Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonometr_1 / Методические указания по ekonometrii zaocno.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.55 Mб
Скачать

3. Повчання щодо виконання контрольної роботи

Згідно із навчальним планом ОДЕКУ щодо підготовки фахівців за спеціальністю „Менеджмент організацій”, студенти заочної форми навчання повинні у відповідності з графіком навчального процесу виконати одну контрольну роботу з дисципліни “ Економетрія ”. Її тематика пов’язана з визначенням та аналізом фінансових витрат суб’єктів господарювання.

Виконання контрольної роботи потребує від студента:

знання відповідних тем теоретичного курсу і нормативних методик щодо розрахунку множинної регресії й кореляції, систем эконометричних рівнянь, навиків проведення відповідних економіко-екологічних розрахунків.

Контрольна робота повинна бути оформлена згідно вимогам, що діють в ОДЕКУ, написана розбірливим почерком, обов’язково містить необхідні розрахунки, пояснення до ходу виконання роботи, одержані результати та виводи. Після висновків необхідно навести перелік літературних джерел, які було використано при виконанні контрольної роботи. Варіант, контрольної роботи визначається сумою двох останніх цифр № залікової книжки. (Наприклад, № залікової книжки 05186 – варіант №14 (8+6)).

Контрольна робота зараховується, якщо завдання виконано повністю; в разі, коли при перевірці роботи викладачем з’ясовується, що зроблена лише частина завдання або одержані невірні результати, контрольна робота не зараховується і студент має виконувати контрольну роботу за новим варіантом.

Приклад виконання контрольної роботи наведено у додатку.

3.1. Рекомендації до виконання завдань контрольної роботи, теоретична частина .

Множинна регресія й кореляція

Парна регресія може дати добрий результат при моделюванні, якщо впливом інших факторів, які впливають на об'єкт дослідження, можна знехтувати. Якщо ж цим впливом знехтувати не можна, то в цьому випадку варто спробувати виявити вплив інших факторів, увівши їх у модель, тобто побудувати рівняння множинної регресії

,

де – залежна змінна (результативна ознака),– незалежні або пояснюючі змінні ( ознаки-фактори).

Фактори, що включаються в множинну регресію, повинні пояснити варіацію незалежної змінної. Якщо будується модель із набором факторів, то для неї розраховується показник детермінації, що фіксує частку поясненої варіації результативної ознаки за рахунок розглянутих у регресіїфакторів. Вплив інших, не врахованих у моделі факторів, оцінюється якз відповідною залишковою дисперсією.

При додатковому включенні в регресію фактору коефіцієнт детермінації повинен зростати, а залишкова дисперсія зменшуватися:

и.

Якщо ж цього не відбувається й дані показники практично не відрізняються один від одного, то фактор, що включається в аналіз, не поліпшує модель і практично є зайвим чинником.

Перевага віддається не фактору, більш тісно пов'язаному з результатом, а тому фактору, що при досить тісному зв'язку з результатом має найменшу тісноту зв'язку з іншими факторами. У цій вимозі проявляється специфіка множинної регресії як методу дослідження комплексного впливу факторів в умовах їхньої незалежності друг від друга.

Нехай, наприклад, при вивченні залежності матриця парних коефіцієнтів кореляції виявилася наступною:

Соседние файлы в папке Ekonometr_1