Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК 10.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
647.12 Кб
Скачать

0.00-1.21-98.

Напруженість ЕМП на відстані 50 см навкруги відеотермінала за електричною складовою не повинна перевищувати рівнів ДСан ПіН 3.3.2­

007-98.

Поверхневий електростатичний потенціал не повинен перевищувати 500 В, а потужність дози рентгенівського випромінювання на відстані 5 см від екрана та інших поверхонь відеотермінала не повинна перевищу­вати 100 мкР/год.

      1. Організація робочих місць

та вимоги до розміщення ЕОМ

Організація робочого місця користувача відеотермінала повинна за­безпечувати відповідність усіх елементів робочого місця та їх розташу­вання ергономічним вимогам, характеру та особливостям трудової діяль­ності. Площа одного робочого місця повинна бути не менше 6 м2, а обсяг - не менше 20 м3. При розміщенні робочих місць необхідно дотримува­тись таких вимог:

  • природне світло повинно падати збоку, переважно зліва;

  • відстань від робочого місця до стін зі світловим прорізами пови­нна складати не менше 1 м;

  • відстань між бічними поверхнями відеотерміналів має бути не ме­ншою за 1,2 м;

  • відстань між тильною поверхнею одного відеотермінала та екрана іншого не повинна бути меншою 2,5 м, а прохід між рядами робочих місць - не меншим одного метра.

Висота робочої поверхні столу для відеотермінала має бути в межах 68-80 см, а ширина повинна забезпечувати можливість використання операцій у зоні досяжності моторного поля (рекомендовані розміри сто­лу: висота - 72,5 см, ширина - 60-140 см, глибина - 80-100 см).

Робоче сидіння (сидіння, стілець, крісло) працівника на обчислюва­льній техніці повинно бути підйомно-поворотним, плоским, спереду за­кругленим, а для усунення статичного напруження м’ язів рук улаштоване стаціонарними або змінними підлокітниками.

Екран відеотермінала та клавіатура мають розташовуватися на опти­мальній відстані від очей працівника, але не ближче 60 см, з урахуванням розміру алфавітно-цифрових знаків та символів.

При потребі високої концентрації уваги під час виконання робіт з ви­соким рівнем напруженості суміщені робочі місця з відеотерміналами та персональними ЕОМ необхідно відділяти одне від одного перегородками висотою 1,5-2 м.

Організація робочого місця з ЕОМ для управління технологічними обладнаннями має передбачати:

а) достатній простір для людини-оператора;

вільну досяжність органів ручного управління в зоні моторного поля:

відстань по висоті - до 133 см, по глибині - 40-50 см;

в) розташування екрана відеотермінала в робочій зоні, яке забезпе­чувало б зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом плюс-мінус 30° від лінії зору оператора;

г) можливість повертання екрана відеотермінала навколо горизонта­льної та вертикальної осі.

      1. Вимоги безпеки під час експлуатації,

Обслуговування, ремонту та налагодження еом

ЕОМ та інша обстежувальна електронна техніка та устаткування по­винні бути справними і випробуваними відповідно до чинних норматив­них актів.

Після закінчення роботи електронно-обчислювальна техніка відклю­чається від електричної мережі. Це ж саме має бути здійсненим у випадку виникнення аварійної ситуації під час роботи.

При використанні лазерних принтерів слід дотримуватись вимог СанНіП устрою та експлуатації лазерів, затверджених МОЗ СРСР у 1971

р.

Під час експлуатації ЕОМ забороняється здійснювати ремонт та на­лагодження їх на робочому місці, працювати на зіпсованій техніці, загро­маджувати робочі місця матеріалами, які не використовуються для пото­чної роботи.

Обслуговування, ремонт та налагоджений ЕОМ, інші операції у цьо­му плані мають здійснюватися тільки при повному відключенні живлен­ня. У випадках коли ремонтні та інші операції неможливо здійснити при відключеному живленні, необхідно, щоб устаткування, допоміжна апара­тура та прилади були заземлені, роботу виконували два і більше праців­ників з використанням інструментів з ізольованими ручками, а на підлозі були діелектричні килимки.

Ремонт відеотермінала без футляра, а також усі види робіт з відкри­тим кінескопом повинні проводитися в захисних окулярах або масці.

При паянні, промиванні, знежиренні деталей, блоків і плат слід до­тримуватись пожежної безпеки. Ці роботи виконуються у спеціально об­ладнаних приміщеннях.

Режим праці та відпочинку працівників електронно-обчислювальної тех­ніки визначається ДСанНіП 3.3.2-007-98. Через кожні 40-50 хв. роботи необ­хідно робити 3-5-хвилинні перерви для відпочинку. Сумарна тривалість робо­ти на день не повинна перевищувати 4 год., а на тиждень - 20 год.

До роботи з профілактичного обслуговування, налагодження і ремонту ЕОМ допускаються працівники віком старше 18 років, які пройшли попереднє спеціальне навчання, мають відповідне посвідчення, не мають медичних про­типоказань, пройшли інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки.

Усі працівники підлягають обов’язковому медичному огляду відпо­відно до Положення про медичний огляд працівників певних категорій.

      1. Режим праці та відпочинку працівників ЕОМ

Режим праці та відпочинку працівників визначається державними са­нітарними правилами і нормами роботи з візуальними дісплейними тер­міналами ЕОМ - ДсанП і Н 3.3.2-007-98. При цьому враховуються наси­ченість і напруженість праці, вид і категорія трудової діяльності.

Навантаження на організм в процесі праці, вимагаюче переважно фі­зичних зусиль і відповідного енергетичного забезпечення, пов’язане пе­реважно з інтенсивною роботою головного мозку, кваліфікують як на­пруженість праці.

Трудову діяльність з ЕОМ поділяють на 3 групи:

  • група А - зчитування інформації (діалоговий режим роботи);

  • група Б - введення інформації;

  • група В - творча робота в режимі діалога з ЕОМ (перклад і редагу­вання текстів і ін.).

Роботу з ВДТ в залежності від напруженості поділяють на три катего­рії: в групах A і Б, перша і друга категорії визначаються за сумариним числом знижуваної або введеної інформації; в групі В, категорія 3, за су­марним часом роботи за зміну.

Тривалість роботи на електронно-обчислювальних машинах без рег­ламентованої перерви не повинна перевищувати 2 години. При 8- годинному робочому дні регламентовану перерву необхідно встановлю­вати:

  • для 1 категорії робіт - через 2 години від початку зміни і після обід­ньої перерви тривалістю по 10 хвилин.

  • для 2 категорії робіт - через 2 години від початку зміни тривалістю 15 хвилин і через 1,5 і 2,5 години після обідньої перерви тривалістю 15 і 10 хвилин відповідно або тривалістю 5-10 хв. через кожну го­дину роботи, в залежності від характеру технологічного процесу;

  • для 3 категорії робіт - через 2 години від початку зміни і через 1,5 і

  1. години після обідньої перерви тривалістю 20 хв. Кожна або три­валістю 5-15 хв. Через кожну годину роботи, в залежності від хара­ктеру технологічного процесу.

Навантаження за робочу зміну при роботі ЕВМ не повинна пере­вищувати для групи А - 60000 знаків, для групи Б - 45 000 знаків, для

групи В - 6 годин.

При роботі на ЕОМ у нічну зміну, незалежно від групи і категорії

робіт, тривалість регламентованих перерв збільшується на 60 хв.

Під час регламентовані перерви слід використовувати активний відпочинок - комплекс спеціальних профілактично-реабілітаційних вправ, перебування на свіжому повітрі..

Тривалість роботи викладачів ВУЗів, коледжів, ліцеїв, учителів шкіл, які працюють у дісплейних класах, не повинна перевищувати 4 години на день; максимальний час занять для студентів молодших ку­рсів - 2 години на день, а студентів старших курсів - 3 години.

Для школярів тривалість занять в дисплейних класах не повинна перевищувати у початкових класах - 10-15 хв., а для учнів 8-9 класів - 25 хв.

З метою профілактики і попередження захворювань при роботі з ВДТ необхідно дотриміватись режиму дня, розумно чередувати працю і відпочинок, уміло використовувати фізичні вправи, фактори природ­ного середовища для підвищення резистентності організму, розширен­ня норми реакції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]