Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тестові завдання.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
776.19 Кб
Скачать

Інша ендокринна патологія. Гомеостаз кальцію в організмі. Ендокринні остеопорози. Захворювання прищитовидних залоз. Захворювання статевих залоз. Ожиріння

1. Хвора Ш., 50 років доставлена у реанімаційне відділення зі скаргами на прогресуючу слабість, болі в мязах і кістках, гострий біль в епігастрії, нудоту, багаторазове блювання, прискорене безболюче сечовиділення, сонливість, депресію, зниження памяті. Стан тяжкий, загальмована, шкіра суха, кальциноз рогівки, гіпорефлексія. Найбільш вірогідний діагноз?

А. Гіперпаратиреоз

Б. Нирковий рахіт

В. Синдром порушенного всмоктування

Г. Хвороба Педжета

Д. Синдром Олбрайта-Фанконі

2. Жінка 42 років, два роки тому прооперована з приводу раку щитовидної залози. Скаржиться на слабість, оніміння кінцівок, парестезії, судоми. Симптоми Хвостека, Трусо позитивні. Гормони щитовидної залози в межах норми. Поставлено діагноз – післяопераційний гіпопаратиреоз. Який з препаратів слід призначити в першу чергу?

А. Хлорид кальція

Б. Тироксин

В. Паратиреоідин

Г. Седуксен

Д. Вітамін Д3

3. Хворий М., 44 років. На другий день після операції з приводу токсичного дифузного зобу зявились часті судомні скорочення мязів рук, відчуття оніміння пальців, іноді болі в животі. Які дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

А. Дослідження в крові кальція та фосфору

Б. Визначення калія і натрія в плазмі крові

В. Визначення в крові Т4 та Т3

Г. Екскреція з сечою 17-КС та 17-ОКС

Д. Визначення катехоламінів в крові

4. Хворому М., 56 років, з приводу тяжкої форми дифузного токсичного зобу проведено лікування радіоактивним йодом. Стан хворого значно покращився, однак через 4 міс. Почав відмічати порушення чутливості та оніміння кінцівок, затруднене ковтання, періодичне блювання, проноси, болі в животі і судоми верхніх кінцівок. Найбільш вірогідний діагноз?

А. Гіперпаратиреоз

Б. Псевдогіпопаратиреоз

В. Спазмофілія

Г. Синдром МЕDAC

Д. Гіпотиреоз

5. Хвора Р., 40 років, на протязі 10 років страждає на сечокамяну хворобу, двічі оперована з приводу кораловидних каменів. У теперішній час прооперована вдруге. На другий день стан різко погіршився: посилились болі в животі (по типу ниркових колік), розвилась виражена мязова слабість, нудота, блювання, поліурія, що змінилась олігурією. Підвищилась температура до 38,5С, ЧСС – 120 у хв. Найбільш вірогідний діагноз?

А. Гіперкальціємічна криза

Б. Аддисонична криза

В. Тиреотоксична криза

Г. Синдром Сиппла

Д. Гострий гастроентерит

6. У хворої спостерігається рецидив нефролітіазу, болі в кістках, слабкість, стомлюваність, схуднення. Було заподозрено гіперпаратиреоз. Який із критеріївєхарактерним для нього?

А. Гіперкальціємія

В.Гіпокальціємії

С. Частіше зустрічається у чоловіків до 20 років

D.Білок Бенса-Джонса в сечі

Е. Жоден з вказаних критеріїв

7. У хворої М., 31 ріку, спостерігається рецидив нефролітіазу, болі в кістках, слабість, стомлюваність, схуднення. Яке із вказаних захворювань можна запідозрити?

А. Гіперпаратиреоз

В. Гіпопаратиреоз

С. Саркома кісток

D. Мієломна хвороба