Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

International Depository Authorities (ida)

Міжнародний орган по депонуванню (МОД) — це установа, яка набула статусу міжнародного органу по депонуванню вна­слідок письмового повідомлення, направ­леного Генеральному директору ВОІВ До­говірною державою, на території якої роз­ташовується установа по депонуванню. За­значене повідомлення містить декларацію із запевненням у тому, що згадана установа відповідає і буде продовжувати відповідати вимогам, встановленим Будапештським договором про міжнародне визнання депо­нування мікроорганізмів для цілей патент­ної процедури і Інструкцією до нього.

МІЖНАРОДНИЙ СОЮЗ ПО ОХОРОНІ НОВИХ СОРТІВ РОСЛИН (УЛОВ) Международный союз по охране новых сортов растений (УЛОВ) International Union for the Protection of New Varieties of Plants (UPOV)

Міжнародний союз по охороні нових сортів рослин (УПОВ) - міжурядова орга­нізація, заснована Міжнародною конвен­цією по охороні нових сортів рослин. Ос­новна діяльність Союзу направлена на

МОТИВ ТОВАРНОГО ЗНАКА

сприяння розвитку міжнародної гармоніза­ції і співробітництва, головним чином, між державами-членами Союзу, а також на на­дання допомоги державам у підготовці за­конодавств у сфері охорони сортів рослин, на розробку рекомендацій, типових дого­ворів, форм тощо.

На 15.07.99 членами Союзу є 44 країни, в тому числі Україна, яка приєдналася до Акта 1978 р. Конвенції.

МІКРОФОРМИ

микроформы

microforms

Всі види носіїв, на які записуються фо­тографічні зображення, зокрема рольні фільми, відрізки плівки в конвертах, мік-рофіші та апертурні карти (перфокарти з віконцями на 8 кадрів). Для читання мік-роформ застосовується спеціальне облад­нання. Використання мікроформ протягом тривалого часу допомагало полегшити про­блеми зберігання значних масивів патент­них документів та зменшити витрати на об­мін копіями цих документів. З входженням у широкий вжиток більш містких носіїв да­них — оптичних дисків CD-ROM — пере­важно останні стали використовуватися для зберігання та обміну. Випуск патент­них публікацій на мікроносіях поступово припиняється. Однак патентні відомства (за винятком новостворених), патентні біб­ліотеки мають і використовують великі ре­троспективні колекції патентних докумен­тів на мікроносіях. У рамках інформаційної діяльності ВОІВ було розроблено групу стандартів ВОІВ на мікроформи: ST. 7/A, 7/В, 7/С, 7/D, 7/Е, 7/F. Ці стандарти вста-

новлюють вимоги щодо фізичних характе­ристик носіїв та розміщення даних на мік-роплівці, мікрофішах та апертурних картах.

МІНІМУМ ДОКУМЕНТАЦІЇ РСТ минимум документации РСТ РСТ minimum documentation

Правило 34.1 Інструкції РСТ визначило перелік патентної документації та непа-тентної (патентно-асоційованої) літерату­ри, що складають обов'язковий пошуковий фонд для міжнародних пошукових органів РСТ (ISA) і мають забезпечити необхідну вірогідність проведеного пошуку. Цей пе­релік (так званий «мінімум документації РСТ») включає опубліковані національні патентні документи Великобританії, Німеч­чини, колишнього СРСР, США, Франції, Швейцарії, Японії з 1920 p., Росії з 1991 p., міжнародні заявки РСТ та патентні доку­менти регіональних організацій (ARIPO, ОАРІ, ЄПВ та ЄАПО) з початку їх публіка­ції (див. також «Патентно-асоційована (не-патентна) література»).

МОТИВ ТОВАРНОГО ЗНАКА

мотив товарного знака motif of a trademark

Мотив товарного знака — це аспект то­варного знака, розрахований на певний вид сприйняття. Мотив знака може бути візуальний (графічний) — розрахований на зорове сприйняття, фонетичний (звуко­вий) — розрахований на слухове сприйнят­тя, семантичний (смисловий) — смисловий зміст позначення, що використовується як товарний знак, тощо.

89

НАБУТТЯ ПРАВА НА ТОВАРНИЙ ЗНАК

НАБУТТЯ ПРАВА НА ТОВАРНИЙ ЗНАК приобретение права на товарный знак acquisition of the right to a trademark

У більшості країн світу набуття права на знак здійснюється шляхом його реєст­рації (див. «Реєстрація товарного знака»), в окремих країнах таке право закріплюється на підставі використання товарного знака. Згідно зі Статтею 6 bis Паризької конвенції по охороні промислової власності набуття права на знак є можливим внаслідок отри­мання ним статусу загальновідомого знака в певній країні (див. «Загальновідомий знак»). Останнім часом в світі спостерігається тен­денція визнавати знак загальновідомим, навіть якщо він не використовувався в кра­їні на товарах або при наданні послуг без­посереднього. Будь-яка особа може набути право на товарний знак. Крім того, товар­ний знак може належати не лише одній, а й декільком особам. Отже, набуття права на товарний знак може мати режим спільної власності, згідно з яким кожен з власників має право використовувати товарний знак, але будь-які дії щодо розпорядження товар­ним знаком можливі лише у разі згоди всіх власників. В Україні набуття права на това­рний знак (знак для товарів і послуг) здійс­нюється шляхом реєстрації знака і засвід­чується свідоцтвом України на знак для то­варів і послуг (див. «Свідоцтво про реєстра­цію товарного знака»). Право на одержання свідоцтва має будь-яка особа, об'єднання осіб або їх правонаступники. Право на знак, який належить кільком особам, за­свідчується одним свідоцтвом, а взаємовід­носини власників при користуванні зна­ком — визначаються угодою між ними. У разі відсутності такої угоди кожний із влас­ників свідоцтва може користуватися і роз­поряджатися знаком за своїм розсудом, але жоден з них не має права давати дозвіл (ви­давати ліцензію) на використання знака та передавати право власності на знак іншій особі без згоди решти власників свідоцтва (див. статті 4, 16 Закону України «Про охо­рону прав на знаки для товарів і послуг»).

Україна є учасницею Паризької конвенції по охороні промислової власності та Мад­ридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків, тому в Україні право на товарний знак може набуватися також на підставі то­го, що знак визнано в Україні загально­відомим, а також у відповідності з Мадрид­ською угодою (див. «Мадридська угода про міжнародну реєстрацію знаків», «Міжнарод­на реєстрація знака»).

НАЗВА ВИНАХОДУ название изобретения title of the invention

Основні вимоги до назви винаходу ви­значені в стандарті ВОІВ ST. 15. Вона по­винна бути точною, стислою і, по можли­вості, наближатися до формулювання від­повідної рубрики міжнародної класифіка­ції винаходів. У публікаціях назва винаходу є елементом бібліографічних даних, якому за стандартом ВОІВ ST.9 присвоєно код (54). Інформативність назви дуже важлива як для цілей класифікування патентних до­кументів, так і для пошуку, зокрема в авто­матизованих базах даних.

Назва винаходу в матеріалах заявки має бути однаковою в усіх документах заявки. В заявці на групу винаходів назва винаходу повинна охоплювати всі заявлені об'єкти.

НАЗВА МІСЦЯ ПОХОДЖЕННЯ

ТОВАРУ

наименование места происхождения товара

appellation of origin

Відповідно до Статті 1 Паризької кон­венції по охороні промислової власності назва місця походження товару є об'єктом промислової власності. Назвою місця по­ходження товару може бути назва геогра­фічного місця (назва країни, регіону, міс­цевості), що служить для позначення това­ру, який походить із вказаного географіч­ного місця, і особливі властивості якого пов'язані з природними і людськими фак­торами, притаманними цьому географічно­му місцю. У багатьох країнах правова охо­рона цьому об'єкту надається на підставі його реєстрації. В Україні правова охорона назві місця походження товару надається на підставі реєстрації згідно із Законом

90

НАУКОВО-ТЕХНІЧНА ІНФОРМАЦІЯ (НТІ)

України «Про охорону прав на зазначення походження товарів». Відповідно до зазна­ченого Закону назва місця походження то­вару визначається як назва географічного місця, яка застосовується як позначення у назві товару, що походить із зазначеного географічного місця та має особливі влас­тивості, виключно або головним чином зу­мовлені характерними для даного геогра­фічного місця природними умовами або поєднанням цих природних умов з харак­терними для даного географічного місця людськими факторами. В Україні на під­ставі реєстрації надається правова охорона назві місця походження товару, щодо якої виконуються наступні умови:

— вона є назвою географічного місця, з якого даний товар походить;

— вона вживається як назва даного то­вару чи як складова частина цієї назви;

— у вказаному цією назвою географіч­ному місці об'єктивно існують характерні природні умови чи поєднання характерних природних умов і людського фактору, що надають товару особливих властивостей, у порівнянні з однорідними товарами з ін­ших географічних місць;

— позначуваний цією назвою товар має відповідні властивості, що виключно або головним чином зумовлені характерними для даного географічного місця природни­ми умовами чи поєднанням цих умов з ха­рактерними для даного географічного міс­ця людськими факторами;

— виробництво (видобування) і пере­робка позначуваного цією назвою товару здійснюються в межах зазначеного геогра­фічного місця.

НАЙРОБСЬКИЙ ДОГОВІР ПРО

ОХОРОНУ ОЛІМПІЙСЬКОГО

СИМВОЛУ

Найробский договор об охране

олимпийского символа

Nairobi Treaty on the Protection of the

Olympic Symbol

Прийнятий в Найробі 26.09.81. Діє під егідою ВОІВ і забезпечує можливість роз­міщення олімпійської символіки на това­рах народного споживання в Договірних

державах. Визначає порядок та умови ви­користання олімпійського символу (п'ять переплетених кілець) як знака або іншого позначення з комерційною метою. Дозвіл на використання може надаватися Міжна­родним Олімпійським Комітетом або від його імені національними Олімпійськими комітетами. Україна приєдналась до Дого­вору в грудні 1998 р. Станом на 15.07.99 учасниками Найробського договору є 39 країн.

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ЦЕНТР

ПАТЕНТНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Научно-исследовательский центр патентной

экспертизы

Scientific research center for patent

examination

Науково-дослідний центр патентної екс­пертизи (НДЦПЕ) — організація, яка в пе­ріод 1992—1999 pp. виконувала функції експертного органу патентного відомства України щодо винаходів, корисних моде­лей, промислових зразків, товарних знаків і на яку було покладено комплекс практич­них робіт щодо прийняття до розгляду за­явок на об'єкти промислової власності, підготовки рішень про видачу охоронних документів, накопичення та обробки від­повідної інформації, випуску офіційних видань відомства, формуванню та веденню комп'ютерних баз даних тощо.

НАУКОВО-ТЕХНІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

(НТІ)

научно-техническая информация (НТИ)

scientific and technical information

Документовані або публічно оголошу­вані відомості про вітчизняні та зарубіжні досягнення науки, техніки і виробництва, одержані в процесі науково-дослідної, до­слідно-конструкторської, проектно-техно­логічної, виробничої та громадської діяль­ності, зафіксовані у формі, яка забезпечує їх відтворення, використання та поширен­ня. НТІ є суспільним надбанням, необхід­ною умовою продуктивної інтелектуальної діяльності, зокрема, наукової і технічної творчості. НТІ, що є продуктом інтелекту-

91

НАЦІОНАЛЬНА ЗАЯВКА НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА

альної творчої праці, становить об'єкт пра­ва інтелектуальної власності, а відносини щодо її придбання, зберігання, переробки, використання і поширення регулюються чинним законодавством. Складовою час­тиною НТІ є патентна інформація (див.).

НАЦІОНАЛЬНА ЗАЯВКА

НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА

национальная заявка на регистрацию

товарного знака

national application for the registration of a

trademark

Національна заявка на реєстрацію то­варного знака — це заявка, що подана на реєстрацію до національного органу реєст­рації певної країни (див. «Заявка на реєст­рацію товарного знака», «Дата подання за­явки»).

НАЦІОНАЛЬНА ПАТЕНТНА КЛАСИФІКАЦІЯ (НПК) национальная патентная классификация (НПК) national patent classification

Класифікаційна система, яка розробле­на і застосовується в конкретній країні або групі країн для індексування та пошуку па­тентних документів. Нині НПК застосову­ється і продовжує вдосконалюватися, голо­вним чином, у США та Великобританії. Класифікація винаходів США — це ієрар­хічна, багатоаспектна, детально розроблена система, яка включає близько 400 класів. В основу класифікації покладено, переваж­но, функціональний принцип. НПК Вели­кобританії побудована, в основному, за фа­сетним принципом — терміни, які характе­ризують окремі аспекти технічного рішен­ня, згруповані у так звані фасети, що утво­рюють повний опис всієї тематики визна­ченої галузі. Ретроспективні фонди патент­них документів ряду країн (зокрема, Авст­ралії, Канади, Нідерландів) покласифіко-вані за національними класифікаціями цих країн, їх рекласифікування за МПК здійс­нюється поступово і вибірково.

НАЦІОНАЛЬНА ФАЗА национальная фаза national phase

Національна фаза — це етап розгляду міжнародної заявки у патентних відомствах зазначених держав, у яких заявник має на­мір отримати правову охорону заявленого винаходу. Відповідно до Договору РСТ на етапі національної фази заявник має пред­ставити у національні патентні відомст­ва переклад міжнародної заявки на мову, встановлену національним патентним відом­ством (якщо це вимагає законодавство дер­жави) та сплатити відповідні національні мита. Перехід на національну фазу здійс­нюється після закінчення 20 місяців з дати пріоритету, якщо міжнародна попередня експертиза не проводилась, і ЗО місяців, якщо така експертиза проводилась (для України цей термін становить 21 і 31 місяць). Національні патенті відомства не мають права встановлювати будь-які додаткові вимоги щодо форми і змісту заявки. Заявка розглядається на відповідність охороно-спроможності відповідно до національного законодавства.

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАТЕНТНИЙ ФОНД национальный патентный фонд national patent collection

Сукупність всіх опублікованих патент­них документів або інших передбачених за­коном публікацій (якщо повні описи до за­явок або патентів не публікуються) даної країни. Національний патентний фонд України містить описи до патентів на вина­ходи та описи до патентів на корисні моде­лі з 1993 р. Особливістю даного фонду є те, що описи до патентів України, які були ви­дані на основі авторських свідоцтв або па­тентів СРСР, не перевидавалися. Відомості стосовно таких патентів в офіційному бю­летені «Промислова власність» містять по­силання на номер відповідного охоронного документа СРСР. Нумераційний та систе­матичний переліки цих документів подані в Річному покажчику до офіційного бюле­теня «Промислова власність» за 1997 р. (том II). Для запобігання втрати інформації

92

НЕЗАЛЕЖНИЙ ПУНКТ ФОРМУЛИ

під час пошуку у фонді українських патент­них документів необхідно використовувати згадані переліки та річні покажчики до бю­летеня.

НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕЖИМ

национальный режим national treatment

Положення стосовно національного режиму містяться в Статтях 2 і 3 Паризької конвенції по охороні промислової власнос­ті. Принцип національного режиму озна­чає, що кожна держава-учасниця Конвен­ції повинна забезпечувати представникам інших держав-учасниць таку ж охорону промислової власності, яку вона надає сво­їм власним громадянам. Такий же націо­нальний режим повинен надаватися грома­дянам країн, які не є учасницями Конвен­ції, якщо вони постійно проживають в кра­їні чи мають в цій країні «реальне і діюче» промислове або торговельне підприємство. При цьому ніякої вимоги відносно постій­ного проживання чи наявності підприєм­ства в країні, де заявляється охорона, не може бути висунуто до громадян держав-учасниць як умова використання права на промислову власність. Принцип націо­нального режиму не тільки гарантує інозе­мним громадянам охорону їх прав, а й пере­шкоджає можливій дискримінації. Згідно із Статею 2(1) правило національного режи­му зберігає для іноземних громадян пере­ваги, які різні національні законодавства надають своїм громадянам.

Аналогічні положення містяться в Статті 4 Міжнародної конвенції по охороні нових сортів рослин.

НЕВИЗНАЧЕНЕ КОЛО ОСІБ неопределенный круг лиц indeterminate circle of persons

Невизначене коло осіб — це особи, яким суть об'єкта, що заявляється, може стати відомою не в зв'язку з їх службовим становищем. Тобто особи, які не мають відношення до створення, оцінки, випро­бування, складу технічної документації,

оформлення заявки, зберігання докумен­тів, що відносяться до заявки, експертизи даного об'єкта тощо.

НЕВИКОНАННЯ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ

(КОНТРАКТУ)

невыполнение обязательств (контракта)

non-feasance (of contract)

Невиконання зобов'язань (контракту) означає недотримання умов контракту (до­говору) у відношенні якості, витрат, стро­ків тощо, що спричиняє припинення пла­тежів і можливе розірвання контракту (до­говору).

НЕВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

неиспользование товарного знака failure to use a trademark

див. ВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

НЕДІЙСНІСТЬ РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА недействительность регистрации товарного знака nullity of the registration of a trademark

Недійсність реєстрації товарного знака визнається в порядку, передбаченому на­ціональним законодавством (див. «Втрата чинності (припинення дії) реєстрації товар­ного знака»).

НЕЗАЛЕЖНИЙ ПУНКТ ФОРМУЛИ независимый пункт формулы independent claim

Незалежний пункт формули — це голов­ний пункт формули винаходу (корисної моделі), що зазначається першим. Цей пункт визначає обсяг правової охорони об'єкта винаходу.

Незалежний пункт формули має стосу­ватись одного винаходу і містити всі суттєві ознаки винаходу, необхідні та достатні для всіх його варіантів реалізації і одержання притаманного винаходу технічного резуль­тату.

93

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНИХ ЗНАКІВ

Незалежний пункт формули почина­ється з назви винаходу, яка має співпадати з назвою, наведеною в заяві та описі вина­ходу.

Перелік ознак винаходу, наведений в незалежному пункті формули, може зміню­ватись і переглядатись в ході експертизи, але нові ознаки можуть вводитись до фор­мули лише за умови, що вони були зазна­чені й розкриті в описі винаходу.

В окремих випадках, при поданні заяв­ки на групу винаходів, об'єднаних єдиним винахідницьким задумом, формула може містити кілька незалежних пунктів, кожен з яких має розкривати один з винаходів групи.

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ РЕЄСТРАЦІЇ

ТОВАРНИХ ЗНАКІВ

независимость регистрации товарных

знаков