Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бєланова.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

1.1.3 Підсистеми скс

Загалом СКС згідно з міжнародним стандартом ISO/IEC 11801 включає в себе три підсистеми:

- підсистема зовнішніх магістралей, яка складається з зовнішніх магістральних кабелів між кросової зовнішніх магістралей (КЗМ) і кросової будівлі (КБ), комутаційного обладнання в КВМ і КЗ, комутаційного устаткування у КЗМ і КБ, до якого підключаються зовнішні магістральні кабелі, і комутаційних шнурів або перемичок у КЗМ;

- підсистема внутрішніх магістралей (вертикальна підсистема) містить прокладені між КБ і КП внутрішні магістральні кабелі, підключений до них комутаційне обладнання в КБ і КП, а також частина комутаційних шнурів і/або перемичок в КБ. Якщо СКС обслуговує один поверх, то підсистема внутрішніх магістралей може бути відсутнім;

- горизонтальна підсистема утворена горизонтальними кабелями між КП і розетковими модулями інформаційних розеток робочих місць, самими інформаційними розетками, а також комутаційним обладнанням в КП, до якого підключаються горизонтальні кабелі [1].

1.1.4 Вимоги до технічні приміщень

Технічні приміщення необхідні для побудови СКС і інформаційної системи в цілому. У загальному випадку вони діляться на апаратні і кросові.

Апаратна - це технічне приміщення, яке містить ядро інформаційної інфраструктури мережі, що несе основне навантаження із забезпечення взаємодії не тільки всіх кабельних ліній, а й працездатності всієї інформаційно-обчислювальної системи будівлі.

При виборі місця розташування апаратної в проектованій будівлі з урахуванням функцій, виконуваних цим технічним приміщенням, слід керуватися наступними принципами:

- апаратна повинна бути поєднана або, принаймні, максимально наближена до КБ для мінімізації довжини з'єднуючих кабелів;

- приміщення апаратної не повинно бути прохідним, оскільки це ускладнює систему контролю доступу; бажано, щоб воно не мало вікон і навіть не примикало впритул до зовнішніх стін будівлі;

- не рекомендується виділяти приміщення для апаратної на верхніх поверхах будівлі, оскільки це суттєво ускладнює введення в неї кабелів підсистеми зовнішніх магістралей;

- вкрай небажано розміщувати апаратну поруч з тими внутрішніми конструкціями будівлі, які обмежують її можливе розширення в перспективі.

Найбільш оптимальною формою приміщення апаратної є квадратна або близька до неї, з довжиною короткої стіни не менше 3 м. Відстань між підлогою (фальш-підлогою) і стелею (фальш-стелею) повинно бути не менше 2,6 м.

Кросова представляє собою службове приміщення, в якому встановлюється пасивне мережеве обладнання всіх підсистем СКС.

У кросову поверху вводяться кабелі підсистемі внутрішніх магістралей СКС і кабелі горизонтальної підсистемі. У цьому приміщенні монтуються комутаційні панелі, мережеві прилади та інші допоміжні пристрої.

При виборі місця розташування КП доцільно керуватися наступними принципами:

- КБ можна поєднати з однією з КП на тому ж самому поверсі;

- КП повинна бути на кожному поверсі будівлі;

- для полегшення дотримання режиму контролю доступу кімната, виділена для кросової, не повинна мати вікон, бути прохідний або поєднуватися з іншими виробничими приміщеннями;

- для мінімізації довжини кабелів і відповідно вартості горизонтальної підсистеми слід розташовувати КП якомога ближче до геометричного центру обслуговуваної робочої зони [1].

1.2 Характеристика технологій локальної мережі

1.2.1 Основні поняття інформаційної мережі

Поняття «інформаційна мережа» передбачає розгляд телекомунікаційної мережі в сукупності зі взаємодіючими за допомогою неї об’єктами. У такому розумінні інформаційна мережа - це «навантажена» телекомунікаційна мережа .

Оскільки прикінцевими системами інформаційної мережі є комп’ютери, то таку систему ще називають «комп’ютерною мережею». Поєднання комп’ютерів в мережу дозволяє підприємству оптимізувати його інформаційну інфраструктуру (роботу програм, застосувань, без даних, тощо), що в результаті підвищує ефективність бізнес-процесу в цілому.

Інформаційну мережу доцільно характеризувати за складом ресурсів. Ресурси інформаційної мережі поділяють на інформаційні, ресурси обробки та зберігання даних, програмні та комунікаційні.

Ресурси інформаційної мережі та інформаційні технології сукупно дозволяють здобувати інформацію, виконувати обробку й забезпечувати ефективний пошук її в будь-якому місці мережі, а також уможливлюють її накопичення й зберігання.

Основною вимогою, якій має відповідати інформаційна мережа, є забезпечення користувачів ефективним доступом до ресурсів, які можуть розділятися (тобто колективно використовуватися).

Окремо слід виділити мережі підприємств, це такі мережі, які належать установам і компаніям, інтереси бізнесу яких виходять за межі ринку телекомунікацій. Відмінною особливістю мереж підприємств є те, що всі ресурси мережі використовуються виключено співробітниками підприємства [4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]