Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цз зачет / ответы / Voprosy_TsZ_dlya_KT.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.95 Mб
Скачать
  1. Дії ударної хвилі, проникаючої радіації та електромагнітного імпульсу на людину та засоби зв’язку.

Ураження, що виникають під дією ударної хвилі від ядерного вибуху, діляться на легкі, середні, важкі і надто важкі (смертельні). Легкі ураження виникають при надлишковому тиску у фронті ударної хвилі 20-40 кПа і характеризуються легкою контузією, тимчасовою втратою слуху, легкими ушкодженнями та вивихами. Середні ураження виникають при надлишковому тиску 40-60 кПа і характеризуються травмами мозку з не­притомністю, пошкодженням органів слуху, кровотечами з носа та вух, переломами і вивихами кінцівок. Важкі і надто важкі ураження виникають при надлишкових тисках відповідно 60—100 кПа та понад 100 кПа і супроводжуються травмами мозку з довготривалою непритомністю, пошкодженням внутрішніх органів, тяжкими переломами кінцівок. Побічнийвпливударноїхвилівиявляється в ураженні людей уламкамибудівель, камінням, деревами, битимсклом та іншими предметами. Світловевипромінювання, впливаючи на людей, викликаєопікиділяноктіла, очей, тимчасовувтратузору. Залежновідзначеннясвітловогоімпульсурозрізняютьопікишкіричотирьохступенів: перший ступінь — почервоніння, припухлість і набряканняшкіри. Другийступінь — утворенняпухирів. третійступінь — омертвінняшкіри й утвореннявиразок. четвертийступінь — омертвіння не тількишкіри, а йшарів тканин, обвуглення.

Проникаюча радіація (гамма-випромінювання та потік нейтронів) — це активно проникаючі види іонізуючих випромінювань, які для людини найбільш небезпечні при зовнішньому опроміненні.Радіоактивні частинки (бета і альфа) мають малу проникаючу здатність і безпечні при зовнішньому опроміненні людини. Проте при потраплянні всередину організму людини з їжею, водою і повітрям вони дуже небезпечні. Під впливом іонізуючої радіації руйнуються окремі складні молекули і елементи клітинних структур. Цепризводить до порушеннянормальногообмінуречовин, зміни характеру життєдіяльностіклітин, окремихорганів і систем організму. Внаслідок такого впливувиникаєпроменевахвороба. За ступенемважкостіпроменевіхворобиділять на чотиригрупи.Променевахвороба І ступеня (легка група) виникає при сумарнійдозі 100—200 рад. Прихованийперіодтриває З—5 тижнів, післячогоз.являютьсязагальнаслабкість, нудота, запаморочення, підвищеннятемператури. Післяодужанняпрацездатність, як правило, зберігаєтьсяПроменева хвороба II ступеня (середнягрупа) виникає при сумарнійдозі 200—400 рад. Протягом перших 2—3 дібспостерігаєтьсяпервиннареакціяорганізму (нудота і блювання). Потімтриваєприхованийперіод (15—20 діб). Ознакизахворюваннявиявляютьсяяскравіше. Одужання за умови активного лікуваннянастає через 2—3 місяці.Променева хвороба III ступеня (важкагрупа) виникаєпридозі 400—600 рад. Первиннареакціярізковиражена. Прихованийперіод — 5—10 діб. Хворо­ба проходить інтенсивно і важко. У сприятливомувипадкуодужанняможенастати через 3—6 місяців.Променева хвороба IV ступеня (надважкагрупа) виникаєпридозіпонад 600 рад. У більшостівипадківзакінчуєтьсясмертю.Осередкомядерногоураженняназиваєтьсятериторія, щозазналабезпосередньоговпливувражальнихчинників ядерного вибуху. Осередкиядерногоураженняумовноподіляють на зони з приблизнооднаковими за характером руйнуваннями. Це — зона повнихруйнувань, зона великихруйнувань, зона середніхруйнувань, зона слабкихруйнувань.

Ядерні вибухи в атмосфері й більш високих шарах призводять до виникнення потужних електромагнітних полів з довжиною хвиль від 1 до 1000 м і більше. Ці поля через короткочасне існування називають електромагнітним імпульсом (EMI). EMI виникає при ядерному вибуху у воєнний час, у мирний час — при випробуванні ядерної зброї або ядерних аваріях і катастрофах в атмосфері й космосі. Уражаюча дія EMI обумовлена виникненням напруги і струмів у провідниках різної довжини, розміщених у повітрі, землі.EMI захвачують спектр частот від десятків до кількох сотень мегагерц, тобто діапазон, в якому працюють установки електропостачання, зв'язку і радіолокації. Напруженість електромагнітного поля, створюваного EMI, досягає 50 000 В/м, тоді як у радіолокації вона не перевищує 200 В/м, а у зв'язку — 10 В/м. Уражаюча дія EMI в приземній області й на землі пов'язана з акумулюванням його енергії довгими металевими предметами, рамними і каркасними конструкціями, антенами, лініями електропередачі та зв'язку, в них виникають сильні наведені струми, які руйнують підключене електронне та інше чутливе устаткування. Урайонідії EMI безпосередній контакт людинизіструмопровід-ними предметами небезпечний.EMI уражає радіоелектронну і радіотехнічну апаратуру. В провідниках індукуються високі напруги і струми, які можуть призвести до постійних або тимчасових пошкоджень ізоляції кабелів, відключення реле і переривників, пошкодження елементів зв'язку, магнітних запам'ятовуючих пристроїв у ЕОМ і системах передачі даних тощо. Найбільш уразливими елементами обладнання є напівпровідникові прилади — транзистори, діоди, кремневі випрямлячі, інтегруючі ланцюги, цифрові процесори, управляючі й контрольні прилади. Чутливі до пошкодження EMI транзистори звукової частоти, перемикаючі транзистори, інтегруючі ланцюги та ін.Більшість систем зв'язкупрацюють у діапазоні частот відсередніх до ультрависоких і будутьпошкодженимизалежновідробочогоперіоду частот. Радіолокаційнісистемименшепошкоджуютьсявід EMI, тому що вони працюють у періоді частот, де щільністьенергії EMI невелика. Іскріння, яке виникаєпідвпливомвисокогоелектричного поля EMI, можеспричинитиспалахуванняпарів бензину та інших налив у сховищах.Якщоядернийвибухставсяпоблизулініїелектропостачання, зв'язкувеликоїдовжини, то наведені в них напругиможутьпоширюватися по проводах на багатокілометрів, пошкоджуватиапаратуру й уражати людей, якізнаходяться на безпечнійвідстанівідносноіншихуражаючихфакторів ядерного вибуху.EMIнебезпечний і за наявностіміцнихспоруд, розрахованих на стійкістьпротиударноїхвилі наземного ядерного вибуху, проведеного на відстанікількохсотеньметрів.

Соседние файлы в папке ответы