Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
94.21 Кб
Скачать

3. Правове становище директора державного та комунального с/г підприємства.

Директор державного (комунального) с/г підприємства – це уповноважена власником посадова особа, який довірено управління підприємством.

Відповідно до ст. 65 ГК України у разі найму керівника підприємства з ним укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов’язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови за погодженням сторін. Постановою КМУ “Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що знаходиться в державній власності” від 19.03.1993 р. встановлено, що призначення керівника здійснюється Міністерством, відомством або іншим органом, уповноваженим управляти підприємством, шляхом підписання з ним контракту і призначення на посаду. Умови контракту не можуть погіршувати становище директора порівняно із приписами законодавства. Контракт може бути змінений тільки за погодженням сторін.

Порядок укладення контракту, його умови, та порядок призначення на посаду директора комунального с/г підприємства визначається відповідними органами місцевого самоврядування.

Директор самостійно вирішує питання діяльності підприємства, за виключенням тих, що віднесені статутом до компетенції інших органів управління. Компетенція директора встановлюється у Статуті підприємства і зводиться до наступного:

- без доручення власника він діє від імені підприємства;

- представляє інтереси підприємства в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з фізичними та юридичними особами;

- формує адміністрацію підприємства;

- вирішує питання діяльності підприємства у визначених межах;

- розпоряджається майном підприємства у встановленому порядку;

- укладає правочини (угоди), у т.р. трудові;

- видає довіреності;

- відкриває рахунки в установах банків, розпоряджається грошовими коштами підприємства;

- затверджує штатний розпис підприємства;

- дає вказівки, обов’язкові до виконання підлеглими працівниками;

- видає накази.

Соседние файлы в папке Аграрне підготовка