Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсовая / 4. 1. Загальна частина.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
81.98 Кб
Скачать
    1. Інформаційна модель задачі

Інформаційна модель – сукупність інформації, що характеризує властивості та стан об'єкта і його взаємозв'язки із зовнішнім світом. Прикладами інформаційних моделей є усний чи письмовий опис, математичні формули, які відбивають взаємозалежності параметрів об'єкта.

На етапі створення інформаційної моделі задачі встановлюються параметри задачі, взаємозв'язки між ними, оцінюється залежність результатів рішення задачі від її параметрів, і на цій основі з урахуванням сутності задачі, мети її постановки створюється інформаційна модель задачі; аналізуються можливі методи розв'язування задачі та вибирається найбільш ефективний метод.

На основі нормалізованих відношень створюємо таблиці:

Таблиця 1.1 group.DB

Ім'я поля

Тип

Довжина

Пояснення

Kod_gr

S

*код групи

Nazva

A

25

Назва коктейля

Таблиця 1.2 drinks.DB

Ім'я поля

Тип

Довжина

Пояснення

Kod_k

S

*Код товару

Kod_gr

S

*Код групи

Title

A

25

Найменування коктейля

Netto

A

4

Вага коктейля

Price

I

Ціна

Kalorii

A

4

Калорійність

Foto

G

Фотографія коктейля

Таблиця 1.3 virobnik.DB

Ім'я поля

Тип

Довжина

Пояснення

Kod_k

S

*Код коктейля

Ingridients

A

150

Інгредієнти

1.4 Система програмування

При розробці даної програми використовувалась візуальна система програмування Delphi. Так як, у наш час це є найбільш відома та поширена для нас система програмування.

Delphi — це інтегроване середовище швидкої розробки програмного забезпечення для роботи під Microsoft Windows. Воно підтримує розробку Windows-застосунків на мові програмування Delphi, яка є наступницею мови Object Pascal.

Delphi 2007, одинадцята версія, входить до складу CodeGear RAD Studio 2007, яка також підтримує розробку на C++ для 32-бітної Microsoft Windows, а також на Delphi і C# для платформи Microsoft .NET. У Delphi 2009, що випущена у серпні 2008-ого, бібліотеки VCL та IDE повністю переведені на Юнікод, також з'явилися нові можливості компілятора (узагальнення (англ. Generics) і анонімні методи), в IDE було додано менеджер ресурсів та повністю перебудовано менеджер проектів. Найновіша, 15 версія, має назву Delphi XE і входить до Embarcadero RAD Studio XE.

Delphi в основному використовується для розробки настільних застосунків та корпоративних СКБД, проте цей інструмент можна використовувати для розробки будь-якого загального програмного забезпечення. Не залишена осторонь і можливість побудови Веб-застосунків, так потрібних у сучасному інформаційному світі.

Delphi поширюється у кількох редакціях з різними можливостями і цінами: Personal (на даний час недоступний), Professional, Enterprise (раніше Client/Server) та Architect.

Для забезпечення можливості реагувати на зовнішні події об’єктам приписують властивості. Властивості—це атрибути, що складають індивідуальність об’єкта і допомагають описати його. Властивості включають, крім іншого, такі елементи як колір, висоту, ширину і положення об’єкта. Властивість може впливати на зовнішній вигляд об’єкта так само, як і інші не візуальні елементи об’єкта можуть впливати на його поводження.

Для об’єкта властивості — це те саме, що і локальні змінні для процедури. Локальні змінні описуються в процедурі і використовуються нею в процесі роботи. Точно таке ж відношення до обєктів мають властивості — це атрибути об’єкта, що описують його властивості.

Для роботи з базами даних запропонований потужний об’єкт Borland Database Engine (BDE). З його допомогою здійснюється доступ до основних форматів баз даних (Oracle, Informix, Dbase, Paradox). При цьому відпадає потреба глибокого знання внутрішнього представлення даних у конкретній СКБД. Просто кількома клацаннями мишки у вікно форми виводяться дані, які знаходяться в таблиці.

Також уведена підтримка SQL (Structured Query Lanquaqe- структурована мова запитів). З її допомогою можна проводити вибірку даних по заданих параметрах, вводити і видаляти дані з таблиці, створювати і видаляти файли даних. У зв’язку з цим Delphi можна застосовувати для створення повноцінних програмних засобів для роботи з базами даних.

Після запуску середовища програмування Delphi на екрані відображаються чотири вікна : вікно головного меню з панелями інструментів (стандартна, виведення визначеного вікна на екран, налагодження, візуальних компонентів); вікно інспектора об’єктів (Object Inspector), редактор коду і вікно форми.

У головному меню маємо вказівки:

File — команди для файлових операцій з файлами проекту;

Edit — команди для редагування коду програми у вікні редактора коду;

Search — для контекстного пошуку в тексті програми й автоматичної заміни одного тексту іншим;

View — для виведення на екран (на передній план) якогось з вікон середовища програмування, а також файлу або форми;

Project — для під’єднання готового модуля до пректу або від’єднання модуля від пректу;

Run — засіб запуску програми і її налагоджень;

Component — для включення в палітру компонентів нових компонентів і створення власних нових компонентів;

Database — засіб для доступу до баз даних;

Tools — засіб для настроювання середовища програмування, а також виклику допоміжних програм, таких як Database ;

Desktop — для створення файлів даних;

Image Editor — для створення власних рисунків;

Help — довідник стосовно Delphi, допоміжних програм, а також основних функцій Windows API (Application Programs Interface- програмний інтерфейс прикладних програм).

У палітрі компонентів розміщені всі встановлені на даний момент візуальні компоненти Delphi. Необхідні зміни у вихідний код програми вводаться автоматично.

Об'єкти БД в Delphi засновані на SQL і включають в себе повну потужність Borland Database Engine. До складу Delphi також включено Borland SQL Link,тому доступ до СУБД Oracle, Sybase, Informix і InterBase відбувається звисокою ефективністю. Крім того, Delphi включає в себе локальний сервер Interbase для того, щоб можна було розробити розгортаються на будь-які зовнішні SQL-сервера додатки в офлайновом режимі. Розробник в середовищі Delphi,який проектує інформаційну систему для локальної машини), може використовувати для зберігання інформації файли формату .dbf (як в dBase або Clipper) або. db (Paradox). Якщо ж він буде використовувати локальний InterBase for Windows 4.0 (це локальний SQL-сервер, що входить до постачання), то його програму без жодних змін буде працювати і в складі великої системи з архітектурою клієнт-сервер.

Соседние файлы в папке Моя курсовая