Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правила ПБ 2006 / Гуртожитки 1,2

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
381.44 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Основні вимоги пожежної безпеки до об'єктів ОДЕКУ.

Гуртожитки № 1, № 2.

1.Відповідальність за протипожежний стан гуртожитків № 1, № 2 повищеної поверховості, які належать до системи освіти України, покладається на коменданта гуртожитку ОДЕКУ.

2.Усі студенти, котрі прибувають до гуртожитків № 1, № , повинні бути ознайомлені комендантоми гуртожитків № 1, № 2 з основними вимогами пожежної безпеки (під розпис).

3.У житлових номерах гуртожитків будинків мають бути вивішені на видних місцях:

-схематичний план індивідуальної евакуації з відповідного поверху із зазначенням даної кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розміщення засобів пожежогасіння та сигналізації, а також необхідний пояснювальний текст і пам'ятка про дії на випадок виникнення пожежі;

-стисла пам'ятка для мешканців про правила пожежної безпеки.

4.У гуртожитках № 1, № 2 де мешкають студенти - іноземні громадяни, пам'ятки про правила пожежної безпеки та поведінку людей повинні бути виконані відповідними іноземними мовами.

5.На період проведення комплексних капітальних ремонтів, пов'язаних з переплануванням, проведенням вогневих та інших пожежонебезпечних робіт у гуртожитках № 1, № 2 студенти повинні відселюватися.

6.Об'єднані диспетчерські системи у гуртожитках № 1, № 2, які обслуговують інженерне обладнання, необхідно використовувати для одержання інформації про технічну справність і спрацьовування під час пожежі систем протипожежного захисту (димовидалення, підпору повітря, пожежогасіння), про справність насосів-підвищувачів, а також передання повідомлень про це до відповідних обслуговуючих (аварійних) служб та пожежної охорони.

6.1.Система оповіщення про пожежу (“Ревуни”), внутрішній протипожежний водопровід повинні систематично перевірятися і постійно бути у справному стані.

6.2.Біля пускових пристроїв системи оповіщення про пожежу, внутрішнього протипожежного водопроводу, які включаються при пожежі, поинні бути вивішені таблички з написами про призначення і порядок уведення у дію.

7.Переговорні пристрої ліфтів у житлових будинках та гуртожитках слід використовувати для передавання повідомлень про пожежі на диспетчерські пункти.

8.1.Для цього необхідно забезпечувати переговорні пристрої спеціальними табличками із роз’яснювальними написами.

7.Біля кожного гуртожитку повинні бути встановлені пожежні щити. До комплекту пожежного щита (стенду) належить такий набір первинних засобів пожежогасіння :

-вогнегасники порошкові або вуглекислотні (ВП-2, ВВ-2) - 2 шт.;

-ведро (конус) - 2 шт.;

-сокира - 1 шт.;

-лопати - 2 шт.;

-багри - 2 шт.;

-ломи - 2 шт.;

-ящики з піском місткістю 250 кг - 2 шт.;

-бочки з водою місткістю 250 л - 2 шт. (на зимовий період замінюються ящиками з піском тією ж місткістю).

7.1.Пожежні щити (стенди) з інвентарем, інструментами, вогнегасниками в місцях установлення на об'єктах університету не повинні створювати перешкоди під час евакуації.

7.2. Вогнегасники слід встановлювати у легкодоступних та помітних місцях (коридорах, біля входів або виходів з кімнат), а також у пожежонебезпечних місцях, де найбільш вірогідна поява осередків пожежі (кухні). При цьому необхідно забезпечити їх захист від попадання прямих сонячних променів та безпосередньої (без загороджувагосподарських будівлях, у тому числі на горищах.

8.Розпалювання багать для спалювання сухого листя, бадилля, сміття тощо на території гуртожитків № 1, № 2 дозволяється на відстані не менше 15 м від будівель і лише під наглядом комендантів гуртожитків. Забороняється розведення багать у вітряну погоду.

9. У кімнатах гуртожитків № 1, № 2 не допускається зберігання ЛЗР та ГР.

9.1.В індивідуальних гаражах допускається зберігання не більше 40 л запасу палива та 10 кг мастила.

9.2.Таку ж кількість ЛЗР та ГР допускається зберігати в окремо розташованій господарській будівлі, якщо відстань від неї до гуртожитків № 1, № 2 становить не менше 7 м.

9.3.Тара, в якій зберігаються ЛЗР та ГР, повинна щільно зачинятися, бути небиткою, виготовленою з негорючих матеріалів.

10.За відсутності у вахтера (охоронника) телефону має бути вивішена табличка із зазначенням точної адреси місцезнаходження двох найближчих телефонів та адреси найближчої пожежної частини.

11.У гуртожитках № 1, № 2 повинно бути організовано цілодобове чергування обслуговуючого персоналу (вахтери). Черговий зобов'язаний мати при собі комплект ключів від дверей евакуаційних виходів, електричний ліхтар, знати порядок виклику пожежної охорони та дій у разі виникнення пожежі.

11.1.У нічний час черговому вахтеру, охороннику забороняється спати та відлучатися за межі гуртожитка.

11.2.Черговий персонал гуртожитків № 1, № 2, поверхи яких вище 2-х поверхів та кількістю місць для проживання 50 осіб і більше має бути забезпечений індивідуальними засобами захисту органів дихання для організації евакуації людей у разі виникнення пожежі.

12.Не допускається:

-вселяти студентів у новозбудовані будівлі до налагодження та приведення у робочий стан технічних засобів протипожежного захисту, до виконання передбачених проектом протипожежних заходів;

-улаштовувати в житлових кімнатах гуртожитків № 1, № 2 різноманітні складські приміщення, майстерні із застосуванням та зберіганням пожежовибухонебезпечних речовин і матеріалів, а також здавати їх в оренду під приміщення подібного призначення;

-забивати та заставляти меблями і обладнанням евакуаційні двері, люки на балконах, а також переходи у суміжні секції та виходи на евакуаційні сходи;

-влаштовувати на шляхах евакуації розсувні двері та турнікети;

-проводити чищення меблів, ремонтні і реставраційні роботи з використанням легкозаймистих та горючих рідин (з цією метою використовують пожежонебезпечні мийні засоби);

-користуватися смолоскипами, свічками, сірниками тощо, відвідуючи горища та підвали;

-зберігати ЛЗР та ГР, балони з горючим газом на балконах та лоджіях;

-користуватися безпосередньо в житлових кімнатах гуртожитків № 1, № 2 різноманітними електронагрівальними приладами: електрочайниками, кип'ятильниками, електроплитами, прасками тощо. Для цієї мети комендантами повинні бути обладнані спеціальні місця;

-використовувати (орендувати) під житло приміщення у гуртожитках № 1, № 2 крім випадків, що допускаються будівельними нормами і цими Правилами.

13.Шляхи евакуації, які не мають природного освітлення, повинні бути забезпечені штучним освітленням

14.У гуртожитках № 1, № 2 з незадимлюваними сходовими клітками ліфтові шахти треба забезпечувати підпором повітря, а виходи з ліфтів здійснювати через ліфтові холи, які відокремлюються від суміжних приміщень і коридорів перегородками та дверима, що самозачиняються, з ущільненнями у притворах, відповідно до вимог чинних будівельних норм.

15.Ліфти не допускається використовувати з метою евакуації (за винятком спеціальних пожежних ліфтів).

15.1.У разі пожежі ліфти повинні опускатись на перший поверх, відкриватись та вимикатись.

16.Порядок використання спеціальних ліфтів, призначених для перевезення пожежних підрозділів, повинен бути регламентований інструкцією, затвердженою ректором ОДЕКУ та погодженою з місцевими органами державного пожежного нагляду.

17.Установлювати всередині ліфтових кабін будь-які додаткові електротехнічні пристрої (електророзетки, електродзвінки тощо), не передбачені технічними умовами на ці ліфтові кабіни, не допускається

ГУРТОЖИТОК № 2

Прізвище,

імя, по бать-кові

Кім.

Підпис

Прізвище,

імя, по бать-кові

Кім.

Підпис

Прізвище,

імя, по бать-кові

Кім.

Підпис

Марие Антоновне Крачковской

в день юбилея

* * *

Ну и что, что 35,

Вы в душе моложе,

И даете всем понять,

Что грустить негоже.

Я желаю Вам удачи,

Всех любить и быть любимой,

Жить до 100 лет - не иначе,

Богом быть всегда хранимой.

С любовью и уважением

Отдел охраны труда и БЖД

Соседние файлы в папке Правила ПБ 2006