочинів, що вчиняються на ґрунті сексуального насилля.

Практикум. Вивчіть та проаналізуйте матеріали навчальних кримінальних справ щодо окремих груп ризику (неповнолітніх, жінок, осіб похилого віку).

Теми рефератів:

  1. Сучасний стан та віктимологічна характеристика злочинів неповнолітніх.

  2. Криміногенні чинники злочинних посягань на жінок.

  3. Віктимологічне запобігання, припинення та профілактика злочинів учинених щодо неповнолітніх.

  4. Причини та умови вчинення злочинів, пов’язаних із сексуальним насиллям.

  5. Віктимологічна детермінація злочинів, учинених щодо осіб похилого віку.

Методологічні вказівки для проведення віктимологічного опитування

У процесі навчання студенти повинні проінтерв’ювати не менше 10 осіб, що мешкають в одному з ними населеному пункті. Опитувальний лист надається викладачами, які ведуть заняття. Від того, наскільки правильно та грамотно буде проведено інтерв’ю, залежить достовірність отриманої інформації, а відповідно і результати всього дослідження.

При проведені інтерв’ювання необхідно дотримуватися наступних правил:

  1. Перш за все уважно прочитайте запропонований для інтерв’ю опитувальний лист. Якщо Вам щось незрозуміло, зверніться до викладача за роз’ясненнями. Для Вас повинно бути все зрозуміло.

  2. В опитувальному листі містяться три типи питань: закриті, відкриті та напівзакриті. Закрите питання містить готові варіанти відповідей, які Ви запропонуєте респонденту на вибір. Відкрите питання не містить готових варіантів відповідей і на нього респондент повинен відповісти самостійно. Напівзакрите питання містить декілька варіантів запропонованих відповідей, але у респондента є можливість надати свій власний варіант відповіді, якщо його не задовольняють запропоновані. Для цього в кінці питання міститься декілька вільних ліній.

  3. Кожна відповідь на закрите питання позначається просто: обводиться кружечком кодове число (1, 2, 3 …), що міститься зліва від вибраної відповіді. При цьому питання повинні бути сформульовані так, щоб респондент мав можливість вибрати тільки один варіант відповіді чи обмежену кількість позицій або відповісти на запропоновані йому альтернативи.

  4. Відбір респондентів для інтерв’ю повинен бути випадковим. Небажано опитувати всіх родичів або друзів, краще якщо респондентами стануть сусіди, колеги по роботі, відвідувачі організації, в якій ви працюєте. Бажано при проведенні інтерв’ю залишитися наодинці з респондентом або постаратися, щоб ніхто не зміг почути та втрутитися у ваше інтерв’ю.

  5. Перед проведенням інтерв’ю назвіться (ім’я, прізвище), ким і де ви працюєте (навчаєтеся). Все це буде сприяти встановленню контакту зі співрозмовником. Розкажіть також, яка організація і з якою метою проводить дане дослідження. Обов’язково зазначте, що таємниця їх відповідей буде збережена, опитувальний лист анонімний і для дослідження потрібні тільки відповіді. Поясніть респонденту, чому опитують саме його, а не іншого (випадковість вибірки).

  6. Кожне питання і можливі відповіді читайте дослівно, так як вони сформульовані в опитувальному листі. Не допускайте доповнень, пояснень, коментарів – вони можуть вплинути на точність відповідей. Якщо питання незрозуміле респонденту – прочитайте його повільно ще раз. Якщо питання все одно незрозуміле, пропустіть його та зробіть відмітку «респондентом не зрозуміле».

  7. Не потрібно давати опитувальний лист особі, що інтерв’юється, вона повинна слухати і мати на увазі тільки те питання, яке Ви їй зачитуєте. В іншому випадку попередні та наступні питання можуть вплинути на чистоту відповідей.

  8. Не допускайте зайвих слів при інтерв’юванні. Намагайтесь полегшити процедуру та скоротити час інтерв’ю. В іншому випадку опитуваний швидко втомиться і буде байдужий як до питань, так і до відповідей, що може знизити якість анкети.

  9. Ні в якому разі не впливайте на відповіді: не підказуйте можливих відповідей, не пояснюйте ні жестами, ні словами. Якщо відповідь респондента Вам незрозуміла, можна поставити нейтральне питання: «Що Ви маєте на увазі? Не могли б ви пояснити більш докладно (ще раз)?»

  10. У випадку нерішучості опитуваного, відмови відповісти на те чи інше питання (анкету в цілому) непотрібно змушувати респондента обов’язково відповідати. Спробуйте в тактичній формі переконати його відповісти, якщо респондент буде наполягати на відмові, зробіть про це відмітку в анкеті: «Відмовився відповісти». Це необхідно для аналізу подібних відповідей в майбутніх дослідженнях.

  11. Ні в якому разі не переставляйте питань, не додавайте тих питань, які вам хотілося б поставити респонденту, але їх немає в опитувальному листі. Не допускайте переформулювання питань для того, щоб зробити їх більш зрозумілими. Якщо у вас з’явиться таке бажання, зробіть відмітку на опитувальному листі та передайте його викладачу. Ваша думка з окремих питань та в цілому буде для нас цікавою та сприятиме покращенню проведення досліджень у майбутньому.

  12. Наприкінці інтерв’ю запитайте респондента, чи не стомився він та які в нього враження від інтерв’ю, що б він хотів додати, які зауваження та пропозиції хотів би висловити. Зробіть про це відмітку в кінці анкети.

  13. Заповненні опитувальні листи з описанням процедури проведеного вами дослідження (час проведення, місце, регіон, населений пункт, в якому проводилося дослідження), ваші зауваження та пропозиції зброшуруйте та передайте викладачу.

  14. І останнє прохання - пишіть чітко та розбірливо. Не залишайте неповністю заповненні питання, оскільки в цьому випадку опитувальний лист втрачає свою цінність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]